Je zal maar wakker worden en als eerste denken: bitterkoekjes oliebollen. Geen idee hoe ik er bij kwam of waar het vandaan kwam, maar dit geniale idee was echt het eerste dat ik woensdagochtend dacht toen ik wakker was. Krap 5u later verscheen er een brede lach op mijn gezicht. Dit is echt het beste wat ik deze maand bedacht heb!
Hoe kom je er op?
Nadat de eerste ingeving moest ik er even over nadenken. Hoe kwam ik hier nu ineens bij? Komt het door de Staatsloterij campagne? Op dit moment zijn er verschillende bloggers die daarvoor een oliebollen recept delen en ik zie veel van dit soort berichten langs komen op Instagram. Of heb ik toch ergens gezien dat iemand anders dit idee ook had en het recept postte? Een zoekopdracht op Google maakt me niet veel wijzer. In ieder geval zag ik geen talloze recepten met mijn idee. Wat het dan toch een gek idee? En de combinatie helemaal niets?
Van proberen kun je leren
Hoe langer ik er over nadacht, hoe lekkerder het klonk. Scheutje amaretto erin. Rozijnen erbij. Ooh speculaaskruiden passen hier ook goed bij. Ik besloot er voor te gaan. Baat het niet dan schaat het niet, leerden wij vroeger. Of zoals Steven en Rosalie het zeggen: Van proberen kun je leren. En Jasper zou zeggen: Niet geschoten, atlijd mis! En Rosalie zou vervolgens dan weer vragen: Is dat alweer zo’n gek spreekwoord, mam?
Dit jaar geen tijd meer plekje over voor deze lekkere dingen? Sla onderstaande foto op je Oud&Nieuw Pinterest bord zodat je het idee voor volgend jaar onthoud.
Zelf bitterkoekjes bakken
Buiten regende het pijpenstelen. En aangezien ik op dit moment geen auto heb en geen bitterkoekjes in huis had, moest ik eerst daarmee aan de slag. Gelukkig is het niet lastig om zelf bitterkoekjes je maken en voor mij ook niet de eerste keer. De ingrediënten had ik in ieder geval wel in huis. En zo rook het een klein half uurtje later naar verse bitterkoekjes, mmmm! Ik heb de bereidingswijze in het uitgewerkte recept opgenomen. Heb jij nu wel een zak bitterkoekjes in huis? Dan kan je die ook gebruiken.
Hoe bak je goede oliebollen?
Om lekkere oliebollen te bakken is het van belang dat je een paar dingen goed in de gaten houd. Zo moet de olie goed op temperatuur zijn. Ook is het belangrijk dat je niet te veel oliebollen tegelijk in de olie doet, hierdoor zakt de temperatuur te veel waardoor de oliebollen meer vet opnemen dan nodig is. Er zijn nog een aantal dingen die meespelen, daarover schreef ik uitgebreid bij het recept voor oliebollen met appel en rozijn. Lees dit artikel eens op je gemakje door. Wellicht staat er nog nieuwe informatie in waar je je voordeel mee kunt doen.
Koemelkvrij of toch niet?
Deze oliebollen zijn door mij koemelkvrij gemaakt. In het recept staan dan ook alleen koemelkvrije ingrediënten. Ook als je geen koemelkallergie hebt is dit een fijn recept om eens te proberen. En mocht je dan het water willen vervangen voor melk en de boter voor roomboter, dan kan je dat altijd doen. Hou er in dat geval wel rekening mee dat de oliebollen iets vetter kunnen zijn, door melk te gebruiken voeg je namelijk ook vetten toe. En suikers en eiwtten 😉
bitterkoekjes oliebollen
Ingrediënten
- 1 m eiwit
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram poedersuiker
- Bitteramandel extract of amaretto
- 250 gram bloem
- 3,5 gram gist
- 25 gram plantaardige roomboter vervanger
- 15 gram suiker
- 25 gram ei
- 100 gram rozijnen
- 1el speculaaskruiden
- Scheutje amaretto
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Wel de rozijnen in ruim warm water.
- Meng het eiwit met de poedersuiker, het amandelmeel en extract tot een homogene massa.
- Doe het in een spuitzak en spuit kleine dopjes can ongeveer 1cm doorsnee op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de bitterkoekjes in ongeveer 5-7 minuten goudbruin en gaar.
- Verwijder na het bakken gelijk van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
- Laat de rozijnen uitlekken en dep ze droog.
- Smelt de boter op een laag vuur. Haal de pan eraf zodra de boter gesmolten is.
- Voeg het handwarme water toe aan de boter en meng het door elkaar.
- Voeg ook het ei toen en roer nogmaals door elkaar.
- Doe de bloem met de speculaaskruiden, suiker, zout en gist in de mixerkom.
- Mix het rustig door elkaar. Voeg dan het watermengsel toe en mix tot een glad beslag in ongeveer 4 minuten.
- Breek eventueel de bitterkoekjes in iets kleinere stukken, maar bedenk: hoe groter de stukken des te beter proef je het straks terug.
- Voeg 100 gram bitterkoekjes, rozijnen en amaretto toe en mix tot het goed erdoor gemengd is.
- Laat het beslag een uur rijzen op een tochtvrije warme plaats.
- Na ongeveer een half uur: Verwarm de olie alvast voor, zorg dat de temperatuur niet hoger wordt dan 174 graden.
- Roer het beslag een keer krachtig door.
- Steek de bolletjes schep in de hete olie.
- Steek de geoliede lepel in het beslag en schep beslag op.
- Knijp een paar keer zodat er al een rond geoliede laag fond het beslag zit.
- Laat het beslag voorzichtig in de hete olie glijden.
- Herhaal dit tot het beslag op is.
- Bak de oliebollen in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar. Keer zonodig halverwege om.
- Schep de oliebollen uit het beslag en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Een beetje warm zijn ze het allerlekkerst!