brood e.d.

Volkoren bolletjes met zaden en pitten

Snel naar recept

Ik hield nooit zo van brood met pitjes. Maar vanaf nu maak ik een uitzondering voor deze volkoren bolletjes met zaden en pitten. Nog een beetje warm zijn ze het allerlekkerst maar eenmaal afgekoeld smaken ze ook nog heerlijk. Tegenwoordig is dit regelmatig mijn doordeweekse lunch: Een zelfgemaakt volkoren bolletje. Rijkelijk belegd met truffelmayo en rosbief of rauwe ham en een zachtgekookt eitje. Daar krijg je toch zin in?

Het bollenstraatje

Ik vind brood bakken een fijn klusje. Zo één keer in de drie of vier weken plan ik hier een dagje voor in. Dan bak ik een flinke voorraad zachte witte bolletjes en krentenbollen. Inmiddels zijn ook deze volkoren bolletjes met zaden en pitten regelmatig van de partij. Zo kunnen we vaak een aantal weekenden vooruit, zonder dat ik er in het weekend mee bezig ben. Ik kneed vaak twee degen achter elkaar en wanneer die bezig zijn aan de tweede rijs, begin ik met het kneden van de volgende degen. Op die manier heb ik voldoende bakken om het deeg in te laten rijzen en platen om alles op te kunnen bakken.

Licht volkoren?

Denk jij na het zien van deze bolletjes: Volkoren? Dat is toch veel donkerder? Dat klopt! Want wanneer jij volkoren brood in de winkel koopt is daar vaak iets aan toegevoegd, bijvoorbeeld bruinbroodpoeder of mout. Aan deze bolletjes voegde ik dat niet toe, waardoor het deeg een stuk lichter van kleur blijft. Deze ‘kleurpoeders’ geven het brood ook een (iets) andere smaak. Ik denk dat dit de reden is dat ik volkoren brood uit de winkel liever links laat liggen. Echter niets boven de smaak van een vers (en liefst nog warm) bolletje.

Melk versus water

Voor al mijn broodrecepten gebruik ik water als vloeistof. Hierdoor zijn mijn broodrecepten iets anders dan veel andere recepten op internet. Wanneer je melk toevoegt aan een deeg, dan voeg je ook eiwitten, suikers en vetten toe. Voeg je water toe, dan voeg je alleen nattigheid toe. Suikers en vetten zijn echter ook broodverbeteraars, vandaar dat deze vaak extra toegevoegd worden aan brood. En ik kies vaak voor een hoger percentage vet en suiker, om de melksuikers en vetten te compenseren. Door water in plaats van melk te gebruiken voor je brooddeeg, duurt het ook iets langer voor het korstje bruin kleurt. Dit kan je compenseren door de baktijd iets te verlengen of door de oventemperatuur 5 graden te verhogen. De tijden en de temperatuur in het recept zijn richtlijnen. Elke oven is anders waardoor het zomaar kan zijn dat jouw oventemperatuur hoger of juist lager moet.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande foto helpt je om dit artikel en het bijbehorende recept makkelijk en snel terug te vinden.

Zaden en pitten

Voor deze broodjes heb ik een zaden- en pittenmix van Graan&Zo gebruikt, in deze mix zitten o.a. zonnebloempitten, lijnzaad en pompoenpitten. Graan&Zo zit bij ons in de buurt en ik wip er regelmatig even aan als ik er langs kom, maar ze hebben ook een webwinkel. Om zaden en pitten te verwerken in brooddegen is het heel belangrijk om deze te weken in water. Doe je dit niet, dan nemen ze vocht op uit het deeg waardoor je een baksteen bakt. Doe de zaden en pitten minimaal 12 uur van te voren in ruim water en zet het afgedekt weg. Na 12 uur giet je het overtollige water af en laat je de zaden en pitten nog een uurtje of anderhalf uitdruipen in een vergiet. Het vocht dat er dan nog aan zit, kneed je mee door het deeg.

Koemelkvrij

Het enige andere ingrediënt waar eventueel koemelk in verwerkt kan zijn is boter. Zelf gebruik ik het liefst roombeter van BleuBand of VioBlock. Alle overige ingrediënten zijn wel koemelkvrij.

Een gedachte over “Volkoren bolletjes met zaden en pitten

  1. inmiddels heb ik deze bolletjes al heel wat keren gemaakt … en wat zijn ze heerlijk!
    hartelijk bedankt voor het delen van dit recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *