Oeh! Ik ben echt gek op een versie van cinnamon rolls zonder de traditionele suiker/kaneel rollen. Danzij die lichtelijke verslaving hebben we vandaag een nieuw toprecept: Kruidnoot brioche rolls. Luchtig brioche deeg gevuld met kruidnootpasta en schuddebuikjes of kruidnoten. Geloof me: Deze willen jullie allemaal maken!
Pakjesbrunch
Zullen we dit jaar geen pakjesavond maar een pakjesbrunch houden? Gezellig met zijn alles brunchen en ondertussen cadeautjes uitpakken. Een tafel vol lekkere broodjes, ontbijttaartjes en hartige hapjes. Dan mogen deze kruidnoot brioche rolls zeker niet ontbreken! Geloof me als ik zeg dat je er eerder spijt van krijgt dat je het recept voor deze kruidnoot brioche rolls nu pas ontdekt heb dan dat je spijt krijgt dat je ze gemaakt heb.
Brioche rolls maken
Brioche is een heel lekker brood om te maken. Het heeft een zachte structuur omdat het deeg verrijkt wordt met veel ei en boter. Hierdoor is het echter ook wat lastiger te verwerken. Maar geen nood! Het deeg rust een hele nacht in de koelkast en daardoor is het de andere dag ook nog eens makkelijker te verwerken. Doordat het een nacht over in de koelkast moet rusten en rijzen ben je wel twee dagen ‘bezig’ met het maken van dit recept. Zelf vind ik dat een voordeel. Ik ben nogal een vroege vogel, de anderen slapen graag uit. Zo kan ik – zonder kabaal – toch een warm, zelfgemaakt broodje voor hen zetten in het weekend. Geloof maar dat ze daar van genieten hoor!
Kruidnotenpasta van Peppernuts
Vorig jaar zaten er in de Foodybox maar liefst 3 zakjes met de lekkere kruidnoten van Peppernuts. Helaas voor ons zat er in elke smaak melk. Naast deze 3 zakjes kruidnoten zat er ook een cadeaubon in waarmee ik zelf nog eens een aantal producten uit kon kiezen. Mijn keuze was snel gemaakt: Er ging in ieder geval kruidnotenpasta mee naar huis. Deze smaakt echt naar kruidnoten, oftewel speculaas en niet naar speculoospasta. Met de kruidnotenpasta maakte ik deze waanzinnig lekkere kruidnoten brioch rolls. Helaas zit er geen Peppernuts in ons dorp of in de directe omgeving. Op zoek naar een alternatief kwam ik bij Albert Heijn terecht. Ook zij verkopen kruidnootjespasta. En weet je… Naast dat deze bijna hetzelfde smaakt is hij ook goedkoper. Daarom is het een goed alternatief voor als jij, net als ik wel een AH maar geen Peppernuts in de buurt heb.
Koemelkvrij
Joehoe! Ik heb het al vaker gezegd en ik zeg het maar al te graag nog een keer: Brioche deeg is koemelkvrij te maken. In mijn al brood recepten gebruik ik water in plaats van melk. Hier zijn de overige ingrediënten op afgestemd om toch een volle smaak te hebben. Gebruik roombeter in plaats van roomboter. Dit plantaardige roomboter alternatief heeft een smaak die ons sterk doet denken aan roomboter. De kruidnotenpasta is koemelkvrij, maar controleer dit voor de zekerheid voor gebruik. Datzelfde geldt voor de schuddebruikjes of strooispeculaas.
Kruidnoot brioche rolls
Ingrediënten
- 375 gram eiwitrijke broodbloem
- 10 gram gist
- 7,5 gram zout
- 37 gram suiker
- 75 gram ei
- 145 gram water
- 110 gram (room)boter
- 200 gram kruidnotenpasta
- 75 gram schuddebuikjes
- optioneel: handje amandelschaafsel
- iets ter decoratie bijv. mini speculaasjes
Instructies
- Doe de bloem in een kom. Voeg hier het zout, de gist en suiker aan toe.
- Roer dit met een garde door elkaar zodat er geen klontjes meer zijn.
- Voeg nu ei en water toe.
- Kneed tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Voeg de boter toe en kneed tot het deeg al de boter opgenomen heeft.
- Bol het deeg op.
- Vet een mengkom in met olie en doe het deeg erin.
- Dek het deeg af met een ingevet stukje huishoudfolie.
- Zet het deeg 8u in de koelkast om te rusten/rijzen.
- Vet een bakblik van ci 30×20 cm in
- Rol het deeg uit tot een langwerpige lap van ci. 40×30 cm.
- Spreid hier 3/4 van de kruidnotenpasta over uit.
- Bestrooi daarna met schuddebuikjes en eventueel amandelschaafsel.
- Rol over de lange zijde op en snij in 12 gelijke stukken.
- Leg de deegrollen nu in het ingevette bakblik.
- Dek af met ingevet vershoudfolie en laat het op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Dit duurt minimaal 1 uur, soms duurt het zelfs 2 uur.
- Verwarm intussen de oven voor 190 graden.
- Bak de kruidnoten brioche rolls in het midden van de oven in 19 minuten gaar.
- Laat de broodjes afkoelen.
- Doe de achtergehouden kruidnotenpasta in een spuitzakje en spuit op ieder broodje wat pasta.
- Bestrooi met kruidnoten, schuddebuikjes, amandelschaafsel of mini speculaasjes.
Wat een heerlijk recept!!
Ik zou het morgen graag gaan maken. Ik heb alleen een bakvorm van 18×28 cm, is dat ook mogelijk?
En wat versta jij onder eiwitrijke broodbloem?
Groetjes Judith