Basisrecepten

Zandtaartdeeg vlaaibodem

  Oei oei oei… Wat is het al lang geleden dat ik deze foto’s maakte! Dat was toen de zon meer scheen, de temperatuur buiten aanzienlijk hoger was en het zowel ‘s morgens als ‘s avonds veel langer licht was als nu… Juist: hartje zomer midden juli dus. Echt hoogtijd om ze met jullie te delen. En dat doe ik niet voor niets! Binnenkort komen er weer een aantal berichtjes online waar je deze basis voor nodig hebt.

Dit heb je nodig voor een vlaaivorm van 24-28 cm of 8-10 vlaaivormpjes van 10 cm doorsnee:

120 gram koude roomboter
120 gram witte basterd
10 gram koud water
3 gram zout
25 gram ei
250 gram bloem
5 gram bakpoeder
 
En verder:
1 grote of meerdere kleine vlaaivormpjes 10 cm doorsnede
blindbakvulling
Maatkan
Deegroller
Huishoudfolie
Uitrollatjes 3 mm
bakpapier
spuitzak met een stervormig en een glad rond spuitmondje
uitsteekvorm ci. 12-14 cm
 
Zo ga je te werk:
Meng de boter met de suiker, het ei, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
Beboter en bebloem de vormpjes goed.
Leg een vel bakpapier op je werkblad.
Leg een stuk deeg op het bakpapier en leg hier nog een vel bakpapier op.
Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte.
Steek een cirkel uit het deeg uit.
Bekleed hiermee het vormpje. Druk het deeg goed aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatje is de bodem.
Zet het vormpje terug in de koelkast.
Bekleed op deze manier alle vormpjes.
 
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Knip stukjes bakpapier zo groot dat ze over de rand van de vorm heen komen.
Leg in ieder vormpje een stuk bakpapier en vul het bakpapier op met de  blindbakvulling.
Bak de vormpjes in ongeveer 20 minuten gaar.
 
 
Tip:
Vind je de binnenkant nog te licht: Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier bak de bodempjes nog een paar minuutjes langer.
 
Laat ze volledig afkoelen in de vorm maar verwijder ze daarna uit de vorm.
 
In plaats van een blindbakvulling kun je de bodempjes ook bakken met een laagje frangipane. Een recept daarvoor vind je o.a. bij de bramenvlaaitjes
Vul de vlaaitjes voor of na het bakken met een vulling naar keuze. Kijk hiervoor gerust op de site rond. Er is keuze genoeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *