Oef! Ik heb weer eens iets gruwelijk lekkers voor jullie! En het fijne is dat het niet alleen lekker, maar ook snel is. Daarom heb ik deze taartjes ‘Snelle aardbeien taartjes genoemd’. Elk gebakje dat met aardbeien gemaakt wordt is onweerstaanbaar lekker. Een aardbeiengebakje met Zwitserse room is nog onweerstaanbaarder lekkerder. Wat is eigenlijk een goed woord daarvoor?
Inspire aardbeien
Een paar weken geleden kwam de nieuwe Foodybox binnen. Daarin zat een doos vol heerlijke aardbeien. Niet zomaar aardbeien, maar een nieuw Nederlands ras, namelijk ‘Inspire’. Het opvallende aan deze aardbeien is dat ze een langere vorm hebben en een prachtige diepe rode kleur. Ze voelen wat steveriger aan en dat is dan ook de kracht van dit ras: Ze kunnen beter tegen een stootje. Daardoor zijn ze makkelijk te snijden en kunnen ze beter tegen een stootje. Deze aardbeien zijn altijd lekker van smaak, maar de smaak komt nog iets beter tot zijn recht als ze op kamertemperatuur zijn. En daarmee zijn ze de ideale aardbei voor deze snelle aardbeien taartjes. Wil jij nog iets meer weten over dit bijzondere ras? Meer informatie vind je hier op de website van ‘The Greenery’. Wil je de aardbeien kopen? Plus Supermarkt heeft ze in het assortiment.
Snelle taartjes
Nu vraag jij je misschien af waarom deze taartjes snelle aardbeien taartjes genoemd worden? Het maken van de Zwitserse room en het beslag is hier het grootste werk aan. Zelf ervaar ik dat echter nooit als een grote klus. Het tijdsvoordeel zit daarnaast ook vooral in het bakken en koelen van deze taartjes. En met een goede planning, staan deze taartjes dus snel een eenvoudig op tafel.
Biscuit taartjes
Deze taartjes bestaan uit twee lagen luchtige biscuit met daartussen wat aardbeienjam, Zwitserse room en natuurlijk aardbeien. Om de biscuit te maken gebruik ik altijd mijn basisrecept. Met dit recept kan je veel verschillende kanten op. Van biscuitrol tot biscuittaart en dus ook deze kleine ronde koeken. Er is wel één dingetje wat ik voor dit recept, anders gedaan heb dan in het basisrecept beschreven is. Voor deze biscuitbodems heb ik de eieren niet gesplitst maar in één keer opgeklopt met de suiker. Ook dat maakt weer net een beetje tijdswinst bij deze snelle aardbeien taartjes.
Zwitserse Room
Om een Zwitserse room te maken kan je diverse recepten gebruiken. Zelf kies ik altijd voor Zwitserse room waar ik eerst een gele room (banketbakkersroom op basis van custard) voor maak. Dat komt omdat ik deze makkelijk koemelkvrij kan maken omdat ik de melk en slagroom dan vervang door Soya Whipping. Heb je geen koemelkallergie en wil je het nog sneller hebben? Kies dan vooral voor de Super snelle en makkelijke versie die je hier kunt vinden.
Koemelkvrij
Deze taartjes zijn door mij koemelkvrij gemaakt. Ik maak Zwitserse room altijd met Soya Whipping, hiemee vervang ik zowel de melk, in de gele room als de slagroom. Soya Whipping is echter minder stevig dan echte slagroom, de gelatine die in dit recept gebruikt wordt heb je dan ook zeker nodig om er een mooie en stevige vulling van te maken.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Met onderstaande foto kan je het recept altijd makkelijk terug vinden
Snelle aardbeien taartjes
Ingrediënten
- voor de biscuit
- 3 M eieren
- 60 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 3 gram citroenrasp
- 50 gram bloem
- 15 gram custard of maïzena
- snufje zout
- voor de Zwitserse room
- 125 gram melk of Soya Whipping
- 1 M ei
- 2 blaadjes gelatine
- 2 zakjes vanille suiker
- suiker naar smaak
- 10 gram custard
- 125 gram slagroom of Soya Whipping
- overige
- 6 theelepels aardbeienjam
- ci. 200 gram aardbeien
- poedersuiker
Instructies
- Leg de blaadjes gelatine minimaal 30 minuten in het water.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Maak eerst de gele room voor de Zwitserse room: Meng de suiker met het ei tot een gladde massa.
- Meng een paar eetlepels melk (of Soya Whipping) met de custard tot een glad papje.
- Voeg het toe aan het ei-mengsel en roer opnieuw glad.
- Roer de overige melk (of de Soya Whipping) toe en roer opnieuw krachtig door tot een gladde pap.
- Kook de gele room tot de gewenste dikte in de magnetron of op het vuur.
- Roer tijdens het koken steeds door om een gladde room te houden.
- Laat de room ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Leg de gelatine er op en laat ze het smelten in de gele room. Roer het daarna goed door elkaar.
- Laat de gele room nu afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur. (Tip om dit snel te doen: Gebruik een bord en spreid het daar over uit. Als het buiten koel is kan je dit proces nog meer versneller door het bordje buiten te zetten)
- Maak intussen de biscuit: Klop de eieren met het citroenrasp en de beide suikersoorten licht en luchtig in ongeveer 10 minuten.
- Meng bloem met zout en custard en zeef dit boven de kom.
- Spatel voorzichtig door elkaar.
- Gebruik een ijsschep om gelijke hoopjes biscuitbeslag op de bakplaat te scheppen. Op mijn bakplaten passen 5 scheppen beslag. Let er op dat het nog wat uitvloeit.
- Bak het biscuit in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het afkoelen voor je het van de bakpapier verwijder.
- maak intussen de Zwitserse room af
- Klop hiervoor de slagroom (of de Soya Whipping) lobbig.
- Spatel de gele room en de slagroom voorzichtig door elkaar.
- Is de room nog niet stijf genoeg: Zet het dan een poosje in de koelkast om op stijven.
- Doe de room in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Verwijder de biscuits voorzichtig van het bakpapier.
- Draai de helft van de biscuit op zijn kop.
- Verdeel over deze biscuits een theelepel aardbeienjam.
- Spuit de Zwitserse room op de biscuits, hou wat achter voor de decoratie van de biscuits.
- Snij aardbeien in dunne schijfjes en verdeel deze over de Zwitserse room.
- Leg de overige plakken biscuits op de taartjes.
- Decoreer de taartjes met de overgebleven Zwitserse room en garneer ze met aardbeien.
- Strooi poedersuiker over de taartjes.
- Serveer de taartjes direct.
Doet me denken aan eierkoeken met crème ertussen, lekker!
Wat een leuk recept! Ik ga het zeker proberen. Wel jammer dat stap 1 al de tijd overschrijdt die het hele recept zou moeten duren.
Ha A,
Dankjewel voor je enthousiasme. Klopt inderdaad! De wachttijd die in recepten aangegeven wordt, wordt inderdaad niet meegerekend in de tijd die je totaal bezig bent. Soms kan dat vervelend zijn, maar bij dit recept zie ik het ‘probleem’ niet.
Groetjes,
Adriënne