Grote koeken·Sinterklaas

Speculaas gevulde koeken

Snel naar recept
Het recept van vandaag is een recept dat ik al lang met jullie wilde delen. Een jaar of drie geleden had ik het al bedacht en eens gemaakt. Maar niet geplaatst omdat er ineens heel veel bloggers hetzelfde idee hadden. Tegelijkertijd is dit recept echt te lekker om niet te delen. Daarom is het goed om af en toe je ideeënlijst eens na te lezen, anders was ik deze Speculaas gevulde koeken vergeten! En dat zou jammer zijn. Gevulde koeken zijn al lekker en deze zullen ook zeker bij jouw en je visite in de smaak vallen.
Meedoen aan de swiepswoepswap

Dankzij de Swiepswoepswap dacht ik opeens weer aan speculaas gevulde koeken. Het is inmiddels de derde keer dat ik mij daarvoor opgegeven heb. Tegelijkertijd is het ook de tweede keer dat ik gekoppeld ben aan de blog ‘De verantwoorde snoeper’ van Kim. Kim deelt op haar blog de lekkerste baksels met o.a. zo min mogelijk suiker. Op Bakkriebels is gezonder bakken geen thema, mocht je wel op zoek zijn naar recepten met minder suiker dan is ‘De verantwoorde snoeper’ zeker een tip om eens te bekijken. Bij deelname aan een Swiepswoepswap is het de bedoeling dat je één van de recepten van de blogger waar je aan gekoppeld bent, in een nieuw jasje giet. Kim deelde eens een recept voor suikerarme gevulde koeken. Die ontdekking was het moment waarop haar recept en mijn idee mooi samen kwamen en waar deze heerlijke speculaas gevulde koeken uit voortkomen.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto helpt je om het recept makkelijk en snel terug te vinden.
Welke speculaaskruiden gebruik jij?

Zoals elk koekrecept anders is, is ook het speculaaskruiden recept van elke producent anders. En daarmee is het ook verschillend hoeveel speculaaskruiden je nodig hebt om het deeg een goede speculaassmaak te geven. Zelf gebruik ik bij voorkeur de speculaaskruiden van Polak. Deze koop ik per kilo bij Baktotaal voor €22,49. Dat is een stuk voordeliger dan de meest voor de hand liggende keuze om speculaaskruiden in de supermarkt te kopen. Dan betaal je al gauw, gebaseerd op de koek- en speculaaskruiden van Verstegen, gekocht bij AH, ruim €100,00 per kilo. Wauw! Nu ik dat zo uitreken is dat wel echt even een schrikmomentje hoor! Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat je met een kilo speculaaskruiden moet maar bedenk altijd dat er weliswaar een t.h.t. datum op de verpakking staat maar dat de kruiden nog veel en veel langer hun smaak behouden en te gebruiken zijn. Bovendien heb je de kruiden waarschijnlijk al een jaar of 2 in huis voor ze hun t.h.t datum zullen bereiken. Ze delen met iemand anders die graag bakt is natuurlijk ook een optie.

Amandelspijs

Misschien vind jij het net als ik fijn om zelf je amandelspijs te maken. Daarvoor heb je niet zoveel ingrediënten nodig, namelijk amandelmeel en kristalsuiker, het liefst een grove korrel. Naast die twee gebruik ik ook altijd wat amandelextract en water. Amandelspijs wordt gemaakt van evenveel suiker als amandelmeel. Voor deze koeken heb je 300 gram spijs nodig, dat betekend dat je 150 gram suiker en 150 gram amandelmeel nodig hebt. Door er water en extract aan toe te voegen heb je dan iets meer amandelspijs dan je werkelijk nodig hebt. Dit is geen probleem voor het recept, je kan al je gemaakte amandelspijs gebruiken. Amandelspijs wordt lekkerder als het de tijd heeft gehad om te rijpen in de koelkast. Dit is de reden waarom we geen ei toevoegen aan amandelspijs voor het gebruikt wordt.

Koemelkvrij

Het is heel goed mogelijk om deze koeken koemelkvrij te maken. Het enige waar je rekening mee moet houden, is het gebruik van de boter. Roomboter en ook nog wel een aantal margarines bevatten koemelk. Kies daarom voor een goede plantaardige roomboter vervanger zoals Roombeter van BlueBand. Dankzij deze boter heb je bijna de smaakbeleving van roomboter, maar dan buikfijn in plaats van met buikpijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *