Taarten

Koemelk- en Sojavrije Ananas yoghurttaart

Snel naar recept

Na het succes van de eerste kwarktaart zonder koemelk, had ik de smaak te pakken en wilde ik graag nog een koemelkevrije kwartkaart maken. Het maakte me niet zoveel uit welke smaak de taart zou hebben als ik hem maar koemelkvrij kon maken. Bij de AH viel mijn oog op een ananasyoghurt van Alpro. In tegenstelling tot de meeste Alpro producten heeft deze yoghurt een basis van kokos en niet van soja. Hierdoor is het mogelijk om de taart niet alleen koemelk maar ook soja vrij te maken.

Alpro Absolutely kokos – Ananas

Als basis voor deze taart heb ik de Alpro Absolutely kokos – ananas gebruikt. Deze is in ieder geval te koop bij Albert Heijn. Het is een yoghurt op basis van kokos, wat inhoud dat het een gefermeteerd kokosproduct is. Ik was heel erg benieuwd of de kokossmaak zou overheersen, dat is niet het geval. Als je de yoghurt zo uit de verpakking proeft dan proef je een lichte kokossmaak. In deze taart verdwijnt de smaak helemaal doordat je ananasschijven en siroop toevoegt.

Mijn nieuwste ontdekking: FloraPlant Room

Naast een fikse koemelkallergie heb ik ook een lichte soja allergie. Over het algemeen heb ik daar weinig hinder van. Toch probeer ik het gebruik van soja in mijn baksels te beperken. Tot nu toe lukte dat niet als ik room nodig had. Tot ik bij de Makro een pak FloraPlant room zag staan. Helaas is deze room (nog) niet te koop in de gewone supermarkt en alleen verkrijgbaar in pakken van 1 liter. Ik was nieuwsgierig genoeg om een pak mee te nemen. Daar heb ik een deel van gebruikt voor deze taart. Mijn ervaring tot nu toe is dat de room makkelijker op te kloppen is dan de Alpro Whipping. De smaak is heel neutraal waardoor, dat vind ik ook een positief punt. Deze room is volledig plantaardig en bevat geen soja.

Liever kokosroom?

Ik kan me voorstellen dat het voor jou niet mogelijk is om gebruik te maken van de FloraPlant room. Om de taart dan toch sojavrij te maken kan je dan gebruik maken van kokosroom. Kokosroom is de dikke bovendrijvende laag in een pakje kokosmelk. Als kokosmelk langere tijd onaangeroerd staat, dan scheiden de stoffen zich in kokosroom en kokoswater. De kokosroom komt bovendrijven waardoor je het, na het openen van het pak, makkelijk er af kunt scheppen. Om de kokosroom er af te kunnen scheppen moet je een pakje van 400 ml kokosmelk minimaal 24u van te voren in de koelkast zetten. Vooral niet schudden, want dan zijn de room en het water weer gemengd. Je hebt ongeveer 200 gram kokosroom nodig. Deze kan room kan je, net als slagroom opkloppen. Door het gebruik van deze room haal je de kokossmaak wat meer naar boven.

Is deze taart alleen koemelkvrij te maken?

Deze taart is niet alleen lekker voor mensen met een koemelk- en/of soja allergie. Soms zijn mensen terughoudend in het kiezen van een koemelkvrije kwarktaart. Laat je daar bij deze taart zeker niet door tegenhouden, door het gebruik van kokosbiscuits krijgt deze taart een subtiele, maar o zo lekker vleugje kokos mee. Daarnaast kan je de FloraPlant boter en room vervangen voor roomboter en slagroom. Net zo lekker, alleen niet fijn voor mijn buik 😉

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Met onderstaande afbeelding kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *