Oud & nieuw

Bladerdeeg ananasbeignets

Snel naar recept

Ik maak echt even een inhaalslag dit jaar door maar liefst 3 van mijn favoriete Oud & Nieuw baksels met jullie te delen. Vandaag zijn de bladerdeeg ananasbeignets aan de beurt. Een recept met weinig ingrediënten en een verbluffend lekker resultaat.

Begin vroeg genoeg

Voor het beste resultaat moet je overigens wel de tijd nemen. Maak de beignets altijd de dag voor je ze bakt en bewaar ze de nacht over in de koelkast. Zo heeft het bladerdeeg tijd om te rusten. Door deze lange rust krimpt en werkt het minder tijdens het bakken, waardoor je een mooier resultaat krijgt. Bovendien is het ook wel handig als je op oudjaarsdag geen omkijken en werk meer aan de bladerdeeg ananasbeignets hebt, toch?

Precies gepast

Voor deze beignets gebruik ik eigenlijk altijd diepvries bladerdeeg van Koopmans. De origineel versie is koemelkvrij, zelfs vegan mocht dat je voorkeur hebben. Met 7 plakjes bladerdeeg heb je voldoende bladerdeeg voor 1 blik met 10 ananasschijven. Zodra de plakken ontdooit zijn stapel je ze, zonder het plastic velletje ertussen, op. Dan rol je het bladerdeeg dun uit en steekt er net zoveel rondjes uit als kan. Het bladerdeeg dat je overhoud, verpak je even in folie en leg je een half uurtje in de koelkast. Dan rol je het opnieuw uit en steek je de ontbrekende rondjes uit. Zo gaat er uiteindelijk, net als bij koekdeeg niets of heel weinig verloren.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding is het recept altijd makkelijk terug te vinden op je Pinterest borden

Protesterend bladerdeeg

Na het uitrollen van het deeg is het ook belangrijk dat je het bladerdeeg even afdekt en een half uurtje laat rusten. Bladerdeeg is enerzijds makkelijk om mee te werken, maar het geeft ook heel duidelijk zijn grenzen aan en protesteert als je het teveel achter elkaar bewerkt. Door de rustperiodes ontspant het deeg (eigenlijk vooral de gluten) zich weer en zal niet meer krimpen tijdens een volgende handeling. We zien dit vaker bij degen, zoals bij brooddeeg en croissantdeeg.

Twee keer rond

Na de rustperiode prik je heel veel gaatjes met een vork in de het deeg. Hier bestaat ook een leuke tool voor namelijk een korstprikker. Niet iedereen zal die in huis hebben, ik dus ook niet want voor die paar keer per jaar vind ik een vork prima volstaan. Steek daarna rondjes uit het deeg die ongeveer een centimeter groter zijn dan de ananasschijven.

‘Droge’ ananas

Wat betreft de ananasschijven is het belangrijk dat ze heel goed uitgelekt en droog gedept zijn. Zelf begin ik hier al in de middag mee. Ananas uit blik bevat zoveel vocht en dat wil je niet allemaal in je beignets hebben. Eerst giet je dus de siroop eraf en laat je ze uitlekken in een vergiet. Daarna is het slim om ze op een aantal dubbele lagen keukenpapier te leggen. Zonodig vervang je het keukenpapier ook nog een aantal keer. En dat allemaal voor de lekkerste en beste bladerdeeg ananasbeignets. Nou ik verzeker je: ze zijn het dubbel en dwars waard!

Koemelkvrij

Ik heb deze ananasbeignets koemelkvrij gemaakt door bladerdeeg Origineel van Koopmans te gebruiken. Andere ingrediënten met koemelk zitten er niet in. Is het voor jouw niet belangrijk om koemelkvrij te eten? Dan kan je ook het roomboterbladerdeeg van Koopmans gebruiken, de hoeveelheden die je nodig hebt blijven gelijk aan het hieronder beschreven recept. Er zijn ook heel veel andere soorten (koemelkvrij) bladerdeeg te vinden. Omdat ik deze weinig gebruik weet ik niet precies hoeveel je hiervan nodig hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *