brood e.d.

Brioche bollen

Snel naar recept
Na lang testen, proeven en aanpassen heb ik het perfecte koemelkvrije recept voor brioche gevonden. Echt! Deze brioche bollen zijn perfect. Licht zoet van smaak. En rijk door het gebruik van meer ei en boter dan in de gewone weekendbollen. Gebruik deze brioche bollen als hamburger broodjes of beleg ze met jouw favoriete beleg. De bollen kunnen ook goed ingevroren worden dus ik zou zeggen: maak gelijk een dubbele portie.
Zoals het hoort?

Voor het ontwikkelen van een koemelkvrij recept blijf ik het liefst zo dicht mogelijk bij ‘zoals het hoort’. En dankzij die visie zijn deze brioche bollen echt net zo lekker als echte brioche. Maar wat is echte brioche eigenlijk? Als ik de Nederlandse recepten vergelijk met de Belgische recepten, dan zitten daar echt grote verschillen tussen. En wanneer je alleen de Nederlandse recepten met elkaar zou vergelijken, valt hetzelfde op. Elke bakker heeft zo zijn eigen voorkeur en dat zie je terug in recepten.

Wat echte brioche in ieder geval moet hebben

Veel mensen denken dat brioche zich onderscheid door het gebruik van meer boter. En dat is gedeeltelijk wel waar maar nog veel belangrijker is het dat brioche meer ei bevat dan gewone witte bollen. Soms wordt brioche ook cakebrood genoemd. Dit geldt nog meer voor de Belgische recepten dan voor de Nederlandse. Belgische brioche bevat nog meer ei en boter dan wij gewend zijn, het is daardoor ook moeilijker te verwerken. Zelf houd ik het toch het liefst bij brioche bollen die, zoals dit recept, wel meer ei en boter bevatten maar waarbij het deeg ook nog makkelijk te verwerken is.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding vind je het recept snel en makkelijk terug.
Lange rijs is meer smaak

Het makkelijk verwerken van het deeg heeft ook te maken met de lange rustpauze die het deeg heeft. Wanneer je brioche maakt doe je dat namelijk in twee dagen. De ene dag maak je het deeg, de volgende dag vorm je het deeg, laat je het rijzen en bak je het deeg af. Door die eerste lange rust- en rijstijd die het deeg op deze manier heeft, ontwikkeld het heel veel smaak. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat het deeg te ver door rijst. De werking van gist vertraagd bij een lagere temperatuur. En wanneer je koelkast echt goed koud is en het deeg bereikt een temperatuur van circa 5 graden, dan stopt het rijzen zelfs helemaal. Behalve dat het deeg trager rijst wordt ook de boter harder. Daarom is een koud brioche deeg makkelijker te verwerken dan een brioche deeg dat op kamertemperatuur gerezen is.

Koemelkvrij versus koemelkrijk

Tja… Het is bijna overbodig om het nog een keer te zeggen maar we gaan vandaag uit van de kracht van de herhaling 😉 Dit recept is dus koemelkvrij. De verhoudingen van het vocht, suiker en boter zijn op elkaar afgestemd. Daarom is het in dit recept niet mogelijk om het water 1:1 te vervangen voor melk zonder de smaak en het uiteindelijke resultaat te beïnvloeden. Juist dankzij de aangepaste verhoudingen van het vocht, de suiker en de boter smaken deze bollen nagenoeg hetzelfde als brioche met melk. Wat daarnaast wel een hele belangrijke smaakverbetering geeft is het gebruik van een goede roomboter vervanger. Gebruik alsjeblieft geen goedkope margarine, dat proef je echt terug. De smaak van BlueBand Roombeter of VioBlock geven deze brioche bollen net dat beetje extra. Mocht je geen koemelkallergie hebben en dit recept geen volledige koemelkvrije kans durven te geven dan kan je de boter wel 1:1 vervangen door roomboter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *