Kerst·Kleine koekjes·Kleine zoete verleidingen

Kerst meringues

Snel naar recept
Vandaag gooi ik een oud artikel in de herhaling. In 2013 maakte ik deze kerstmeringues voor de eerste keer. Bakkriebels bestond nog niet en ik blogde op een andere website. Na de lancering van Bakkriebels, zijn alle berichten van die blog hierheen gekopieerd. Inmiddels zijn er veel verwijderd. Het artikel en recept van de kerstkransjes en toeven bleven staan. Ze verdienen alleen wat meer aandacht dan ze krijgen. Hoog tijd voor een remake van deze schattige kerstkoekjes.

Elk jaar doe ik het weer: Ik verlekker mij aan de verschillende meringues die in de diverse supermarkten te koop zijn. Tegenwoordig zie je ook steeds meer smaakjes. Het liefst proef ik die allemaal een keer. Zeker rond de kerst heb ik een zwak voor de kransen met musketzaad, dankzij het chocoladelaagje dat daar vaak onderop zit. Het zijn vaak de gewone vanille meringues. Dat ik daar een zwak voor heb is niet van vandaag of gisteren 😉 Ik bedacht niet voor niets in 2013 al een manier om deze koekjes zelf te maken.

Invloed op het resultaat

Het leuke van zelf maken is ook dat je invloed heb op de smaak en uiterlijk. Vind jij meringues te zoet? Dan kan je wat citroensap toevoegen. Liever een sinaasappelsmaakje? Dan voeg je wat sinaasappelschil toe in plaats van vanille. Zo kan je zelf sturen op de smaak. Een andere optie is om ze een kleurtje te geven. En door de kleuren van het musketzaad te wijzigen kan je ze laten matchen met andere koekjes en taartjes. Juist deze invloed maakt dat ik het leuk vind om mijn eigen ding te doen en dat ik er van hou om te bakken wat ik wil.

Zelf meringues maken

Zelf meringues maken niet zo moeilijk. Het recept is makkelijk en goed te onthouden. Je hebt van alle 3 de ingrediënten net zoveel nodig. Ik gebruikte voor dit recept 2 eiwitten. 1 eiwit weeg 35 gram, ik had dus 70 gram eiwit. Ik weeg dat nog even na, want het kan ook 1 of 2 gram schelen. Aan de hand daarvan weeg ik ook 70 gram fijne kristalsuiker en 70 gram poedersuiker af. Het recept van 1 deel eiwit en 2 delen gebruik ik al heel lang. Wat ik wel veranderde is de manier van bereiden. Daardoor is het schuim stabieler en steviger. Ideaal dus!

Koemelkvrij

In de meringue gaat niets waar koemelk in verwerkt is. Let wel op dat je een koemelkvrije chocolade gebruikt.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Sla onderstaande afbeelding op zodat je het makkelijk terug kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *