Weten jullie nog dat Jasper vorig jaar zijn collega’s op maar liefst 6 verschillende soorten tompouces heeft getrakteerd? Vandaag trakteert hij zijn collega’s ook. Dit jaar hebben we voor soezen gekozen. Ongetwijfeld komen ook daar een aantal recepten van online maar vandaag deel ik het laatste van de vier blog-proof tompouce recepten met jullie. En dat is niets minder dan deze beauty. Het is ook de meest klassieke, namelijk een tompouce met Zwitserse room en slagroom. Wie lust dat nu niet?
Hoe wil jij je tompouce?
Hoe hoort een klassieke tompouce er eigenlijk uit te zien? En waar moet hij mee gevuld zijn? De meningen zijn er aardig over verdeeld. De één vind een tompouce met Zwitserse room het allerlekkerst, terwijl een ander toch liever voor banketbakkersroom gaat. En weer de volgende kiest liever voor de luxere versie met banketbakkersroom of Zwitserse room met slagroom. En dat is nu precies de tompouce die ik van te voren niet zo bedacht had, maar die wel als eerste uit mijn handen kwam. Bij deze tompouces kwam ik er namelijk achter dat ik een recept voor 6 in plaats van voor 12 tompouces had geschreven. En daar kwam ik achter toen de Zwitserse room al op de tompouces zat. Met een overvloed aan slagroom in huis, was het probleem makkelijk op te lossen. En achteraf vind ik dit zelfs de mooiste van allemaal. Al speelt daar de roze-gele kleurencombinatie ook in mee.
Vullen met Zwitserse room
Voor deze tompouces koos ik er dus voor om ze te vullen met Zwitserse room. Onze plaatselijke bakker verkoopt tompouces met banketbakkersroom en Jasper zegt telkens dat hij die vulling zo glazig vind. Een tompouce met Zwitserse room heeft zijn absolute voorkeur. Voor deze tompouces heb ik het recept voor de gewone Zwitserse room gebruikt. Dit is wat meer werk, maar het is wel zoals de officiële bereidingswijze hoort. Wil jij liever wat sneller klaar zijn? Kies dan voor dit recept voor makkelijke Zwitserse room. Door de roompoeder op te kloppen met slagroom, ben je een stuk sneller klaar.
Hoe maak je de lekkerste slagroom?
Naast Zwitserse room zit er dus ook slagroom in deze tompouces. Dat is niet zomaar een slagroom maar een slagroom waar mascarpone aan toe gevoegd is. Door het gebruik van mascarpone wordt de slagroom romiger en stabieler. Je hebt geen klop-fix nodig om de slagroom stevig te houden. Daarnaast maakt het de slagroom ook een stuk lekkerder. Wanneer je goed de tijd neemt om de slagroom op te kloppen, sla je er meer lucht in. En hoe luchtiger een slagroom is, hoe lekkerder het smaakt. Ga dus niet snel, snel, snel aan de gang maar neem de tijd.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande foto helpt je het recept makkelijker te herkennen en terug te vinden.
De werking van bladerdeeg
Als je tompouces wilt maken, bedenk dan van te voren dat er, voornamelijk bij het bakken van het bladerdeeg, een aantal valkuilen zijn. Zo krimpt bladerdeeg altijd. En het vervormt ook nog tijdens het bakken. Hier moet je rekening mee houden voor je gaat bakken. Eén tompouce heeft een afmeting van 10x4cm. Zelf bakte ik één plak bladerdeeg voor 6 tompouces. Een tompouce heeft zowel een boven als een onderkant van bladerdeeg, wat betekend dat je een nette plak bladerdeeg van 20x24cm nodig hebt. Rol het bladerdeeg daarom uit tot een plak van ongeveer 25×30 cm. Zo houd je rekening met 2 cm krimp, 2 cm om af te snijden en 1 cm extra speling.
Fondantglazuur
Bij een tompouce hoort een glazuurlaagje: fondantglazuur. Dit moet je niet verwarren met royal icing of waterglazuur. Het zelf maken van fondantglazuur is een lastige klus en mij tot nu toe niet goed genoeg gelukt. Gelukkig is daar bouwhuis baktotaal met hun uitgebreide assortiment aan bakspullen waaronder fondantglazuur. Een uitkomst vind ik het! Wil je dus tompouces gaan maken? Bestel dan zeker hun fondantglazuur. Ze verkopen het in verschillende kleuren, waaronder roze en wit. Voor deze tompouces vond ik de roze glazuur te fel, daarom mengde ik roze en witte glazuur door elkaar. Het is mogelijk om de witte glazuur zelf te kleuren. Zo kan je elke kleur tompouce maken die je maar wilt.
Koemelkvrij
In theorie is het mogelijk om deze tompouces koemelkvrij te maken. Echter ben ik zelf geen voorstander van het gebruik van alpro soya om op te kloppen als vervanging voor de slagroomlaag in deze tompouces. Met name voor tompouces is het gebruik hiervan af te raden omdat het niet stabiel genoeg is en snel zijn luchtigheid verliest. Voor de Zwitserse room heb ik er overigens geen bezwaar tegen, want die maak ik altijd met Alpro Soya om op te kloppen. Wil je zelf koemelkvrije tompouces maken? Laat het gerust weten en wie weet ga ik dan binnenkort aan de slag met koemelkvrije tompouces.
Tompouce met Zwitserse room en slagroom
Ingrediënten
- Voor het bladerdeeg
- 300 gram bladerdeeg / 7 plakjes
- 150 gram roze of witte fondant glazuur
- 50 gram witte chocolade
- Voor de Zwitserse room
- 3 blaadjes gelatine
- 4 zakjes vanille suiker
- 35 gram custard
- 400 ml melk
- 50 gram suiker
- 250 ml slagroom
- voor de slagroom
- 625 ml slagroom
- 125 gram mascarpone
- 5 zakjes vanille suiker
- 50 gram suiker
- Voor de afwerking
- 300 gram roze fondantglazuur of witte fondantglazuur en roze kleurstof
Instructies
- Laat de blaadjes gelatine ruim van te voren weken in een bakje koud water.
- Leg twee vellen bakpapier klaar en zet twee bakplaten klaar.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Maak intussen alvast een gele room. Dit doe je door de suiker met de custard en een beetje melk tot een glad papje te roeren.
- Voeg scheutje na scheutje de rest van de melk toe en roer telkens opnieuw tot een gladde massa.
- Kook de gele room in een pan of in de magnetron tot het de gewenste dikte heeft.
- Laat het ongeveer 3 minuten afkoelen. Knijp dan de gelatine blaadjes goed uit en leg deze op de gele room.
- Roer de gelatine goed door de gele room heen.
- Spreid de gele room uit over een bord en leg er een vel folie op. Laat het zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Leg de plakken bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een lap van ruim 50×35 cm.
- Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Snijd het uitgerolde bladerdeeg door de helft zodat er twee rechthoeken van 25×35 cm ontstaan.
- Laat het bladerdeeg afgedekt een half uur rusten.
- Verwarm intussen de oven voor op 240 graden.
- Leg een vel bakpapier op een omgekeerde bakplaat. Leg daarop een van de helften bladerdeeg.
- Bestrooi het bladerdeeg met de poedersuiker.
- Zet de bakplaat met het bladerdeeg in het midden van de oven.
- Leg er een tweede vel bakpapier op en schuif de tweede bakplaat in de oven. Zorg dat er zo min mogelijk ruimte tussen de bakplaten inzit. Op deze manier voorkom je luchtbellen in het bladerdeeg.
- Verlaag de oventemperatuur naar 210 graden en bak het bladerdeeg in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Herhaal dit ook met de tweede plak bladerdeeg.
- Laat het bladerdeeg volledig afkoelen.
- Snijd het bladerdeeg nu, zodat beide plakken een formaat hebben van iets meer dan 20 cm breed en ongeveer 25 cm lang.
- Snijd beide plakken bladerdeeg nu in twee repen van ongeveer 10 cm breed. Gebruik voor het snijden van bladerdeeg een scherp gekarteld (brood)mes.
- Smelt de witte chocolade en bestrijk de beide bladerdeeg plakken aan één zijde met de chocolade.
- Laat de chocolade uitharden.
- Klop de slagroom voor de Zwitserse room stijf.
- Spatel de slagroom door de banketbakkersroom.
- Laat de Zwitserse room zo nodig wat opstijven in de koelkast.
- Doe de Zwitserse room nu in een spuitzak met een gladde spuitmond.
- Verwarm de fondantglazuur tot 39 graden.
- Spreid de fondantglazuur uit over twee van de bladerdeeg plakken. Doe dit aan de andere kant dan waar de witte chocolade zit.
- Laat het glazuur uitharden.
- Spuit de Zwitserse room in lange banen op de bladerdeegplakken zonder glazuur.
- Klop de slagroom met de mascarpone en beide suikersoorten stijf.
- Houd wat achter voor de decoratie bovenop de tompouces, doe dit in een spuitzak met een stervormige spuitmond. Bewaar deze portie tot gebruik in de koelkast.
- Doe de overige slagroom in een spuitzak met een gladde spuitmond.
- Spuit de slagroom in lange banen op de Zwitserse room.
- Leg de tweede plak bladerdeeg met het fondantglazuur naar boven op de slagroom.
- Snijd de lange tompouces in kleine tompouces van 4 cm breed. Gebruik hiervoor een warm gekarteld mes. (dit is het lastigste aan de hele tompouces. Vind je dit lastig? Snij dan eerst de bovenkant in 6 stukken voor je het op de tompouces legt, zo wordt het snijden makkelijker)
- Haal de achtergehouden slagroom uit de koelkast en spuit toeven op de tompouces.
- Decoreer eventueel verder naar eigen inzicht.
- Bewaar de tompouces tot serveren in de koelkast.
Een gedachte over “Tompouce met Zwitserse room en slagroom”