Oud & nieuw

Oliebollen met rozijnen en appel

Snel naar recept

Verspreid over het hele jaar, krijg ik af en toe de vraag: ‘Mam, bakt u weer eens oliebollen?’ Waar wij alleen in december oliebollen eten, lusten kinderen ze het hele jaar wel. En zo gebeurd het dus weleens, dat ik midden in de zomer oliebollen sta te bakken. Gewoon omdat het kan! Deze oliebollen met rozijnen en appel zijn de favoriet van Steven. Hij kan hier zo enorm van genieten. En zelf vind ik deze goedgevulde bollen ook heel erg lekker.

Oud en nieuw lekkernijen

Heerlijk vind ik het! Op oudejaarsdag een paar kilo bloem verwerken tot heerlijke oliebollen. Jarenlang bakte ik de bolletjes bruin bij mijn ouders. Gezellig met mijn zwager, mijn vader en heel soms één van mijn zusjes. De helft van de oliebollen was dan al op voor ze de keuken bereikten. Mijn ouders woonden als beheerder op een camping. Iedereen die wist dat wij aan het bakken waren, kwam langs voor een praatje en een oliebol. Nu Musti bij ons woont, blijven we bij hem. Nu bak ik de oliebollen dus weer thuis. En dat zijn er veel minder dan mijn ouders. Maar we bakken wel altijd verschillende, sowieso met en zonder rozijnen. Oh en vergeet mijn andere oud en nieuw favoriet niet: Appelbeignets. Die moet ik ook ieder jaar opnieuw bakken hoor.

Echt koemelkvrij

Het is al jaren dat ik dit recept gebruikt. En het is ook al jaren zo dat dit bericht klaar staat om met jullie te delen. Alleen was ik dan niet tevreden over de foto’s, dan was ik december moe en zo schoof dit recept telkens weer een jaartje op. Tot nu! Want nu moet het er écht eens van komen. Deze oliebollen zijn namelijk echt heel lekker. Ik maak ze altijd zonder melk en roomboter, maar met water en een plantaardige roomboter vervanger. Net zo lekker en voor ons buikfijn.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande afbeelding helpt je om het recept makkelijk terug te vinden.

Waarom kunnen oliebollen anders zijn met hetzelfde recept?

Er zijn talloze recepten op het internet te vinden. Achter ieder recept schuilt een mens die zijn oliebollen het lekkerst vind. Een kwestie van smaak. En niet alleen dat, want het kan echt zo maar zijn dat mijn recept bij jouw mislukt. Is mijn recept dan verkeerd? Doe jij het zelf verkeerd? Mijn recept klopt, want bij mij lukken ze zo wel goed. Nu lijkt het net of ik de schuld bij jouw neerleg. Maar stop! Want dat wil ik helemaal niet. Er spelen talloze factoren mee die het uiteindelijke resultaat beïnvloeden. Misschien weegt jouw weegschaal net iets anders dan de mijne. Misschien gebruik jij een handmixer terwijl ik mijn staande mixer gebruik. Het kan ook nog zijn dat de gist niet meer zo goed werkt, dat de temperatuur van de olie zich lastig laat regelen, enzovoorts. Dan hebben we ook nog eens allemaal een eigen manier van lezen en interpreteren. Nee, laat je vooral niet tegenhouden als het de eerste keer niet lukt zoals je hoopte. Lees het recept nog eens door. Stel mij een vraag. Dit kan onder het artikel, via Facebook, Instagram of via mail. Kijk eens bij andere recepten, soms helpt dat ook om iets te verduidelijken. En soms staat daar een andere werkwijze, die jou net verder helpt.

Een paar tips

Wanneer het beslag staat te rijzen is het belangrijk om een constante temperatuur te hebben. Zelf laat ik mijn gistdegen vaak rijzen in een opbergbox, ideaal! Zo weet je zeker dat het tochtvrij staat. Zet een glas met een laagje heet water in de box om een warmere omgeving te creeëren. Eventueel kan je het water halverwege de rijstijd nog een keer vervangen.

Om allemaal dezelfde grote bolletjes te krijgen gebruik je een ijsbolletjesschep. Zelf gebruik ik een schep van 5cm.

Doop de schep in de hete olie. Schep niet te veel beslag in één keer in de schep. En knijp een aantal keren in de schep zodat er een klein laagje olie om het beslag komt en er al een mooie ronde bal is. Op deze manier voorkom je uitstulpingen en blijft het beslag niet plakken. Zo worden de ballen ook nog mooi rond.

Bak niet teveel oliebollen in één keer. Het deeg is kouder dan de olie en heeft daarmee invloed op de temeperatuur van de olie. Teveel in één keer betekend dat de olie temperatuur flink zakt.

Het is ook belangrijk om de schep schoon te houden. Blijft er een restje beslag achter? Haal dit dan met keukenpapier van de schep af.

Schep de oliebollen met een schuimspa uit het vet. Laat ze eerst even uitdruipen boven de pan en doe ze daarna in een grote vergiet waar twee lagen keukenpapier in liggen. Vervang dit keukenpapier telkens wanneer het nodig is. Leg de oliebollen daarna in een bak met onderin een laag keukenpapier.

Houd de temperatuur van de olie goed in de gaten. Zelf gebruik ik hiervoor een bakthermometer van Ikea.

Zorg dat de temperatuur van de olie niet te veel schommelt. Zeker buiten kan dit een flinke uitdaging zijn.

Wanneer je een hoge pan, bijvoorbeeld een soep- of stamppotpan gebruik en deze met maximaal 3 liter olie vult, dan heb je niet zoveel last van gespetter. Ideaal met schoonmaken!

Binnen bakken heeft als nadeel dat je ook de lucht binnen hebt. Ik bak altijd binnen op het gas. Op de gaspit ernaast staat een pannetje met kokende azijn. Dit scheelt al een heel eind in de lucht. Ook brand ik altijd een paar kaarsen. Die gaan niet uit zodra ik klaar ben met bakken maar laat ik nog een aantal uren branden. Verder lees je vaak tips over koffie. Die heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

4 gedachten over “Oliebollen met rozijnen en appel

  1. Hoi Annelies,
   Ooit werden alle oliebollen met water gemaakt i.p.v. melk, het is lang verhaal waarom dit veranderd is en daarom laat ik het achterwege. Door het gebruik van melk voeg je niet alleen vocht aan een beslag toe maar ook eiwitten, vetten en suiker. Omdat je in dit recept water gebruik voeg je die vetten en suikers op een andere manier toe, namelijk als net wat extra boter en suiker. Op dat punt verschilt dit recept dus met recepten die melk bevatten. En dan kom ik daarmee op het volgende punt: Het is zeker mogelijk om (gezoete) soyadrink te gebruiken in dit recept maar dan voeg je nog meer (onnodige) suikers en vetten toe. Daarbij komt dat soyadrink dikker / minder vloeibaar is dan water. Technisch gezien heb je meer soyadrink nodig om hetzelfde beslag te maken. Daarom zou ik je adviseren om dit recept een kans te geven zonder het gebruik van soyadrink en wanneer het je niet bevalt eens te kijken bij een recept met melk en dan daar de melk 1:1 vervangen voor soyadrink. Onthou wel dat, of je nu water of soyadrink gebruikt, de smaak altijd net anders is dan je gewend bent/was. En het is dus ook een kwestie van smaak wat uiteindelijk je eigen voorkeur heeft.
   Als je nog vragen hebt, laat je het dan even weten?

   Groetjes,

   Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *