Grote koeken·Koningsdag / bevrijdingsdag

Friese Oranjekoek

Snel naar recept

Ik kan dit jaar geen genoeg krijgen van de oranje baksels. Mijn hoofd barst zowat uit elkaar van de ideeën, waarvan ik de meeste direct weer aan de kant schuif om veel verschillende redenen. Er waren twee ideeën die me niet los lieten, die voegde ik samen tot deze rood-wit-blauwe Friese Oranjekoek.

Zwak voor Friese zoete baksels

Friesland kent heel veel lekkere traditionele (zoete) baksels. Wat dat betreft heeft Friesland van alle provincies zo ongeveer de meeste aantrekkingskracht op mij. Het feit dat mijn ouders daar wonen, niet meegerekend. Van suikerbrood tot kealepoot en van dumkes tot oranjekoek en alles daartussenin. Als ik in Friesland ben moet ik echt even een bakkerij of supermarkt in. De Friese zoete keuken is er één met veel lekkere traditionele recepten, die gedeeltelijk door heel Nederland uitgewaaid zijn. Welke Nederlandse supermarkt heeft er geen suikerbrood in het assortiment? En toch… Ze smaken zelden zo lekker als die je in Friesland koopt. Tenzij je de Friese bakworkshop bij Mannin van Baksels.net gevolgd hebt. Dan maak je al die lekkernijen gewoon lekker zelf.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding helpt jouw dit recept altijd makkelijk terug te vinden.

Liefde voor oranjekoek

De oranjekoek heeft een aantrekkingskracht op me van heb ik jouw daar. Met zijn licht kruidige sinaasappel smaak in combinatie met amandelspijs en glazuur is het een van mijn Friese favorieten. Maar ja… Welke bakker gebruikt geen roomboter in zijn koek? En dat is niet echt buikfijn voor ons. Wil ik dan oranjekoek, dan zit er maar één ding op: aan de bak. Daarom dook ik maar eens even een aantal recepten in om uiteindelijk een eigen koemelkvrije versie te kunnen maken. Één die stukken lekkerder is dan die van onze plaatselijke supermarkt.

Roze oranjekoek

In onze supermarkt is hij op dit moment in twee kleuren te koop. Uiteraard in de traditionele roze kleur, waarbij niemand snapt waarom de koek oranjekoek heet als het glazuur roze is. Weet jij het wel? Pssst… Het komt door de gekonfijte sinaasappel die door het deeg gaat en waar de koek zijn smaak aan te danken heeft. Nu, rond Koningsdag zag ik de koek ook in het oranje. Een kleur die geen vragen oplevert want iedereen snapt waarom het oranjekoek heet. (Of toch niet)

Net geen sheetcake

Maar stiekem is hij nu alleen maar oranje omdat het morgen Koningsdag is. Precies de reden waarom ik mijn oranjekoek ook oranje gemaakt heb. En de echte reden dat ik oranjekoek gemaakt heb was nog niet eens zozeer dat ik trek had in oranjekoek maar dat ik een leuk en lekker recept voor een ‘sheetcake’ zocht. Een recept dat geen cake maar wel sheet was. Een sheetcake is namelijk een van de vele baktrends van het moment. Het is een rechthoekige plak cake waar op de rand een decoratieve rand botercrème is aangebracht. Wat dat betreft is de Friese oranjekoek hier echt de perfecte vervanger van de cake. Op oranjekoek hoort traditioneel namelijk botercrème. Tegenwoordig wordt er vaker slagroom gebruikt. Vroeger was het echter crème vanwege de houdbaarheid.

Hoe een Friese oranjekoek een Hollandse oranjekoek werd

Om de Friese oranjekoek te veranderen in een Hollandse oranjekoek, kleurde ik fondantglazuur oranje. Fondantglazuur is glazuur die stabieler is dan het glazuur dat je zelf maakt met poedersuiker en water. Heb je dit niet in huis, dan kan je het altijd vervanger door zelfgemaakte glazuur. De botercrème kleurde ik met rode en blauwe voedingskleurstof. Ik haalde mijn Koningsdag stamps van Partycupcakes uit de kast voor een paar toffe fondantschildjes. En natuurlijk kwamen er weer tal van sprinkles aan te pas. Zo’n makkelijke voorraad om even aan te spreken, haha! Heb jij niet zo’n grote voorraad sprinkles? Gebruik dan bijvoorbeeld m&m’s en rood-blauwe en oranje sprinkles uit dr. oetker regenboogfantasie

Koemelkvrij

Deze Friese oranjekoek is koemelkvrij door mij gemaakt. Hiervoor gebruikte ik opnieuw mijn favoriete roomboter vervanger van het moment. Ik heb namelijk altijd wel een flinke voorraad Roombeter van BleuBand in huis. Deze is ook fijn luchtig te kloppen voor de botercrème, waardoor je toch een smakelijke koemelkvrije botercrème kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *