Taarten

Zwitserse room slof met Pure chocolade ganache

Snel naar recept

Als het over bakken gaat heb ik twee grote liefdes: Chocolade en Zwitserse room. Vandaag een recept voor een Zwitserse room slof met Pure chocolade ganache. Een recept waarin ik die twee grote liefdes samen liet komen op een heerlijke sloffenbodem. En dat is echt verrukkelijk! Spekkie naar mijn bekkie en hopelijk ook naar die van jullie.

Sloffenvorm in opkomst

Neem echt maar van mij aan dat deze slof er niet alleen prachtig uitziet, maar dat hij ook heel lekker smaakt. Waar de meeste mensen vroeger alleen een springvorm en een cakevorm in huis hadden, is daar de laatste jaren bij veel huishoudens een sloffenvorm aan toe gevoegd. Niet gek want je kan er letterlijk alle kanten mee op. Mijn sloffenvorm staat al jaren in de kast, ik kocht hem ooit in de uitverkoop bij een bakwinkel en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik heb al heel wat sloffen gemaakt en al heb ik op dit moment geen inspiratie voor een volgende slof, op een dag heb ik die vorm echt weer nodig. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Met onderstaande afbeelding vind je dit artikel en het bijbehorende recept altijd makkelijk terug

Uitschuifbare of vaste vorm

Ik zie de laatste tijd vaak uitschuifbare sloffenvormen voorbijkomen. Zelf heb ik een vaste vorm van 24 cm, deze gebruik ik voor al mijn recepten. Daarnaast heb ik nog een sloffenvorm in een ‘bootmodel’, zoals te zien is bij deze Appelslof. Ondanks dat het een ander model is, zijn beide vormen even groot. Wanneer je liever met een grotere vorm wilt bakken heb je meer deeg, Zwitserse room en ganache nodig. Verdubbel de ingrediënten in het recept met 1,25 voor een vorm van 30 cm of met 1,5 voor een vorm van 36 cm.

Van slof naar springvorm

Heb jij nu (nog) geen sloffenvorm in de kast staan dan kan je dit recept ook maken in een springvorm. Houd er wel rekening mee dat een slof voor 6 personen gemaakt is en een springvorm van 24 cm doorsnee twee keer zo groot is. Doe het recept, in het geval van een springvorm, dus altijd keer twee. Dit kan je uiteraard ook doen wanneer je voor meer dan 6 personen gebak nodig hebt en maar één ding wilt bakken.

Zwitserse room maken

De Zwitserse room voor deze slof is door mij koemelkvrij gemaakt. Deze maak ik op basis van Alpro Soya om op te kloppen. En ook op de klassieke manier, waarbij je eerst een banketbakkersroom maakt en dat daarna mengt met opgeklopte slagroom. Heel officieel hoeft er geen gelatine door Zwitserse room maar, zeker voor de koemelkvrije variant is dit beter, omdat hij daardoor steviger en stabieler is. Voor deze slof is het sowieso aan te raden omdat de ganache en de decoratie er bovenop vrij zwaar zijn. Er is ook een manier om sneller en toch lekker Zwitserse room te maken, deze kan alleen niet koemelkvrij gemaakt worden omdat je gebruik maakt van een mix voor banketbakkersroom. Het recept voor makkelijke en snelle Zwitserse room vind je hier.

Pure chocolade ganache

Ergens achter in de kast lag nog een laatste reep G’woon Pure chocolade koffe reep. Ooit gekocht bij de Coöp, maar inmiddels hebben we daarvoor een Boni in de plaats gekregen. En met het verdwijnen van de Coöp verdween ook deze reep chocolade van mijn favorieten lijstje. Omdat deze reep verder lastig verkrijgbaar is, heb ik hem in het recept vervangen voor gewone pure chocolade. Net zo lekker en overal verkrijgbaar. Heb jij wel een Coöp in de buurt met de Pure chocolade koffie reep in het assortiment? Dan kan je de hoeveelheid pure chocolade daar één op één mee vervangen.

Koemelkvrij

Deze slof is door mij koemelkvrij gemaakt. Bij de ingrediënten en de bereidingswijze geef ik je telkens de keuze uit een koemelkrijk en een koemelkvrij ingrediënt. Zo gebruik ik altijd VioBlock of BlueBand met de gouden wikkel als alternatief voor roomboter. De melk en slagroom vervang ik door Alpro Soya om op te kloppen. Deze vind ik niet fijn voor slagroom, maar wel ter vervanging van de melk en slagroom in ganache en Zwitserse room. Houd er bij de keuze voor chocolade rekening mee dat je een koemelkvrije pure chocolade kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *