Oh nee… Dat overkwam mij weer! Een aangebroken zak rice krispy’s was open gegaan en lag door mijn bakkastje heen. Mooi balen, maar ook een goede stimulans om dat overschot nu eindelijk eens op te maken. En dan past die open verpakking witte smeltchocolade er ook goed bij. Die zak marshmallows uit het kerstpakket van vorig jaar, even kijken… daar! Oh wacht… De speculoospasta is ook bijna op. 1+1=4, bingo! Dit is echt een gouden combinatie. Want deze witte chocolade – speculoos rice krispy’s zijn echt heel erg lekker! En het ziet er ook nog eens prachtig uit.
Rice crispy’s
In Amerika worden er veel meer rice krispy’s gegeten dan hier in Nederland. Iedereen kent manna, welk kind is er niet mee opgegroeid? Maar met de luiers, verdwijnt ook de manna uit de kast. Of is dat bij jullie anders? Heel veel mensen weten niet dat bijvoorbeeld Albert Heijn rice krispy’s in het assortiment heeft. Voor zover ik weet verkopen ze rice krispy’s van het merk Kellogs, bij de ontbijtgranen. En dan hebben ze nog een biologisch merk, ik dacht Smaakt. Het maakt niet uit welke je gebruikt het is allebei gepofte rijst, zonder toegevoegde suiker.
Licht van gewicht
Wie ooit marsepeintaarten gemaakt weet waarschijnlijk wel dat grote toppers niet gevuld zijn met marsepein maar met rice krispies. Hiervoor werden de rice krispies met gesmolten marsmallows en boter gemengd. Daarna kon je dit mooi vormen in alle gewenste vormen. Na het uitharden bekleedde je het met een laag marsepein en bracht je de overige details aan. Het resultaat was dan een licht gewicht taarttoppper. Op deze manier kwam ik er jaren geleden achter dat dit niet alleen makkelijk maar ook nog lekker is. Je maakt het echter nog lekkerder door er deze traktatie van te maken
Koemelkvrij
Dit recept is niet koemelkvrij door het gebruik van witte chocolade. Helaas is het mij nog niet gelukt om een Vegan witte chocolade te vinden die je ook kan smelten. Hierdoor is het niet mogelijk om exact dit recept na te maken. Wat je wel kan doen is de witte chocolade vervangen voor een koemelkvrije pure chocolade.
Witte chocolade – speculoos rice krispy’s
Ingrediënten
- 70 gram rice crispys
- 180 gram speculoospasta
- 125 gram marhsmallows
- 15 gram boter
- 100 gram witte chocolade
- En verder:
- Pan
- spuitzakje of boterhamzakje
- bakblik van 15×15 cm
Instructies
- Smelt de boter in de pan met 80 gram speculoospasta in de pan.
- Voeg de marshmallows toe en roer het door elkaar. Roer tot ze gesmolten zijn.
- Voeg als laaste de rice crispy toe en roer ook deze er goed door.
- Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm. Druk het stevig aan.
- Laat het opstijven in de koelkast.
- Verdeel de helft van de overgebleven speculoospasta over de bovenkant van de rice krispy’s. Dit is om de bovenkant nog wat egaler te maken.
- Doe de ovegebleven speculoos in een spuitzakje.
- Vul een glas met heet water en leg hier het spuitzakje in. Let op dat je wel een dichte punt aan de spuitzak heb.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Verdeel de chocolade over de speculoos. Zorg dat het egaal verdeeld is.
- Knip een klein puntje van het spuitzakje af en drizzle ongeveer de helft van de speculoos er overheen.
- Gebruik een cocktailprikker om een gemamerd effect te maken. Laat de chocolade uitharden.
- Verwijder de snack uit het bakblik.
- Snij met een heet mes in smalle repen.
- Spuit op ieder stukje een beetje speculoos.
- Leg hier een klein chocolade hartje op.