De smaakcombinatie van pure chocolade met sinaasappel is echt een hele lekkere combinatie. Deze sinaasappel-slagroomtruffels zijn het bewijs. Het is een combinatie die ik niet zo vaak maak maar waar ik altijd erg van geniet. Hopelijk genieten jullie van deze truffels net zo erg als wij deden.
De enige echte… de aller, allerlekkerste slagroomtruffel
Het is echt al jaren geleden dat ik voor het eerst gewone slagroomtruffels maakte. Ik was lang bezig geweest om het perfecte recept te vinden, want ik zocht naar iets met meer slagroom dan boter. Uiteindelijk lukte het me om ze zo te maken als ik wilde en kreeg het recept de titel ‘De enige echte… de aller, allerlekkerste slagroomtruffel’. Het jammere is dat ik dat recept in de afgelopen jaren niet zo veel meer gemaakt heb en het recept in het vergeet hoekje raakte. Want slagroomtruffels zijn verrukkelijk bij de thee, een kleine maar heerlijke traktatie.
De lekkerste sinaasappel- slagroomtruffels
En nu is er dan een nieuwe variant op die aller, allerlekkerste slagroomtruffel. En ik laat maar aan jullie over of deze sinaasappel-slagroomtruffels de andere versie kunnen overtreffen. De sinaasappelsmaak in de truffel komt voornamelijk van sinaasappelrasp, daarnaast zit er ook wat Cointreau in. Cointreau is wat mij betreft de beste sinaasappellikeur voor de zoete keuken. Hij is zoet en bitter tegelijk. Ook heeft het een krachtige smaak, waardoor je niet veel toe hoeft te voegen maar het wel een goede smaakboost geeft.
Moet je de chocolade tempereren
Wanneer er gesmolten chocolade aan een recept te pas komt, moet je deze over het algemeen tempereren. Met grote hoeveelheden en smeltbakken is dat een prima klus. Met kleine hoeveelheden is het echter een stuk lastiger. Dan wordt het net te warm, dan blijft hij te koud. Heb jij daar ook altijd moeite mee? Dan zijn deze truffels helemaal aan jouw besteed. Doordat de slagroomvulling in de vriezer gaat voor je het door de chocolade heen haalt, heeft het geen zin om de chocolade te tempereren. Zorg er voor dat de chocolade niet te warm is. En wanneer het, door de kou van de slagroomvulling, te veel afkoelt, dan warm je het tussendoor even kort op. Goed doorroeren en let erop: Niet te warm, dan smelt de slagroomvulling en dat wil je niet.
Dit recept verdiend toch zeker ook een plaatsje op één van jouw Pinterest borden? Gebruik onderstaande foto om het recept makkelijk te herkennen en terug te vinden.
Koemelkvrij
Dit recept is voor mij het beste bewijs dat slagroomtruffels ook koemelkvrij gemaakt kunnen worden. En ze zijn dan ook nog eens net zo lekker als echte slagroomtruffels. Oké, er komt geen slagroom aan te pas maar soyaroom, want dat is de meest makkelijk verkrijgbare plantaardige slagroomvervanger. Niet altijd de meest ideale vervanger, maar voor dit recept is het wel een hele goede en lekkere. Wanneer jij dit recept met soyaroom maakt, voeg dan maar 50 gram suiker toe. Soyaroom smaakt namelijk zoeter dan gewone slagroom. Naast de room wordt er ook boter gebruikt. Mijn favoriet is nog altijd de roombeter van BlueBand, die is makkelijk verkrijgbaar en goedkoper dan bijvoorbeeld VioBlock.
Sinaasappel-Slagroomtruffels
Ingrediënten
- 125 gram slagroom of Alpro Soya om op te kloppen
- 65 gram kristal suiker (50 gram wanneer je Alpro Soya gebruikt)
- 1/2 zakje vanille suiker (niet toevoegen wanneer je Alpro Soya gebruikt)
- 85 gram boter op kamertemperatuur
- 1/2 dop cointreau
- rasp van 1 grote sinaasappel
- 200 gram pure chocolade
- 2 eetlepels cacao
- evt. oranje voedingskleurstof voor een oranje kleurtje
Instructies
- Verwarm de slagroom met de sinaasappelrasp, de suiker en de vanillesuiker op een middel lage warmte bron tegen te kook aan.
- Roer het goed door tot alle suiker gesmolten is.
- Koel dit slagroommengsel terug in koud water tot kamertemperatuur.
- Mix onder tussen de boter in ongeveer 5 – 10 minuten licht en romig.
- Voeg de slagroom in ongeveer 5 delen toe. Mix iedere keer goed door voor je het volgende deel toevoegt.
- Voeg met het laatste deel slagroom ook de cointreau toe.
- Mix na het laatste deel nog ongeveer 2 minuten door.
- Zet het mengsel ongeveer 1,5 uur in de koelkast zodat het wat opstijft.
- Schep met een kleine ijsbollentang de sinaasappel-slagroomvulling op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Heb je geen ijsbollentang? Spuit de sinaasappel-slagroomvulling dan met een spuitzak en een glad spuitmondje op de bakplaat.
- Zet de bakplaat ongeveer 3 uur in de vriezer.
- Smelt de chocolade.
- Prik de balletjes van de slagroomvulling één voor één aan een coctailprikker.
- Haal ze door de chocolade, tik ze stevig tegen de rand zodat de chocolade er wat afdruipt.
- Rol het balletje direct voorzichtig door de cacao. Laat het daar even liggen zodat de chocolade uit kan harden.
- Tik de cacao een beetje van de truffels af.
- Bewaar de truffels tot serveren in de koelkast.