Grote koeken

Bananenbrood met koffieleutjes en speculoos

Snel naar recept
Tot voor kort was ik er van overtuigd dat het bakken van een bananenbrood niet aan mij besteed is. Inmiddels ben ik daar van bijgekomen en is het tijd voor een allereerste bananenbrood recept op Bakkriebels. Met speculoos en koffieleutjes als ingrediënten. Niet het eerste en ook niet laatste recept met dit duo voor deze maand. Toen ik op Facebook en Instagram opperde om in maart elke dinsdag een recept met speculoos te plaatsen vonden jullie dat een goed idee.

Soms kan je echter wel een goed idee hebben en daar ook duizend en één ideeën bij hebben, maar ik kwam er achter dat de praktijk anders was dan ik mij voorstelde. Eén van de baksels mislukte, een volgende vond ik te gewoon en weer een ander viel af omdat ik meer variatie wilde. En dan heb ik het nog niet over de ideeën die ik ’te gewoon’ vond. Er gingen een paar potten speculoos en een voorraad koffieleutjes doorheen, voor ik uiteindelijk helemaal tevreden was. Overigens vond ik het wel leuk om te doen. Het herinnert me er aan hoe ik, jaren geleden op mijn eerste blog af en toe een themaweek had. Elke dag een recept rondom een thema is voor mij op dit moment niet haalbaar. Een maand lang, elke week een recept dat is toch anders. Hoe vind jij dit? Zal ik het nog een keer doen of hoeft dat voor jou niet?

Geen fan van warme bananen

Wie tegen mij gezegd had dat ik in deze maand een bananenbrood recept zou plaatsen zou ik niet geloofd hebben. Het allereerste bananenbrood dat ik bakte, was omdat ik de mix die in een kerstpakket zat kwijt wilde. Eenmaal gemaakt vonden we het toch wel lekker, tegen mijn verwachting in. Ik vind banaan die warm geweest is namelijk niet lekker. Na het eerste brood volgde al snel deze tweede. En ik heb het ook al over een derde gehad. Eén klein probleempje heb ik echter wel: Ik heb nooit rijpe bananen in huis. Alle bananen zijn hier op voor er ook maar een bruin plekje aan te zien is. Maar ook daar is een oplossing voor: leg de nog niet volledig rijpe bananen in een voorverwarmde oven van 120 graden en ‘bak’ ze ongeveer 25-30 minuten. Daarna laat je ze afkoelen tot kamertemperatuur en zijn ze perfect voor een bananenbrood.

Koffieleutjes en speculoos

Ik zie het al: Deze maand komt er elke dinsdag een recept met speculoos en koffieleutjes online. Inmiddels is dit nummer 3 op rij. Hierna volgen er nog twee, die natuurlijk ook allebei heel erg lekker zijn 😉 Vandaag is het dus dit recept voor bananenbrood. Geen idee waarom dit zo heet, want het is meer cake dan brood. En het wordt extra lekker gemaakt door de koffieleutjes en de speculoos door het beslag. Het dunne laagje speculoos bovenop is net dat beetje extra dat je met een extra grote glimlach laat genieten van deze traktatie.

Karamelstroop

In dit recept gebruik ik karamelstroop. Weet je dat ik hier de meest gestelde vraag aan vast kan knopen? Ik krijg namelijk heel vaak de vraag: Wat is karamelstroop? Natuurlijk beantwoord ik die vragen met alle liefde maar ik krijg hem zo vaak dat ik er ook weleens een beetje verbaasd over ben. Elke supermarkt verkoopt deze stroop en ik had dan ook verwacht dat het bekender zou zijn. Het is een product van Van Gilse en je vind het bijna altijd bij de pannenkoekenmix en -stroop. In plaats van een gele dop, heeft deze stroop een rode dop. In dit recept kan je deze stroop ook vervangen door Kandijsiroop. Kandij is namelijk één van de ingrediënten van speculoos.

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Er is maar één ingrediënt dat koemelk bevat en dat is boter. Hiervoor kun je een plantaardige versie nemen. Ik gebruik het allerliefst Flora Plant in mijn baksels. Karamelstroop bevat, ondanks dat je anders kan vermoeden geen melk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *