Het is vast geen verrassing dat ik (bijna) alles wat zoet is lekker vind. Er zijn echter een paar dingen waar ik net iets meer van houd dan van andere dingen. Mokkataart is één van mijn persoonlijke favorieten, heerlijk! Zeker nu het winter is en we in de keuken wat meer aangewezen zijn op krachtigere smaken. Een lekkere variatie op de klassieke mokkataart is deze heerlijke lange vinger mokkataart. Door de lange vingers mag de oven fijn uitblijven. Zo wordt het ook nog eens een snel en makkelijk no bake taartje.
Al eerder in een ander jasje gestoken
Lange vingers worden hier regelmatig in huis gehaald. Het handige is dat ze koemelkvrij zijn waardoor we ze allemaal mogen. Verder is het ook gewoon een lekkere snack en bovendien ook nog één waar je hele lekkere taarten mee kan maken. Jaren geleden heb ik al eens een advocaat lange vingertaart en een banaan-caramel lange vingertaart gemaakt. Deze taart is eigenlijk van hetzelfde ontwerp maar dan dus met een heerlijke mokkacrème. Door de lange vingers in sterke koffie te dopen worden ze wat sneller zacht. Dat is fijn omdat er in de mokkacrème niet genoeg vocht zit om de lange vingers zachter te maken.
Mokka crème met banketbakkersroom
Om een lekkere mokkacrème te maken, gebruiken we deze keer banketbakkersroom. Deze maak je eerst en wanneer het afgekoeld is klop je het samen met boter tot een heerlijke luchtige crème. De kans is groot dat wanneer de banketbakkersroom en boter net samen gemixt worden er schift ontstaat, klop in dat geval gewoon door: Het komt zeker goed! In het recept geef ik aan dat mokka extract extra toegevoegd kan worden, naar smaak. Maar let op! Wanneer je teveel mokka extract toevoegt kan de crème weer gaan schiften. Blijf in dat geval goed doormixen en voeg zonodig een extra klontje boter toe.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto is daar heel erg geschikt voor en zorgt ervoor dat je dit recept snel en makkelijk terug kunt vinden.
Drip van ganache
De drip voor deze lange vinger mokkataart heb ik gemaakt met pure chocolade ganache. Ganache is niet veel meer dan een mengsel van gekookte slagroom waar chocolade ingesmolten is. In dit geval is pure chocolade het lekkerst omdat dit het meest kracht heeft en daardoor goed bij de mokkasmaak uitkomt. Deze ganache moet je goed laten afkoelen voor je het als drip gebruikt. Wanneer de ganache te dik is geworden kan je hem ongeveer 15 seconden in de magnetron verwarmen en daarna goed doorroeren. Herhaal dit wanneer de ganache nog steeds de dik is, maar wees alert op een te dunne ganache.
Koemelkvrij
In deze taart worden veel ingrediënten gebruikt waar ook koemelk in verwerkt is. Gelukkig zijn deze allemaal 1:1 te vervangen voor een koemelkvrij alternatief. In de eerste plaats gebruik je als boter een goede plantaardige roomboter vervanger. In plaats van slagroom gebruik je Soya Whipping. En in plaats van melk gebruik je havermelk. Let er ook bij de pure chocolade en chocoladepasta op dat je koemelkvrije producten gebruikt.
Lange vinger mokkataart
Ingrediënten
- Voor de mokka crème:
- 16 gram vanillesuiker
- 40 gram kristalsuiker
- 16 gram custard
- 250 gram (haver)melk
- 2 m eieren
- 300 gram boter
- 60 gram bruine basterdsuiker
- circa 2 eetlepels mokka extract of meer naar smaak
- Voor de ganache:
- 75 gram slagroom
- 75 gram pure chocolade
- Voor de spuitchocolade:
- 50 gram pure chocolade
- 50 gram pure chocoladepasta
- Overig:
- 1,5 pak lange vingers
- decoratie naar keuze
- een flinke kop sterke koffie
Instructies
- Bekleed een cakevorm van 25 cm lang met bakpapier.
- Maak banketbakkersroom voor de mokkacrème: Mix de eieren met de vanillesuiker en kristalsuiker.
- Klop in een andere kom de custard los met een scheutje (haver)melk.
- Voeg de overige melk toe aan het ei-suiker mengsel en roer dit goed door elkaar.
- Voeg de custard toe en roer dit er ook goed door.
- Doe de gele room in een magnetron bestendige bak en kook in de magnetron tot de gewenste dikte.
- Spreid de gekookte gele room uit over een bord en dek dit af met vershoudfolie.
- Laat het zo ongeveer 1,5 uur afkoelen tot het op kamertemperatuur is.
- Maak de ganache door de chocolade in stukken te breken en in een schaaltje te doen.
- Verwarm de slagroom tot het kookt.
- Giet de hete slagroom over de chocolade heen.
- Laat het geheel 5 minuten staan, roer het dan goed door tot een mooie gladde ganache.
- Zet dit apart tot gebruik.
- Ga verder met het maken van de mokkacrème: Klop met de mixer de boter met de bruine basterdsuiker en twee eetlepels mokka extract in circa 10 minuten licht en luchtig.
- Als de gele room op kamertemperatuur is voeg je het toe aan de luchtig geklopte boter.
- Klop ongeveer 3 minuten en proef dan even of de crème goed op smaak is. Voeg eventueel extra mokka extract toe.
- Mix in circa 15 minuten tot een mooie luchtige crème.
- Doe circa 3 eetlepels van de mokkacrème in een spuitzak met een stervormige spuitmond.
- Doe de sterke koffie op een bord of in een ondiepe schaal.
- Dip een lange vinger kort in de koffie en leg hem in de breedte neer op de bodem van het bakblik.
- Herhaal dit met meer lange vingers tot de hele bodem bedekt is.
- Spreid wat mokkacrème uit over de lange vingers.
- Leg er een tweede laag lange vingers, gedipt in de koffie, op. Zelf heb ik deze laag lange vingers in de lengte neergelegd.
- Spreid ook over deze laag lange vingers een laag mokkacrème uit.
- Leg een derde en laatste laag lange vingers op de taart.
- Laat de taart nu ongeveer 5 uur opstijven in de koelkast.
- Zet een passend bord of passende schaal op zijn kop op de cakevorm.
- Keer het bord en de cakevorm gelijktijdig om.
- Haal de cakevorm van de taart af. Verwijder ook het bakpapier van de taart.
- Spreid de ganache uit over de taart. Begin langs de randen zodat het een mooie drip kan maken.
- Spuit de mokkacrème die in de spuitzak zit op de taart.
- Smelt de chocolade voor de spuitchocolade.
- Voeg de pure chocoladepasta er aan toe.
- Doe in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit kleine toefjes op de mokkacrème.
- Decoreer de taart naar eigen inzicht.
- Bewaar de taart in de koelkast maar haal hem ongeveer 1u voor serveren uit de koelkast.
- Snijd met een warm mes, hierdoor kan je mooie strakke stukken snijden.
heerlijk
Dankjewel, Ineke!
Ik vroeg me af of je custard poeder moet gebruiken in het gerecht of kant en klare custard?
Ha Laura,
Hier wordt custard poeder mee bedoeld. Het wordt gebruikt als bindmiddel voor de banketbakkersroom / gele room.
Groetjes,
Adriënne
Dankjewel voor je snelle reactie! Hij was echt heeeerlijk!!