Oud & nieuw

De aller aller lekkerste appelbeignets

Bij het lezen van de topictitel denk je vast dat ik overdrijf. Maar echt… Deze zijn zo onweerstaanbaar lekker. Kinderen en volwassenen die deze appelbeignets bij ons proeveneten ‘hun vingers er bij op’. Zeker als ze nog maar net uit de olie komen en warm zijn. Nee niet gloeiend heet natuurlijk. Je moet wel heel even geduld hebben. Echt joh… dat wordt zeker beloond. En dan… Dan zet je je tanden er in en bijt je eerst in de suiker met kaneel, dat is een beetje zoet. Bijt vooral door want het knapperige bladerdeeg is zo lekker! Maar het allerlekkerste is misschien nog wel die frisse appel waar je als laatste doorbijt. En dan die smaken die bij elkaar komen…: Oh, zo heerlijk!

  dsc08216-uitsnede-met-bakkriebel-watermerk

Ieder jaar neem ik me weer voor om er meer te bakken als het jaar ervoor. En ieder jaar vind ik het weer jammer dat manlief en inmiddels ook zoonlief ze ook zo lekker vinden. Hoog tijd om het recept met jullie te delen!

Dit heb je nodig voor ci. 15 appelbeignets:

1 pakje bladerdeeg

ci. 5 goudrenetten

2 liter zonnebloemolie

S of M ei

kristalsuiker

kaneel

En verder:

Deegroller

vork

uitsteekvorm van 7 en 6 cm

huishoudfolie

schone (frituur)pan

evt. voedingsthermometer

appelboor

aardappelschilmesje of

zeef

keukenrol

dsc08205-met-watermerk-bakkriebels

Zo ga je te werk:

Ontdooi de bladerdeeg.

Leg de bladerdeegplakjes op elkaar. Vergeet niet om de plasticvelletjes ertussen te verwijderen.

Rol het deeg uit tot een flinke, gelijkmatig uitgerolde lap waar je 20 rondjes van 7 cm uit kunt uitsteken.

Prik in de hele lap heel veel gaatjes met de vork.

Dek de lap af met huishoudfolie en leg hem voor een half uur in de koelkast.

Steek de 20 rondjes uit en leg deze op een bord. Je kunt ze stapelen als je ieder laag afdekt met huishoudfolie.

Het bladerdeeg dat overblijft stapel je op elkaar en rol je opnieuw uit. Krimpt het tijdens het uitrollen erg in dan zet je het voor een half uur in de koelkast. Herhaal de bovenstaande stappen tot het bladerdeeg op is. Je kunt het bladerdeeg 1 of 2x opnieuw uitrollen, laat het tussendoor wel goed rusten!

Zet de uitgestoken rondjes steeds in de koelkast en laat ze minimaal 2 uur rusten voor je er beignets van gaat maken.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in plakken van ci 7 mm – 1 cm dik.

Klop het ei goed los.

Maak een mengsel van kaneel en suiker.

Verwarm de zonnebloemolie in de (frituur)pan tot 190 graden.

Smeer het randje van een plakje bladerdeeg in met een klein beetje losgeklopt ei. Leg er een plakje appel op en dek het af met een 2e rondje.

Knijp de deegplakjes goed tegen elkaar aan. Zorg dat het overal dicht zit.

Bak de beignets ongeveer 3 minuten aan beide zijden tot ze goudbruin zijn.

Laat ze uitlekken in de zeef.

Na ongeveer 2 minuten dip je ze in het kaneel-suiker mengsel.

Leg ze daarna op keukenpapier tot ze afgekoeld zijn.

dsc08214-met-bakkriebel-watermerk

Tips:

Laat het bladerdeeg een hele nacht rusten.

Het rusten voorkomt het rijzen van de beignets tijdens het bakken.

Ook de gaatjes helpen hier aan mee.

Sommige mensen vinden ze zonder kaneel en suiker lekkerder. Ik dip ze dus nooit allemaal.

Ik daag je uit… Maak ze, proef en geniet! En vind jij ze toch niet zo lekker als dat ik zeg dat ze zijn, voel je dan vooral vrij om dat tegen mij te zeggen. Ik ben benieuwd wat jij aan het recept zou veranderen om ze tot jouw favorieten te maken.

dsc08217-met-watermerk-bakkriebels

4 gedachten over “De aller aller lekkerste appelbeignets

  1. Ik maak altijd een beslag van zelfrijzendbakmeel en melk, beetje zout. Appels schillen, schijven snijden en in de suiker/kaneel leggen. Dan door het beslag halen en gelijk bakken. Dan heet uit de pan zo snel mogelijk als het kan opeten… Heerlijk. Dit vind ik tot nu toe altijd de lekkerste. Zo maakte mijn moeder het vroeger al. Maar jou versie ga ik denk ik dit jaar ook eens proberen. Heb je ze ook wel eens met ananas gemaakt? Die zijn bij ons ook favoriet. Ananasschijven laten uitlekken, niet door de suiker halen maar alleen door het beslag en dan bakken. Heel snel gaar en zo lekker!

    1. Dan maak je een soort dun oliebollenbeslag denk ik? Die vind ik zelf minder lekker dus best kans dat jij deze minder lekker vind šŸ˜‰ Ananas heb ik over gedacht om dit jaar te proberen. Zelf hou ik er niet zo van maar vooral mijn vader wel. Ik vond het een leuk experiment maar helaas… Ik heb dit jaar echt geen tijd en geen energie om bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *