Soms heb je van die fases in je leven. Laatst had ik een koffie fase. En dat terwijl ik nog nooit één slok koffie gedronken heb. De geur van ‘droge’ koffie vind ik heerlijk maar iets weerhoud mij van het drinken van een (vers)gezet bakkie. Ik bak er liever mee. Er staan niet voor niets al twee recepten online voor een tiramisutaart, tiramisu cupcakes en koffiebiscuits. Nu vul ik deze koffiefamilie aan met heerlijke koffie truffels. Ze zijn voorzien van een flinke slok Tia Maria. Dat haalt de smaak echt zo enorm naar boven. Om alle truffels nog een beetje uit elkaar te kunnen houden krijgen deze de vorm van een koffieboon. Dat is wel zo toepasselijk toch?
Dit heb je nodig:
250 ml slagroom
5 gram koffiebonen
200 gram pure chocolade
35 gram Tia Maria
15 gram roomboter
200 gram mokka of koffie hagelslag
En verder:
IJsbolletjeslepel van 35 mm
Steelpan
Bakplaat bekleed met bakpapier
Deegroller
Boterhamzakje
Zeef
Zo ga je te werk:
Doe de koffiebonen in het boterhamzakje en kneus ze met de deegroller.
Doe de slagroom in de steelpan en breng het aan de kook. Zet de hittebron zo laag mogelijk.
Voeg de gekneusde koffiebonen toe.
Laat de slagroom 5-10 minuten koken.
Breek de chocolade in stukken.
Zeef de koffiebonen uit de slagroom.
Maak de pan zo nodig schoon.
Breng de slagroom opnieuw aan de kook.
Doe de chocoladestukken bij de slagroom. Roer tot de chocolade volledig gesmolten is.
Voeg de roomboter toe en roer ook deze door tot het goed opgenomen is.
Voeg de Tia Maria toe en roer ook dit erdoor.
Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.
Zet de ganache in de koelkast tot hij dik en stijf genoeg is om bolletjes te scheppen.
Schep met de ijsbolletjeslepel ganache bolletjes op de bakplaat.
Vorm hier ovale ballen van.
Rol ze rondom door de mokka hagelslag.
Leg alle truffels op de bakplaat, zet ze een uurtje in de koelkast.
Maak met de achterkant van een mes een inkeping aan de bovenkant van de truffel.
Lekker, dank voor je weer een fijn recept.
Jij ook bedankt voor je complimentje en belangstelling! Daar doen we het voor 😉
Hoi, wat een lekker recept! Ik vroeg mij af of de truffels buiten de koeling bewaard kunnen worden?
Ha Daan,
Voor zover ik weet kunnen de truffels inderdaad buiten de koeling bewaard blijven. Slagroom die verwarmt is geweest tot het kookpunt hoeft namelijk daarna niet meer in de koeling.
Groetjes,
Adriënne