Taartvulling

Karamelbanketbakkersroom

Banketbakkersroom kennen we allemaal, toch? Er zijn volgens mij ook maar weinig mensen die het niet lusten. Al bladerend in een van mijn favoriete boeken en tevens een grote inspiratiebron vond ik een recept voor gekarameliseerde banketbakkersroom. Dat leek me wel wat! Even vluchtig las ik door hoe dat precies in zijn werking ging. Hmm… Niet heel ingewikkeld, dacht ik zo. En daarmee kwam het al snel op mijn lijstje te staan. Dat lijstje dat steeds langer wordt in plaats van korter. Maar inmiddels is deze karamelbanketbakkersroom er af gestreept! En omdat het een blijvertje is die jullie af en toe eens terug zullen zien krijgt hij hier ook een apart plaatsje. Het fijne aan dit recept vind ik dat het bijna hetzelfde is als het recept voor de gewone banketbakkersroom dat op de blog staat.

 

Dit heb je nodig:

100 gram suiker

30 gram water

1 M ei

115 gram melk

10 gram custard

En verder:

Pan met een dikke bodem

Magnetronbestendige kom

klein bakje

(elektrische) garde

siliconen spatel

Zo ga je te werk:

Doe de suiker met het water in de pan met de dikke bodem.

Plaats het op de hittebron en zet deze matig warm aan.

Breng de suiker aan de kook. Laat het rustig karamelliseren tot het mooi goudbruin is. Zet dan de hittebron uit.

Terwijl de suiker karamelliseert kook je in de magnetron bestendige kom 100 gram van de melk.

In een bakje meng je de overgebleven melk met de custard tot alle custard opgelost is.

Voeg dan de eieren toe en roer tot alles goed gemengd is.

Zodra de suiker mooi goudbruin is voeg je voorzichtig de kokende melk toe. Roer goed door met een siliconen spatel.

De gekaramelliseerde suiker zal eerst op de bodem vast gaan zitten maar lost al snel op in de melk. Blijf roeren tot alle karamel is opgelost.

Voeg dan voorzichtig het custard-eimengsel toe en roer dit met de garde goed door tot een egaal mengsel.

Doe de karamelbanketbakkersroom in de magnetronbestendige schaal en kook deze in de magnetron tot de gewenste dikte.

Laat de room afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar hem daarna in de koelkast.

Tip:

In plaats van in de magnetron kun je de banketbakkersroom ook in de pan verder koken.

Suiker karamelliseren is een lastig klusje:

Is je karamel te licht dan heeft hij weinig smaak. Is de karamel te donker dan smaakt hij bitter.

Wees niet te snel om de hittebron uit te zetten maar houd er wel rekening mee dat de karamel na het uitzetten van de hittebron nog door kleurt.

Tijdens het kookproces roer je NIET in de pan. Wel kun je met een vochtig kwastje de randjes schoonhouden. Dit zorgt er echter ook voor dat de temperatuur van de kokende suiker terug loopt waardoor het kookproces uiteindelijk wel wat langer zal duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *