Recepten·Sinterklaas

Thema 9: Traditioneel Sinterklaas snoepgoed ~ Dag 3: Roomborstplaat

Het lijkt zo simpel… Je komt het overal tegen: Roomborstplaat. Maar ik kwam er achter dat het zo simpel niet is… Die makkelijke recepten op receptensites werkten bij mij dus niet. Ik probeer al 2 jaar verschillende recepten uit. Uiteraard alleen rond de sinterklaasperiode. Telkens frustreerde het me dat het niet lukte. Het lijkt allemaal goed te gaan maar de borstplaat hard uiteindelijk niet of niet goed uit. Tot ik, met dank aan Cees Holtkamps boek ‘ De Banketbakker’, het over een hele ander boeg gooide. Eindelijk… eindelijk! Het lukt me… Joehoe!

Vandaag laat ik jullie zien hoe de roomborstplaat bij mij niet meer mislukte.
DSC07663 met watermerk[1]

De 2 belangrijkste ingrediënten zijn water en suiker. Deze 2 ga je op 3 verschillende manier bewerken. Daarvoor heb je absoluut een voedingsthermometer nodig.

 
Als eerste kook je van water en suiker een suikerstroop/siroop.
 
Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
30 gram fijne kristal suiker
60 gram water
mespuntje citroenrasp
 
En verder:
Pan
Spatel
Bakje
 
Zo ja te werk:
Doe alle ingrediënten in de pan en zet de warmtebron laag aan.
Breng het al roerend aan de kook.
Blijf roeren en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken.
Doe de stroop in een bakje en laat het volledig afkoelen voor je het verder verwerkt.
 
Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor wat je nodig heb. Bewaar wat je over heb in de koelkast en gebruik het eventueel voor iets anders.
 
Als de suikerstroop afgekoeld is kan je verder met de volgende stap: Maak fondant.
DSC07616 met watermerk[1]

Dit heb je nodig:

200 gram fijne kristal suiker
25 gram suikerstroop
75 gram water
Zonnebloemolie
 
En verder:
Pannetje
Voedingsthermometer
Kwastje
Bakje met een bodempje water
Bakje
Bakplaat
Schraper
 
Zo ga je te werk:
Vet de bakplaat en schraper in met zonnebloemolie.
Doe de suiker, het water en de stroop in een pan en zet het vuur middelhoog aan.
Ze de voedingsthermometer er in.
Deze keer hoef je niet te roeren.
Hou de randjes van de pan vochtig met behulp van het kwastje.
Kook de suiker / water massa tot het een temperatuur van 113 graden bereikt heeft.
Giet de kokende massa op de bakplaat. Schep de suiker met de schraper heen en weer. Stop hiermee als de massa wit geworden is.
Doe het in een bakje, maar de bovenkant wat vochtig met water en laat het met het deksel op het bakje afkoelen.
 
Ook deze hoeveelheid is teveel voor 1 recept borstplaat. Maar geen nood: Ik geef je 3 verschillende smaken borstplaat. Helaas is het wel weer te weinig om ze alle 3 te maken. Hou hier dus rekening mee! Mocht je fondant overhouden en niet weten wat je er mee moet wacht dan tot het recept voor morgen geplaatst is. Ook hiervoor gebruik je fondant.
DSC07666 met watermerk[1]

Dan kan je nu eindelijk aan het eindresultaat beginnen…

 
Vanille roomborstplaat:
75 gram slagroom
35 gram water
200 gram fijne kristal suiker
3 zakjes vanille suiker
75 gram fondant
 
Chocolade roomborstplaat:
75 gram slagroom
35 gram water
225 gram fijne kristal suiker
75 gram fondant
10 gram cacao
druppel rode kleurstof
 
Mokka roomborstplaat:
150 gram water
15 gram koffie
10 gram bruine basterd
5 gram pure chocolade
75 gram slagroom
225 gram fijne kristal suiker
75 gram fondant
 
En verder:
Voedingsthermometer
pannetje
springvorm 20 of 22 cm
bakplaat bekleed met bakpapier
bakje met een bodempje water
kwastje
hoge bak
spatel
 
Zo ga je te werk:
 
(Voor de mokka roomborstplaat zet je eerst een sterke koffie van 150 gram water, de koffie, de bruine basterd suiker en de chocolade. Dit laat je volledig afkoelen.)
Doe de fondant in een hoge bak.
Vet de springvorm in met zonnebloemolie.
Zet de vorm op de bakplaat.
Doe de suiker, de slagroom, het water en de suiker in een pannetje en zet de warmtebron midden hoog aan. Als je mokka roomborstplaat maak vervang je het water door koffie.
Doe de fondant in een hoge bak. (voor chocoladefondant voeg je de cacao gezeefd aan de fondant toe)
Zet de voedingsthermometer in de pan.
Breng de ingrediënten aan de kook.
Maak met een kwastje de randjes van de pan nat. Hiermee voorkom je dat de suiker gaat kristalliseren.
Kook de massa tot 115 graden.
Giet de kokende massa op de fondant.
Roer dit ci. 3 minuten krachtig door.
Giet de massa in de springvorm en laat het uitharden.
Verwijder na ongeveer 2 uur de springvorm en draai de borstplaat om zodat de onderzijde ook uithard.
Breek de borstplaat in kleinere stukjes.
DSC07623 met watermerk[1]

Tip:

In plaats van een springvorm kun je ook andere metalen /roestvrijstalen vormpjes gebruiken. Zet deze altijd op bakpapier en vet de randen in met zonnebloemolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *