Kleine koekjes·Koningsdag / bevrijdingsdag

Oranje cake ijsjes

Snel naar recept

Ik vind deze oranje cake ijsjes zo geweldig! En ik hoop dat jullie dat ook vinden. Lekker over de top gedecoreerd. Ze zien er niet alleen leuk uit maar zijn ook lekker. De ijshoorntjes zijn gevuld met stracciatella cake en de toef is een heerlijke sinaasappel meringuecrème. Een lekker anders dan standaard recept voor de komende Koningsdag.

Straciatella lover

Voor deze cakeijsje heb ik een heerlijke vanillecakebeslag met stukjes chocolade gemaakt. Ooit heb ik van dit beslag al eens cakepops gemaakt. De combinatie van vanille met stukjes chocolade is één van mijn favoriete smaken. Of het nu als ijs, cake of toetje is: Ik geniet er altijd van. Wel met voldoende vanille toegevoegd, dat is voor mij echte straciatella. Zo heb ik het ook in dit recept gedaan. Heb jij een andere voorkeur? Dan kan je dit uiteraard naar eigen smaak aanpassen. Een andere voorkeur die ik voor straciatella cake heb zijn echt kleine stukjes chocolade. Maar ook dat kan je naar eigen inzicht aanpassen.

Wilton Cone Rack

Om ijshoorntjes rechtopstaand in de oven te kunnen bakken heb je een speciaal rekje nodig. Wilton heeft deze rekjes gemaakt. Zelf heb ik er al jaren één in de kast liggen. En van tijd tot tijd gebruik ik hem dus echt! De rekjes zijn een tijdje wat lastiger verkrijgbaar geweest maar ik zag dat Cake bake en love ze nog steeds in het assortiment heeft. Wil je er één aanschaffen dan moet je hier zijn. Heb je het rekje niet en wil je het niet aanschaffen dan is het ook mogelijk om ijsbakjes te kopen. Deze kan je los op een bakplaat bakken.

Meringue crème

Voor de toef heb ik een meringue crème gemaakt. Dit houd in dat je met eiwit en suiktersiroop een meringue maakt. De suikersiroop maak je door suiker met een beetje water te koken tot 120 graden. Dat voeg je in een dunne maar constante straal toe aan het eiwit. Zorg dat je dit doet terwijl de mixer draait, dat is lastig met een handmixer maar absoluut nodig om een goede meringue te krijgen. Wat ook belangrijk is, is dat je de boter alvast licht en luchtig klopt.

Decoraties

Om een echte uitbundige Koningsdag look te creëren, heb ik gebruik gemaakt van veel verschillende decoraties. De schildjes met Hollandse afbeelding kocht ik bij Kookwinkel de Gruijter in Sliedrecht, dit geldt ook voor het muskerzaad in rood-wit-blauw en voor de oranje waaiers. Op hun beurt kochten zij het waaiers en de Hollandse schildjes in bij ‘De Bakzolder’. De grote chocolade ballen komen van de Meringue Sisters, helaas hebben zij onlangs hun verkoop van sprinkels gestopt. Ik scoorde deze ballen tijdens hun sale. In de receptbeschrijving heb ik het decoreren van de cakeijsjes niet meegenomen. Wil jij ook zo’n leuk sprinkelrandje langs de ijshoorntjes? Hou er rekening mee dat je dat het beste doet voor je de toef op de cakeijsjes spuit. Doe wat musketzaad op een bordje. Smelt in een boterhamzakje wat chocolade naar keuze, knip er een klein puntje van af en spuit een dun randje chocolade aan de bovenkant van de ijshoorntjes. Rol de ijshoorntjes daarna over het musketzaad.

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Wil jij dit recept ook koemelkvrij maken kies dan voor een plantaardige boter voor zowel het cakebeslag als de botercrème. Bij de decoratie heb ik geen rekening gehouden met onze koemelkallergie. Stem je keuze voor de decoratie af wanneer dit voor jouw wel belangrijk is. Controleer ook de ingrediënten van de ijshoorntjes op melk. Sommige merken bevatten namelijk wel melk, andere merken weer niet.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Met onderstaande foto is het recept altijd makkelijk terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *