Gebak en Tartelettes

Tompouce met Zwitserse room en slagroom

Snel naar recept

Weten jullie nog dat Jasper vorig jaar zijn collega’s op maar liefst 6 verschillende soorten tompouces heeft getrakteerd? Vandaag trakteert hij zijn collega’s ook. Dit jaar hebben we voor soezen gekozen. Ongetwijfeld komen ook daar een aantal recepten van online maar vandaag deel ik het laatste van de vier blog-proof tompouce recepten met jullie. En dat is niets minder dan deze beauty. Het is ook de meest klassieke, namelijk een tompouce met Zwitserse room en slagroom. Wie lust dat nu niet?

Hoe wil jij je tompouce?

Hoe hoort een klassieke tompouce er eigenlijk uit te zien? En waar moet hij mee gevuld zijn? De meningen zijn er aardig over verdeeld. De één vind een tompouce met Zwitserse room het allerlekkerst, terwijl een ander toch liever voor banketbakkersroom gaat. En weer de volgende kiest liever voor de luxere versie met banketbakkersroom of Zwitserse room met slagroom. En dat is nu precies de tompouce die ik van te voren niet zo bedacht had, maar die wel als eerste uit mijn handen kwam. Bij deze tompouces kwam ik er namelijk achter dat ik een recept voor 6 in plaats van voor 12 tompouces had geschreven. En daar kwam ik achter toen de Zwitserse room al op de tompouces zat. Met een overvloed aan slagroom in huis, was het probleem makkelijk op te lossen. En achteraf vind ik dit zelfs de mooiste van allemaal. Al speelt daar de roze-gele kleurencombinatie ook in mee.

Vullen met Zwitserse room

Voor deze tompouces koos ik er dus voor om ze te vullen met Zwitserse room. Onze plaatselijke bakker verkoopt tompouces met banketbakkersroom en Jasper zegt telkens dat hij die vulling zo glazig vind. Een tompouce met Zwitserse room heeft zijn absolute voorkeur. Voor deze tompouces heb ik het recept voor de gewone Zwitserse room gebruikt. Dit is wat meer werk, maar het is wel zoals de officiële bereidingswijze hoort. Wil jij liever wat sneller klaar zijn? Kies dan voor dit recept voor makkelijke Zwitserse room. Door de roompoeder op te kloppen met slagroom, ben je een stuk sneller klaar.

Hoe maak je de lekkerste slagroom?

Naast Zwitserse room zit er dus ook slagroom in deze tompouces. Dat is niet zomaar een slagroom maar een slagroom waar mascarpone aan toe gevoegd is. Door het gebruik van mascarpone wordt de slagroom romiger en stabieler. Je hebt geen klop-fix nodig om de slagroom stevig te houden. Daarnaast maakt het de slagroom ook een stuk lekkerder. Wanneer je goed de tijd neemt om de slagroom op te kloppen, sla je er meer lucht in. En hoe luchtiger een slagroom is, hoe lekkerder het smaakt. Ga dus niet snel, snel, snel aan de gang maar neem de tijd.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande foto helpt je het recept makkelijker te herkennen en terug te vinden.

De werking van bladerdeeg

Als je tompouces wilt maken, bedenk dan van te voren dat er, voornamelijk bij het bakken van het bladerdeeg, een aantal valkuilen zijn. Zo krimpt bladerdeeg altijd. En het vervormt ook nog tijdens het bakken. Hier moet je rekening mee houden voor je gaat bakken. Eén tompouce heeft een afmeting van 10x4cm. Zelf bakte ik één plak bladerdeeg voor 6 tompouces. Een tompouce heeft zowel een boven als een onderkant van bladerdeeg, wat betekend dat je een nette plak bladerdeeg van 20x24cm nodig hebt. Rol het bladerdeeg daarom uit tot een plak van ongeveer 25×30 cm. Zo houd je rekening met 2 cm krimp, 2 cm om af te snijden en 1 cm extra speling.

Fondantglazuur

Bij een tompouce hoort een glazuurlaagje: fondantglazuur. Dit moet je niet verwarren met royal icing of waterglazuur. Het zelf maken van fondantglazuur is een lastige klus en mij tot nu toe niet goed genoeg gelukt. Gelukkig is daar bouwhuis baktotaal met hun uitgebreide assortiment aan bakspullen waaronder fondantglazuur. Een uitkomst vind ik het! Wil je dus tompouces gaan maken? Bestel dan zeker hun fondantglazuur. Ze verkopen het in verschillende kleuren, waaronder roze en wit. Voor deze tompouces vond ik de roze glazuur te fel, daarom mengde ik roze en witte glazuur door elkaar. Het is mogelijk om de witte glazuur zelf te kleuren. Zo kan je elke kleur tompouce maken die je maar wilt.

Koemelkvrij

In theorie is het mogelijk om deze tompouces koemelkvrij te maken. Echter ben ik zelf geen voorstander van het gebruik van alpro soya om op te kloppen als vervanging voor de slagroomlaag in deze tompouces. Met name voor tompouces is het gebruik hiervan af te raden omdat het niet stabiel genoeg is en snel zijn luchtigheid verliest. Voor de Zwitserse room heb ik er overigens geen bezwaar tegen, want die maak ik altijd met Alpro Soya om op te kloppen. Wil je zelf koemelkvrije tompouces maken? Laat het gerust weten en wie weet ga ik dan binnenkort aan de slag met koemelkvrije tompouces.

Een gedachte over “Tompouce met Zwitserse room en slagroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *