Kleine zoete verleidingen·Sinterklaas

DIY: Musketletters

Snel naar recept
Vandaag heb ik een leuk en lekker DIY-idee voor jullie. Eigenlijk is het idee bijna te makkelijk en met slechts 2 ingrediënten kan je dit bijna geen recept noemen. Een leuk last-minute idee voor Sinterklaasavond. In deze DIY: Musketletters leg ik jullie uit hoe je met chocolade en musketzaad zelf letters kunt spuiten. Het resultaat zijn super lekkere zelfgemaakte musketflikken. Die zijn alleen rond en deze spuit je in letters. Ik neem jullie even mee in een stap voor stap proces.
Chocolade

Voor deze letters heb je dus maar twee ingrediënten nodig. De eerste is chocolade. Zelf gebruik ik het liefst smeltchocolade van Callebaut. Deze is wat lastiger verkrijgbaar als je niet online wilt kopen. Tegenwoordig heeft ook iedere supermarkt smeltchocolade in het assortiment. Soms alleen in puur, maar vaak ook in wit en melk. Ben je bij de Jumbo, dan heb je ook de keuze uit Ruby, een roze chocolade en Gold, een gekarameliseerde witte chocolade. Voor onze musketletters heb ik puur en wit gebruikt.

Waarom smeltchocolade?

Het is dus wel belangrijk dat je smeltchocolade gebruikt en geen reep van bijv. Milka. Een reep chocolade is namelijk een eindproduct. Het is klaar om zo op te eten. Smeltchocolade is chocolade die in kleine druppels in een verpakking zit. Doordat het kleine druppels zijn laat de chocolade zich makkelijker verwarmen, het smelt daardoor eerder. Ook kan de warmte zich makkelijker verspreiden. Op de achterkant van smeltchocolade vind je altijd een hele summiere beschrijving van hoe je het moet klaar maken. Dit werkt bij de ene persoon wel zo makkelijk, terwijl een ander zit te balen omdat zijn smeltchocolade wit uitslaat, er dof uitziet of niet goed uithard en zacht blijft.

Do’s en don’t van smeltchocolade

Smelt smeltchocolade bij voorkeur in de magnetron. Als je het au-bain-marie smelt is de kans heel groot dat de damp van het water in de chocolade terechtkomt. Chocolade en water zijn elkaar vijanden. Je merkt het tijdens de verwerking nog niet maar wel bij het uitharden. Daarnaast is het ook belangrijk om de chocolade, tijdens het smelten regelmatig door te roeren. Doe dit iederen 15-30 seconden. Chocolade verbrand vrij snel en dan is het onbruikbaar. Door het doorroeren verdeeld de warmte zich. Voor het beste restultaat maak je de chocolade iets warmer dan je lip is, daarna voeg je 10% ongesmolten druppels toe en roer je dit goed door. Hierdoor daalt de temperatuur van de chocolade, dit heet tempereren. Om de chocolade te kunnen verwerken moet het iets kouder zijn dan je lip.

Letters spuiten

De musketletters die je op de foto ziet, zijn letters die ik met de gespoten heb zonder een mal of template. Hierdoor krijg je wat onregelmatige letters. Zelf vind ik dit juist leuk. Wil jij dit liever niet? Dan kan je, voor je de chocolade smelt een alfabet maken in Word of Publisher. Een andere mogelijkheid is om bij Google afbeelding te zoeken naar een lettertype dat jij mooi vind en deze uitprinten. De print / letters hoeven niet gespiegeld te worden. Zelf spuit ik de letters dus met de hand. Om goed door te kunnen werken leg je alvast één of meer bakplaten klaar. Op deze bakplaten leg je bakpapier. Heb je geen bakplaten genoeg, dan werken snijplanken ook. Hou er tijdens het spuiten erg in dat de letters, door de druk van het musketzaad nog wat uitlopen.

Musketzaad strooien

Het musketzaad dat ik voor deze letters gebruikt heb kocht ik bij ‘De Notenshop’, hier heet het discodip. Ik kocht de zak van 350 gram en gebruikte bijna een kilo chocolade. De discodip is een heel eind op, zorg dus dat je voldoende in huis hebt. Het is ook gelijk een fijne budgettip, want de potjes van in de supermarkt, zijn verhoudingsgewijs een stuk duurder dan de zak van De Notenshop. Zodra je de chocolade letters gespoten heb, moet je snel zijn. Zelf spoot ik ongeveer een halve bakplaat en bestrooide ze daarna rijkelijk met de discodip. En rijkelijk bestooien, betekend dat je echt veel moet gebruiken. Strooi maar lekker en stofzuig daarna 😉 Zijn de letters bijna al wat steviger dan kan je voorzichtig de discodip van de bakplaat, terug in een bak laten glijden. Zo kan je de discodip gebruiken bij de volgende bakplaat.

Hoeveel heb je ongeveer nodig?

Zelf gebruikte ik zo’n 750 gram chocolade, verdeeld over wit en puur. Ik heb het eerlijk gezegd niet gewogen dus ik weet niet precies hoeveel ik gebruikt heb. Van beide kleuren kon ik minimaal 3x het alfabet spuiten. Veel gebruikte letters heb ik er meer van gemaakt. Mijn lettertjes zijn ongeveer 5 cm groot. Wat betreft de discodip vond ik het nog vrij krap. Bij de laatste twee bakplaten moest ik namelijk halverwege al een keer de discodip er af halen, hierdoor liepen de letters wat uit. Uiteindelijk hield ik wel discodip over, ongeveer de hoeveelheid die in het grootste glaasje zit.

Wil je deze DIY opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je het altijd makkelijk terug kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *