chocolade·Taarten

Oreo – s’mores taart

Snel naar recept

Ik heb vandaag een recept voor een taart waarvan ik mij afvraag of het wel een taart is. Eigenlijk is het meer een hele grote s’mores, toch hou ik het bij Oreo – s’mores taart omdat ik er puntjes van snijd, nadat het opgestijfd is. Kennen jullie s’mores? Deze uit Amerika overgewaaide lekkernij bestaat uit twee lagen kaakjes of biscuitjes met daartussen een laag chocolade en marshmallow. Dat het zoet is, is vast geen verrassing. En dat het lekker is zal je ook niet verbazen.

Swieswoepswap

Het idee voor deze taart komt niet bij mijzelf vandaan, maar bij Elleny van de blog ikhougewoonvaneten.nl. Samen met haar dochter maakte Elleny vegan Marshmallow’s. Die smaakte zo naar meer, dat ze besloten er ook een s’mores taart van te maken. Deze maand doe ik opnieuw mee met de Swieswoepswap, een recepten uitwisseling tussen een groepje bloggers. Deze variant op de s’mores taart van Elleny is mijn bijdrage aan deze uitwisseling. Ik ben heel benieuwd wie er aan mijn blog gekoppeld is en wat diegene bakt. Als variatie op de s’mores taart van Elleny heb ik Oreo koekjes gebruikt. Ook heb ik mijn eigen marshmallow recept gebruikt, in plaats van het vegan marshmallow recept. In plaats van de chocoladelaag, waar Elleny zure room in gebruikt, heb ik gekozen voor chocoladeganache met een tweede koekjeslaag erop. Uiteindelijk is het een heel ander recept geworden, maar waarvan de basis zeker bij Elleny ligt.

Zelfgemaakte marshmallows

Het was even zoeken hoeveel marshmallow er nodig is voor deze taart. Ik besloot om het hele recept te maken en dan te kijken hoeveel er nodig is. Zo kwam ik erachter dat de hoeveelheid marshmallow voldoende is voor een volle springvorm van 26 cm doorsnede. Wellicht vind jij deze dikke laag marshmallow een beetje te veel van het goede, gebruik dan 2/3 van het recept

Tips en trucs voor het maken van de taart

Voor je aan de taart begint, bekleed je de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Hier komt straks als eerste de oreo koekjes bodem op. Om de taart goed uit de vorm te krijgen, moet je ook de randen van de vorm bekleden. Dit kan met bakpapier of met acetaatfolie. Zelf gebruik ik graag acetaatfolie omdat dit een strakker resultaat geeft dan bakpapier. Nadat je de folie of het bakpapier in de vorm hebt gedaan, vet je het in met wat olie. Zo voorkom je dat de marshmallow aan de folie hecht, waardoor je de marshmallow kapot trekt. Als de taart helemaal klaar en opgestijfd is, is het tijd om hem aan te snijden. Dit kan met een schoon, warm en scherp mes. Niet teveel kracht erop zetten maar het mes zijn werk laten doen. Zo nodig kan je het mes opnieuw warm maken of licht invetten met olie. Zorg in ieder geval dat het mes na elke snede opnieuw schoongemaakt wordt.

S’mores branden

Weet je wat het allerlekkerst is van s’mores of marshmallow roosteren? Het krokant gebruinde korstje van de gekaramelliseerde suiker en dan daarna de zachte kleffe binnenkant. Heerlijk! Een echt goede s’mores heeft dat ook. Bij deze oreo – s’mores taart brand je de suiker net voor je het op eet. Zo is het op zijn allerlekkerst! Gebruik hiervoor een crème brulee brander. Maar pas op: de suiker verbrand ook makkelijk en dat komt de smaak niet ten goede. Soms gaat het ineens heel snel of vat de suiker vlam, dan stop je het proces door er even tegen te blazen.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande foto helpt je om dit recept te herkennen en terug te vinden.

Koemelkvrij

Deze taart is door mij koemelkvrij gemaakt. Bij het maken van de taartbodem gebruik je een plantaardige harde boter zoals BlueBand met de gouden wikkel of VioBlock. Daarnaast is er chocolade verwerkt in de taart, gebruik pure chocolade zonder melk. Voor de ganache gebruik je Alpro Soya om op te kloppen in plaats van slagroom. Alle overige ingrediënten zijn al koemelkvrij.

3 gedachten over “Oreo – s’mores taart

    1. Ha Brenda,

      Dat is super leuk! Wel even een kleine waarschuwing, voor als je hem echt als taart wil serveren 😉 Snij echt kleine puntjes. Zo’n hap marshmallow is heel lekker maar vult ook heel erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *