Oud & nieuw

(koemelkvrije) Oud-Hollandse appelbeignets

Snel naar recept

Tot vorig jaar had ik nog nooit Oud-Hollandse appelbeignets gemaakt zonder een pakje. Sowieso was het al jaren geleden dat ik ze maakte. Toen Rosalie ze bij iemand anders proefde en thuis vertelde hoe lekker ze waren besloot ik ook koemelkvrije Oud-Hollandse appelbeignets te maken. Mmmm! Die vielen bij iedereen heel erg in de smaak.

Smaken verschillen

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. En mijn voorkeur heeft jarenlang heel sterk gelegen bij appelbeignets van bladerdeeg. Ik noem ze niet voor niets ‘de aller aller allerlekkerste’. Nog steeds zijn het mijn persoonlijke favoriet. Maar nadat ik zelf een koemelkvrije variant van de appelbeignet met beslag gemaakt had steeg die wel een paar plaatsjes naar boven in de ranglijst. En nu hoop ik dat jullie deze net zo lekker vinden als wij.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest om later te maken? Met onderstaande foto kan je dit blogbericht altijd makkelijk terug vinden.

Met een mix versus zonder mix

Mag ik gewoon even zeggen dat een mix voor appelbeignets een zinloze december aankoop is? Als ik de ingrediëntenlijst bij Koopmans naast de onderstaande ingrediënten neerleg dan durf ik te zeggen dat je met onderstaand recept goedkoper uit bent. En dat de moeite net zo groot is. De moeite zit namelijk niet in het afwegen van de bloem en het bakpoeder. Ook niet in het toevoegen van een ei en wat zout. De moeite zit hem in het schillen van de appels, het maken van het beslag en het goed op temperatuur houden van de olie. Die drie dingen moet je sowieso bij een mix ook doen. Vergeet dat pak mix dus en ga lekker zelf aan de slag met onderstaand recept.

Koemelkvrij versus koemelkrijk

De meeste recepten voor deze Oud-Hollands appelbeignets worden gemaakt met melk. Het beslag bestaat voor ci. 30% uit melk, dat is echt een grote hoeveelheid. Gelukkig is het mogelijk om ook hier de melk te vervangen door water. Het is lekkerder om, in plaats van kraanwater, bruisend water te gebruiken. Ook voeg ik een klein beetje vanille brandewijn toe. Hierdoor bak je de appelbeignets net iets krokanter. Hou er rekening mee dat deze appelbeignets niet zo donker worden dan wanneer er melk in het beslag gebruikt wordt. Dit heeft te maken met (het ontbreken van) de karamelisatie van de koemelkeiwitten. Hoef je geen rekening te houden met iemand met koemelkallergie? Dan kan je het water eventueel wel vervangen voor melk. Heeft het jouw voorkeur om het water te vervangen voor bijvoorbeeld havermelk? Ook dat is mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *