Taarten

Koemelkvrije bosvruchten yoghurttaart

Snel naar recept
Yes! Het is me gelukt! Ik heb een lekkere yoghurttaart gemaakt zonder dat daar koemelk in zit. Eindelijk! Want soms is het vinden van koemelkvrije vervangers lastig. Natuurlijk is het voor boter niet zo heel ingewikkeld meer. Maar een kwarktaart koemelkvrij maken is nu eenmaal een grotere uitdaging dan een boterkoek koemelkvrij maken. Ik durfde mij er ook nog niet zo heel erg aan te wagen, want welke plantaardige yoghurt vervanger is er eentje die lekker is? En dan wilde ik er ook het liefst één die niet op basis van Soya is, omdat ik daar ook niet zo heel goed tegenkan. Soms zit geluk echter in een klein hoekje en komt het onverwachts omdat hoekje gluren
Beleaf bosvruchten en amandel yoghurt

In de nieuwste foodybox van PR-bureau Kroon op het werk, die ik in april thuisgestuurd kreeg, zat namelijk een bosvruchten ‘yoghurt’ van Beleaf in. Deze yoghurt is gemaakt op basis van amandelen en met echte yoghurt culturen. Toen Steven hoorde dat we eindelijk ook een keer pap voor hem hadden kon hij zijn geluk niet op. Zeker niet toen het ook nog eens echt lekker bleek te zijn. Geen gekke structuur maar een romige gladde. Daar houdt hij wel van! Zelf was ik ook verkocht en wist ik het zeker: Hiermee ga ik een kwarkttaartje maken.

Alpro Cuisine om op te kloppen.

Een tweede belangrijk ingrediënt van een goede kwarktaart is slagroom. Onmogelijk als je een koemelkallergie hebt. Nog lastiger als je daarnaast ook niet tegen soya kan. Zelf heb ik ook een lichte soya allergie, daarom ben ik voorzichtig met het gebruiken van soya in recepten. Tot nu toe heb ik echter ontdekt dat Alpro ‘Cuisine om op te kloppen’ het beste alternatief is voor slagroom. Daarom heb ik deze toch in dit recept gebruikt. Gelijk een mooie stok achter de deur om zelf niet meer dan één puntje van de taart te nemen. Komende maanden hoop ik nog verder uit te proberen met andere alternatieven die ook soya vrij zijn.

Koemelkvrij versus niet koemelkvrij

Het is overduidelijk: Ik heb deze taart als koemelkvrije taart gemaakt. Loop nu niet gelijk weg als jij geen koemelkallergie heb. Door mijn jarenlange bakervaring met koemelk kan ik je prima vertellen welke ingrediënten je kunt gebruiken als je geen koemelkallergie hebt. Laten we dit recept nu eens nemen om aan iedereen te laten zien dat koemelkvrij versus koemelkrijk bakken een minder hoge drempel heeft dan veel baksters denken. Wil je dit recept maken met koemelkrijke producten? Vervang de plantaardige bosvruchten en amandel yoghurt voor deze van Optimel. Je kunt dezelfde hoeveelheden aanhouden. Dit geldt ook voor de Alpro Cuisine om op te kloppen, deze vervang je voor dezelfde hoeveelheid ongeklopte slagroom.

Vandaag geen tijd om deze taart te maken? Onderstaande afbeelding kan je op Pinterest opslaan zodat je het recept altijd terug kunt vinden.

19 gedachten over “Koemelkvrije bosvruchten yoghurttaart

 1. Ik zou graag bij Uw recepten de maat van de bakvorm willen weten. Zoals nu de kwarktaart bijv, Hoe groot moet het bakblik zijn?

  1. Hoi loeke,

   Goed dat je het vraagt. Ik zie nu dat het niet in het recept kader wordt weer gegeven terwijl ik het wel invult. Deze hoeveelheid is voldoende voor een springvorm van 22-24cm. Naar welke recepten was je nog meer benieuwd?

   Groetjes, Adriënne

   1. Dank je wel, had wel een vermoeden dat het die maat zou zijn.Het is vaak standaard. Ik volg al Uw recepten en maak ze af en toe. Kan natuurlijk niet alles maar vindt het al een feest om al die lekkere dingen voorbij te zien komen. Dank U wel voor Uw antwoord. Oja die Brioche brood dat is toch in de volksmond een GALLETJE. Vroeger werd dit bij de Joodse bakkers verkocht, e en als de beroemde gember bolussen, Mijn oma vond dat heerlijk. Nogmaals dank en tot het volgende lekkers wat U hier neer zet,Groet, Loeke

    1. Beste Lidy,

     Ik snap niet helemaal hoe je je reactie bedoel. Je reageert nu toch op de koemelkvrije kwarktaart? Begrijp ik het goed dat je het bijzonder vindt dat er toch een ingrediënt tussen staat waar wel koemelk inzit? Want ja… Koemelk is de basis van Optimel Magere Yoghurt. De tekst onder het kopje ‘Koemelkvrij versus niet koemelkvrij’ en de tekst ‘Vervangende opties met koemelk aangegeven in het recept’ op de Pinterest afbeelding geven meer duidelijk over het doel van deze ingrediënten in deze taart.

     Groetjes,

     Adriënne

  1. Hoi Fay,

   Ik test op dit moment de FloraPlant vervanging voor slagroom. Het nadeel van deze is dat het vooralsnog alleen verkrijgbaar is bij groothandels als de Makro en in verpakkingen van 1 liter

   Groetjes, Adriënne

  1. Ha Jeanette,
   Ik heb je reactie even gemist, dus mijn antwoord liet even op zich wachten, sorry.
   Mensen met een koemelkallergie kunnen inderdaad geen roomboter of andere boter die koemelk bevat verdragen. Er zijn echter heel veel plantaardige versies, vroeger was dit vooral margarine, tegenwoordig zijn er hele goede look-a-likes plantaardige (room)boters. Omdat dit een koemelkvrij recept is ben ik ervan uit gegaan dat mensen die dit recept maken dat weten en hun keuze voor de boter daarop afstemmen. In anderen recepten op de blog maak ik dit onderscheid wel

   Groetjes, Adriënne

 2. Ik wil graag inhaken op de slagroom. Hier een dochter die niet licht gevoelig is, dus moest wel een vervanger zoeken.
  Hier is ie dan!
  Albert Heijn “Kokos op te kloppen”!
  Als je het echt stevig wel maken, wel even klopfix erdoor. Soms voeg ik een zakje vanillesuiker toe..
  Echt een succes!

 3. Heerlijke taart. Ik heb van de week de variant met mango beleaf gemaakt. Omdat ik de smaak van alpro en beleaf echter toch niet zo lekker vind heb ik twee doosjes mangoblokjes gepureerd met sap van een sinaasappel. Dat door de slagroom en kwark geeft een heerlijk frisse smaak aan de taart. Denk dat die het ook heel goed doet met de kokos room variant! Met 8 gelatine is hij dan iets minder stevig maar goed te doen.

  1. Ha Mirjam,

   Dat klinkt ook erg lekker! Ik ben van plan om zelf binnenkort ook weer eens een nieuwe variatie te maken. Jouw suggestie klinkt heerlijk, wie weet ga ik die eens testen

   Groetjes, Adriënne

 4. ik werk zelf heel graag met schlagfix slagroom, melk- en sojavrij!
  gebruik ik ook voor “monchoutaart” en de lekkerste chocolademousse!

  dit recept ziet er ook heerlijk uit! ga ik zeker eens prberen! dank!

  1. Ha An,

   Daar heb ik helaas geen ervaring mee. Maar het lijkt mij dat je dit één op één kunt vervangen. Het lijkt er op dat Beleaf helemaal van de Nederlandse markt verdwenen is, ik zie namelijk geen zoekresultaten meer in Google. Sowieso is het bij AH van de website afgehaald. Oh, wat baal ik daarvan, haha!

   Groetjes,

   Adriënne

 5. hai! bedankt voor het delen van deze taart. Ik heb 2 dochters met koemelkallergie en gevoelig voor soja. Ik ga deze ook proberen incl de yoghurt. Ik heb net een hangop taart in de koeling staan, uitprobeersel, lijkt wat op jouw taart (bastagnekoek bodem, gelatine met hangop+slagroom, vlaaivulling kers erboven op). voor slagroom gebruik ik kokosroom (gewoon bij de AH). Hangop van RauwPower. mijn dochters kunnen wel tegen rauwe melk namelijk. misschien is dat voor jou ook nog te proberen? bij eko winkels vind je producten van rawpower en wij halen onze melk en Kefir rauw van de boer. (wei-eiwitten veranderen bij verhitting/pasteurisatie dat is de reden voor mijn dochters dat gepasteuriseerde melk niet kan maar rauwe melk wel).

  bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *