Basisrecepten

Chocolade-Tijgersoezen

Snel naar recept

Vandaag heb ik een recept voor ongevulde chocolade-tijgersoezen voor jullie. Deze soezen hebben een lichte chocoladesmaak. Door de tijgerkorst worden de soezen na het bakken knapperig. Erg lekker om ze te vullen met een chocolademousse of slagroom. Maar ook andere vullingen smaken hier verrukkelijk bij!

Een eigen plekje

Is het nu echt nodig om een ongevulde soes een eigen plekje te geven op mijn blog? Terwijl er ook al een recept voor gewone ongevulde soezen te vinden is? Zelf vind ik het fijner wanneer dit soort recepten een eigen plekje op de site hebben. Zo kan ik in meerdere recepten teruggrijpen naar dit artikel. Ik kan ook net iets meer informatie over het hoe en wat met jullie delen. En wanneer er meer en meer variatie aan recepten met deze soezen online komen, kan ik die ook hier met jullie delen zodat jullie met je eigen ideeën en voorkeuren aan de gang kunnen gaan.

Cacao

Eén van die weetjes die belangrijk zijn om met jullie te delen is dat bloem niet zomaar te vervangen is voor cacao. Bloem kan je dus nooit volledig vervangen voor cacao, dit komt o.a. door de gluten en andere (bak)eigenschappen. Voor de smaak zou je het liefst zoveel mogelijk cacao toevoegen, om een rijkere chocolade smaak te geven. Helaas is dit niet mogelijk! Wanneer je meer dan 10% van de bloem vervangt voor cacao, beïnvloed je het bakresultaat negatief. Eén van die invloeden is bijvoorbeeld dat hoe meer bloem je voor cacaopoeder vervangt, hoe droger het resultaat wordt. Ook zullen de soezen minder rijzen.

Toch grotere soezen

En om het rijzen weer wat te bevorderen is de tijgerkorst ideaal! Door het dunne laagje koekdeeg op de soezen, zullen de soezen gelijkmatiger en meer rijzen. Je soezen worden dus niet alleen lekkerder maar ook mooier door dat tijgerkorstje. Zelf steek ik, uit het koekdeeg, rondjes die het soezendeeg helemaal bedekken. Zo komt de tijgerkorst helemaal om de soezen heen te zitten.

Wil je dit recept opslaan om later te maken? Met onderstaande afbeelding kan je dit artikel en het bijbehorende recept altijd makkelijk terug vinden op je Pinterest account.

Koemelkvrij

Om deze soezen koemelkvrij te maken is het belangrijk dat je een goede plantaardige vervanger voor roomboter gebruikt. Mijn voorkeur heeft het gebruik van VioBlock of BleuBand Roombeter. Daarnaast worden soezen vaak met één deel melk en één deel water gebakken. Hierbij zorgt de melk voor het mooi bruin worden van de soezen. Het is echter heel goed mogelijk om geen melk en alleen water te gebruiken. Dit doe ik zelf al jaren en mijn recepten zijn daar dan ook altijd op gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *