Grote koeken·Sinterklaas

Gevulde speculaas

Snel naar recept

Eén van de lekkerste lekkernijen van de Sinterklaasperiode? Dat is gevulde speculaas! De combinatie van speculaas en amandelspijs is perfect! Het gekke is alleen dat ik hier nog nooit een recept voor gedeeld heb. En dat komt deels ook omdat ik gevulde speculaas heel lang gebakken heb met de mix van Koopmans. Maar daar is verandering in gekomen want ik bak het nu het allerliefst volgens het recept dat ik vandaag met jullie deel.

De lekkerste baktijd van het jaar

Ja, sinds afgelopen zaterdag is het dan weer officieel: Sint is weer in het land. Soms voel ik mij net een kind dat reikhalzend naar deze periode uitkijkt. Met dit verschil dat zij uitkijken naar de cadeautjes en ik naar alle lekkernijen die er voor deze periode zijn. Traditioneel en minder traditioneel. Van gevulde speculaas tot deze heerlijke zachte speculaas, van kruidnoten tot heerlijke kruidnootcupcakes. En dan heb je ook nog al die lekkernijen zonder speculaaskruiden. Ja, deze periode van het jaar vind ik echt de leukste periode wat bakken betreft.

Zelf amandelspijs maken

In dit recept heb ik ervoor gekozen om zelf de amandelspijs te maken. Wat mij betreft is dit een fluitje van een cent en veel lekkerder dan de spijs die je in de winkel koopt. Zeker als je het een paar dagen van te voren maakt. In dat geval maak ik amandelspijs in twee stappen. Ik voeg het ei pas toe na het rijpen. Hierdoor verleng je de houdbaarheid van de spijs en is het minder erg als je toch nog net een dagje langer wacht voor je verder gaat bakken. Gebruik je liever gekochte amandelspijs? Dat kan ook! Je hebt dan ongeveer 600 gram amandelspijs nodig.

Vandaag nog even geen trek in gevulde speculaas? Sla dan de onderstaande foto op één van je Pinterest borden op. Zo vind je dit artikel en het recept altijd makkelijk terug.
Het speculaasdeeg

Wist je dat ook speculaasdeeg lekkerder word als je het laat rijpen? Toch kies ik daar in dit geval niet voor. Dat komt doordat ik het allerliefst baking soda als rijsmiddel gebruik. En baking soda verliest zijn werking als je het niet snel genoeg bakt. Daarbij komt dat de gevulde speculaas echt heel goed af moet koelen voor je het goed kan snijden. Trek hier zo’n 12-24uur voor uit. Bijkomend voordeel daarvan is dat de smaken ook nog sterker worden.

Koemelkvrij

Dit recept is heel makkelijk koemelkvrij te maken. Hiervoor gebruik je een plantaardig alternatief voor roomboter. Tot nu toe is Lekker Romig van BlueBand mijn favoriet. Deze boter was eerder bekend onder de naam Roombeter en VioBlock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *