Kleine koekjes

Kletskoppen

Snel naar recept
Er zijn van die koekjes die je beter niet in huis kan halen. Voor je het weet is het pak niet alleen open voor één koekje maar gewoon helemaal leeg. Zo lekker zijn ze, kletskoppen. Vind je ook niet? Zeg je nu ja dan heb ik een uitdaging voor je. Maak ze zelf met dit recept en kijk eens hoe lang ze bij jullie in huis overleven.
Door eet koekjes

Kletskoppen zijn echt door eet koekjes. Doordat ze zo dun, knapperig en zoet zijn kan ik ze niet weerstaan en blijft het echt nooit bij één koekje. De kletskoppen uit de supermarkt worden met roomboter gemaakt en zijn daarom een ‘no go’ voor ons. Omdat ik voor Jasper zijn verjaardag slofjes met kletskoppen wilde maken, besloot ik ze eerst nog eens zelf te bakken. Te lekker hoor!

Een roerdeeg maken

Om kletskoppen te maken, maak je een zogenoemd roerdeeg. Met behulp van een mixer maak je deze koekjes gemakkelijk zonder vieze handen te krijgen. Er zijn een aantal aandachtspunten voor het maken van een roerdeeg. Eén van die punten is dat je niet te lang mag mixen. Je wil namelijk geen lucht in het deeg mixen omdat de koekjes daar taai van worden. Verder mix je eerst de boter met de suiker en kaneel door elkaar. Dan voeg je water toe en pas als laatste zout, bloem en gehakte amandelstiften. Dit mix je kort door het deeg. Daarna doe je het deeg in een spuitzak met een rond spuitmondje.

Geen tijd om vandaag kletskoppen te maken? Wanneer je onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden pint kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.
Geen pinda’s?

Ooit was ik er van overtuigd dat kletskoppen gemaakt werden met pinda’s. Niets is echter minder waar. In kletskoppen horen echt amandelen. Je kunt hiervoor blanke amandelen gebruiken of amandelstiften. Zelf koos ik voor het laatste, omdat ik die op voorraad had. Hak de amandelen als eerste fijn. Zorg dat de stukjes niet te groot zijn. Je gaat het deeg namelijk op een bakplaat spuiten.

Welke basterdsuiker

Door het gebruik van basterdsuiker worden koekjes knapperiger. Dat is precies wat je wil bij kletskoppen en dus een must do. Daar hebben we echter 3 soorten van. De donkere valt af omdat je koekjes hiermee te snel verkleuren. De keuze voor witte of lichte basterd suiker mag je zelf maken. Voor de koekjes op de foto’s heb ik lichte basterdsuiker gebruikt. Hiermee bakken de koekjes mooier egaal bruin van kleur. Het betekend ook dat de koekjes ietsje korter gebakken moeten worden dan bij witte basterd omdat de lichte basterd eerder karamelliseerd.

Ovenstaren

Ben jij iemand die aan ovenstaren doet? Top! Voor dit recept is dat namelijk een must do. De koekjes gaan 5 minuten in de oven en de laatste minuut is een hele cruciale. Op dit moment verbranden de koekjes namelijk heel makkelijk en snel. Zo heb ik helaas één of twee misbaksels gehad. Hou ze dus nog beter in de gaten dan ik gedaan heb.

Een ronder koekje

Het deeg (of is het nog een beslag) voor kletskoppen loopt tijdens het bakken heel erg uit. Hou daar rekening mee als je de koekjes op de bakplaat spuit. Zelf bak ik ze met 6-8 koekjes tegelijk. Wanneer de koekjes uit de oven komen, is de suiker nog vloeibaar. Dit is het moment dat ik even met een ronde uitsteker de randjes van de koekjes wat minder rafelig maak. Nee, ze hoeven niet perfect rond te worden, maar net dat beetje extra rond vind ik zelf net wat mooier. Natuurlijk hoef jij dit niet te doen maar het is wel een optie.

Hollandse koekjes?

De kletskop wordt gezien als een Hollands koekje, maar is dat wel echt zo? Er zijn namelijk verschillende verhalen in omloop over de herkomst van dit koekje. En ook over de herkomst van de naam. In één van mijn recepten boeken staat dat dit koekje als eerste is vermeld in een bakschrift van iemand uit Leiden. Wij, Hollanders, eten deze koekjes dus al heel erg lang!

Koemelkvrij

Deze koekjes zijn door mij koemelkvrij gemaakt. Ergens las ik dat deze koekjes taai worden door het gebruik van margarine, pas dus op met het gebruik van een goedkope margarine. Zelf gebruik ik een plantaardige roomboter vervanger zoals Roombeter van BlueBand. Ja! Dat is inderdaad het product dat begin dit jaar het gouden windei uitgereikt kreeg. Daarna is de verpakking maar niet het recept of de naam aangepast. Een ander goed alternatief is VioBlock.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *