Oud & nieuw

Bitterkoekjes oliebollen

Snel naar recept

Je zal maar wakker worden en als eerste denken: bitterkoekjes oliebollen. Geen idee hoe ik er bij kwam of waar het vandaan kwam, maar dit geniale idee was echt het eerste dat ik woensdagochtend dacht toen ik wakker was. Krap 5u later verscheen er een brede lach op mijn gezicht. Dit is echt het beste wat ik deze maand bedacht heb!

Hoe kom je er op?

Nadat de eerste ingeving moest ik er even over nadenken. Hoe kwam ik hier nu ineens bij? Komt het door de Staatsloterij campagne? Op dit moment zijn er verschillende bloggers die daarvoor een oliebollen recept delen en ik zie veel van dit soort berichten langs komen op Instagram. Of heb ik toch ergens gezien dat iemand anders dit idee ook had en het recept postte? Een zoekopdracht op Google maakt me niet veel wijzer. In ieder geval zag ik geen talloze recepten met mijn idee. Wat het dan toch een gek idee? En de combinatie helemaal niets?

Van proberen kun je leren

Hoe langer ik er over nadacht, hoe lekkerder het klonk. Scheutje amaretto erin. Rozijnen erbij. Ooh speculaaskruiden passen hier ook goed bij. Ik besloot er voor te gaan. Baat het niet dan schaat het niet, leerden wij vroeger. Of zoals Steven en Rosalie het zeggen: Van proberen kun je leren. En Jasper zou zeggen: Niet geschoten, atlijd mis! En Rosalie zou vervolgens dan weer vragen: Is dat alweer zo’n gek spreekwoord, mam?

Dit jaar geen tijd meer plekje over voor deze lekkere dingen? Sla onderstaande foto op je Oud&Nieuw Pinterest bord zodat je het idee voor volgend jaar onthoud.

Zelf bitterkoekjes bakken

Buiten regende het pijpenstelen. En aangezien ik op dit moment geen auto heb en geen bitterkoekjes in huis had, moest ik eerst daarmee aan de slag. Gelukkig is het niet lastig om zelf bitterkoekjes je maken en voor mij ook niet de eerste keer. De ingrediënten had ik in ieder geval wel in huis. En zo rook het een klein half uurtje later naar verse bitterkoekjes, mmmm! Ik heb de bereidingswijze in het uitgewerkte recept opgenomen. Heb jij nu wel een zak bitterkoekjes in huis? Dan kan je die ook gebruiken.

Hoe bak je goede oliebollen?

Om lekkere oliebollen te bakken is het van belang dat je een paar dingen goed in de gaten houd. Zo moet de olie goed op temperatuur zijn. Ook is het belangrijk dat je niet te veel oliebollen tegelijk in de olie doet, hierdoor zakt de temperatuur te veel waardoor de oliebollen meer vet opnemen dan nodig is. Er zijn nog een aantal dingen die meespelen, daarover schreef ik uitgebreid bij het recept voor oliebollen met appel en rozijn. Lees dit artikel eens op je gemakje door. Wellicht staat er nog nieuwe informatie in waar je je voordeel mee kunt doen.

Koemelkvrij of toch niet?

Deze oliebollen zijn door mij koemelkvrij gemaakt. In het recept staan dan ook alleen koemelkvrije ingrediënten. Ook als je geen koemelkallergie hebt is dit een fijn recept om eens te proberen. En mocht je dan het water willen vervangen voor melk en de boter voor roomboter, dan kan je dat altijd doen. Hou er in dat geval wel rekening mee dat de oliebollen iets vetter kunnen zijn, door melk te gebruiken voeg je namelijk ook vetten toe. En suikers en eiwtten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *