Basisrecepten

Basisrecept ~ Soezen en Eclairs

Een poosje geleden bakte ik soezen met hulp van een mix. Ik gebruikte een mix omdat ik die nog had staan. Die mix kocht ik omdat ik een kookdeeg niet zo zag zitten. Volgens een collega moest daar maar eens verandering in komen. Soesjesdeeg was zo makkelijk volgens haar. Ik nam me voor om daar snel verandering in te brengen. Zo gezegd zo gedaan. En ik kwam er achter dat mijn collega gelijk had. Dit is echt appeltje-eitje…

DSC05743 met watermerk[1]

De verhoudingen van een soezendeeg zijn bijna gelijk aan die van een cakedeeg. Er zijn 3 belangrijke verschillen:

1. Hier gaat water in en geen suiker
2. Soezendeeg wordt gekookt.
3. Er gaat 2x zoveel ei in dan de overige ingrediënten.
Door deze verschillen is het resultaat echt niet met elkaar te vergelijken.
DSC05772 met watermerk[1]

Dit heb je nodig:

50 gram melk
50 gram water
50 gram roomboter
50 gram bloem
2 M eieren
snufje zout
 
En verder:
Pannetje
Spuitzak met evt. spuitmondje
spatel
Bakplaat met bakpapier of cupcake bakblik
 
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe het water, de melk, het snufje zout en de roomboter in een pan en zet het op een middelhoge hittebron.
Zet de hittebron uit zodra de boter gesmolten is.
Voeg de bloem toe.
Vermeng de ingrediënten goed met elkaar.
Zet de hittebron weer aan en verwarm het deeg nog 2 minuten. Blijf er door roeren.
Zet de hittebron uit en laat het deeg afkoelen tot het handwarm is.
Doe het deeg in de mixerkom en zet de mixer klaar.
Voeg 1 ei toe en mix deze door het deeg tot het volledig is opgenomen.
Herhaal dit met het andere ei.
Vul een spuitzak met het deeg.
Spuit het deeg in de gewenste vorm en gewicht op de bakplaat of in de cupcake vorm.
Bak het deeg tot het goudbruin van kleur is. De baktijd is afhankelijk van de grootte.
 
Laat de soezen of eclairs volledig afkoelen voor je ze vult.
DSC05771 met watermerk[1]

Tips:

Een puntje door het terug trekken van de deegspuit? Maak je vinger iets nat en druk lichtjes op het deeg. Op deze manier kun je het deeg ook nog wat vormen na het spuiten.
 
Gebruik je een cupcake bakblik? Vet de vorm dan goed in en bestrooi hem met bloem voor je het deeg er in doet.
 
Gebruik voor het vullen een spuitzak met een rond open spuitmondje. Prik een gaatje in de onderkant  en vul ze door de vulling er in te spuiten.
 
Je kunt een soes ook vullen door hem door te knippen dan de onderkant te vullen door een mooie toef te spuiten en de bovenkant er weer op te zetten.
Op deze manier kun je ook stukjes fruit in de soes doen. Of vul hem eens met 2 verschillende soorten vulling.
 
Voor een feestelijk resultaat bestrooi je een soes net voor serveren met wat poedersuiker. Dit strooi je er op met hulp van een theezeefje.
DSC05747 met watermerk[1]

Voor soezen houd ik onderstaande gewichten en baktijden aan:

 
XS soesje = 5 gram deeg = ci. 25 minuten bakken.
Dit minisoesje is geschikt voor het garneren van taarten en taartjes. Past ook op een (mini) cupcake. Je proeft het deeg beter dan de vulling. Je kan er met gemak een stuk of 5 op.
 
S soesje = 10 gram deeg = ci. 30 minuten bakken.
Dit kleine soesje is lekker voor bij de koffie of thee. Het liefst neem je er twee van. toch? De balans tussen het proeven van het deeg en de vulling is gelijk.
 
M soesje = 20 gram deeg= ci. 37 minuten bakken.
Het is eigenlijk al geen soesje meer te noemen. Hij gaat al wat meer richting een gebakje. De smaak van de vulling overheerst de smaak van het deeg. Waarschijnlijk heb je er aan eentje wel genoeg.
 
L soes = 50 gram deeg= 43 minuten bakken. Deze soes heeft het formaat van gebakje. Uiteraard proef je ook bij deze soes de vulling nadrukkelijk. Het is lekkerder om naast een vulling ook een topping te gebruiken.
 
XL soes = 60 gram deeg = 55 minuten bakken. Deze soes heeft het formaat van een Bossche bol. Het is flinke maar o zo lekkere hap.
 
Met bovenstaande gewichten is het redelijk makkelijk uit te rekenen hoeveel beslag je nodig heb voor de hoeveel soezen die je nodig hebt. Hou er wel erg in dat tijdens het kookproces wat vocht verdampt.
 
 
 De baktijden voor eclairs zullen niet afwijken van de baktijden van een soes. Wil je weten hoe lang je een eclair moet bakken weeg dan het gewicht van het deeg.
DSC05764 met watermerk[1]
De soezen op de foto’s zijn soesjes van het formaat s en gevuld met slagroom extra.

Een gedachte over “Basisrecept ~ Soezen en Eclairs

  1. Pingback: Soezen cupcakes |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *