Eén van de lekkerste lekkernijen van de Sinterklaasperiode? Dat is gevulde speculaas! De combinatie van speculaas en amandelspijs is perfect! Het gekke is alleen dat ik hier nog nooit een recept voor gedeeld heb. En dat komt deels ook omdat ik gevulde speculaas heel lang gebakken heb met de mix van Koopmans. Maar daar is verandering in gekomen want ik bak het nu het allerliefst volgens het recept dat ik vandaag met jullie deel.
De lekkerste baktijd van het jaar
Ja, sinds afgelopen zaterdag is het dan weer officieel: Sint is weer in het land. Soms voel ik mij net een kind dat reikhalzend naar deze periode uitkijkt. Met dit verschil dat zij uitkijken naar de cadeautjes en ik naar alle lekkernijen die er voor deze periode zijn. Traditioneel en minder traditioneel. Van gevulde speculaas tot deze heerlijke zachte speculaas, van kruidnoten tot heerlijke kruidnootcupcakes. En dan heb je ook nog al die lekkernijen zonder speculaaskruiden. Ja, deze periode van het jaar vind ik echt de leukste periode wat bakken betreft.
Zelf amandelspijs maken
In dit recept heb ik ervoor gekozen om zelf de amandelspijs te maken. Wat mij betreft is dit een fluitje van een cent en veel lekkerder dan de spijs die je in de winkel koopt. Zeker als je het een paar dagen van te voren maakt. In dat geval maak ik amandelspijs in twee stappen. Ik voeg het ei pas toe na het rijpen. Hierdoor verleng je de houdbaarheid van de spijs en is het minder erg als je toch nog net een dagje langer wacht voor je verder gaat bakken. Gebruik je liever gekochte amandelspijs? Dat kan ook! Je hebt dan ongeveer 600 gram amandelspijs nodig.
Vandaag nog even geen trek in gevulde speculaas? Sla dan de onderstaande foto op één van je Pinterest borden op. Zo vind je dit artikel en het recept altijd makkelijk terug.
Het speculaasdeeg
Wist je dat ook speculaasdeeg lekkerder word als je het laat rijpen? Toch kies ik daar in dit geval niet voor. Dat komt doordat ik het allerliefst baking soda als rijsmiddel gebruik. En baking soda verliest zijn werking als je het niet snel genoeg bakt. Daarbij komt dat de gevulde speculaas echt heel goed af moet koelen voor je het goed kan snijden. Trek hier zo’n 12-24uur voor uit. Bijkomend voordeel daarvan is dat de smaken ook nog sterker worden.
Koemelkvrij
Dit recept is heel makkelijk koemelkvrij te maken. Hiervoor gebruik je een plantaardig alternatief voor roomboter. Tot nu toe is Lekker Romig van BlueBand mijn favoriet. Deze boter was eerder bekend onder de naam Roombeter en VioBlock.
Gevulde speculaas
Ingrediënten
- Voor het amandelspijs:
- 250 gram kristalsuiker
- 250 gram amandelmeel
- 30 gram water
- amandelextract naar smaak
- 5 gram citroenrasp
- 2 M eieren
- Voor het speculaasdeeg:
- 250 gram Zeeuwse bloem
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram roomboter of een plantaardig alternatief (op kamertemperatuur)
- 15 gram speculaaskruiden
- 3 el water
- 2 gram zout
- 1/2 tl baking soda
- Overige:
- Amandelschaafsel of amandelstiften
Instructies
- Maak de amandelspijs tenminste één dag voor je gaat bakken.
- Hiervoor meng je de suiker met het amandelmeel, amandelextract, citroenrasp en water tot een stevige spijs.
- Verpak het goed in plastic folie en leg het in de koelkast om te rijpen.
- Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een mooi soepel deeg.
- Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Verpak beide delen in plastic folie, druk het plat en laat het ongeveer 1u rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Klop de eieren voor de amandelspijs los. Weeg 25 gram af en hou dit apart voor het bestrijken van de gevulde speculaas.
- Kneed de overige 75 gram ei door het amandelspijs heen.
- Vet een bakvorm van 20×20 cm goed in.
- Rol één deel van het deeg uit tot circa 3 mm dikte en leg het in het bakblik. Druk het deeg licht aan.
- Spreid de amandelspijs uit over het deeg.
- Rol het tweede deel van het deeg eveneens uit tot 3 mm dikte en leg dit op de amandelspijs.
- Bestrijk de gevulde speculaas met losgeklopt ei.
- Bestrooi met amandelschaafsel of amandelstiften.
- Bestrijk na 15 minuten opnieuw met losgeklopt ei.
- Bak de gevulde speculaas in ongeveer 35-40 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
- Laat de gevulde speculaas volledig afkoelen voor je het gaat snijden.
- Snijd daarna in het gewenste aantal stukken.