Recepten

Basisrecept biscuittaart en/of -rol

Eindelijk… Eindelijk! Daar komt mijn recept voor biscuit. Waarom… Waarom moest dat nu zo lang duren? Oeps… Ja… Uitstelgedrag, hé?! Heb jij dat ook weleens? Ondertussen heb ik al heel veel recepten gemaakt en gedeeld waar in ik biscuit volgens dit recept gebruikt heb. Hoog tijd… Ja écht, hoog tijd om de basis met jullie te delen. Zo hebben jullie mooi verzameld wat je nu eigenlijk allemaal met biscuit kan maken. Eens even kijken… Een (slagroom- of mokka- of…)taart, een (monchou- of sneeuwster-, of …) biscuitrol. En wat denk je van biscuit met muisjes of de mini slagroomtaartjes? Tot 4 jaar geleden bakte ik mijn biscuit altijd met een mix. Onbekend maakte onbemind. Ik liet mij tegenhouden door een niet realistisch angstgevoel. Niets zo makkelijk en snel gebeurd als het bakken van een biscuittaart. Niets zo eenvoudig en met een geweldig resultaat als een biscuitrol. Niets zo veelzijdig als een biscuitplak.

Bij dit basisrecept ga ik het even iets anders aanpakken dan je van mij gewend bent. Je krijgt de ingrediënten namelijk naar verhouding. En daarbij een schema met de meest voorkomende hoeveelheden. Dit geldt trouwens alleen voor het basisrecept. Bij de recepten waarin het basisrecept gebruikt wordt, zal ik de juiste hoeveelheden beschrijven.

Dit zijn de verhoudingen:
1 ei (gescheiden) op kamertemperatuur
20 gram suiker
1/4 zakje vanille suiker
1 gram citroenrasp
16 gram bloem
5 gram custard of maïzena
snufje zout

Zo ga je te werk, ongeacht de hoeveelheden:
Scheid de eieren.
Doe het eiwit in een vetvrije kom met de helft van de suiker en klop het stijf.
Doe het eigeel met de overige suiker, het zout, de citroenrasp en de vanille suiker in een andere kom en klop het op tot het licht, luchtig en dik is. (bij grotere hoeveelheden gaat dit makkelijker dan bij kleine)
Spatel het eigeel en het eiwit voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem en custard boven de kom en spatel ook dit er voorzichtig door.
Bekleed de bodem van de bakvorm altijd. Alleen bij een taart is het nodig om ook de zijkanten te bekleden.

Zo bak je een biscuittaart + de hoeveelheden voor een 22 en 20 cm doorsneetaart van ci. 7 cm hoog:
Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.
Maak het beslag zoals hierboven beschreven is.
De baktijd is afhankelijk van de grootte van de taart en vind je bij de hoeveelheden.
Bak het biscuit altijd in het midden van de oven. Hou er rekening mee dat ‘het midden van de oven’ iets anders in houd, dan de ‘middelste richel’ in de oven. Het ‘midden van de oven’ betekend dat er boven en onder het beslag ongeveer net zoveel ruimte (luchtciruculatie) is.
Na het bakken van de taart laat je de taart 10 minuten in de bakvorm afkoelen. Daarna verwijder je hem uit de vorm en leg je hem op zijn kop op een afkoelrooster.
Als je een taart maakt wordt de bovenkant altijd de onderkant en de onderkant de bovenkant. Zo heb je zonder veel moeite een mooie en vlakke bovenkant.

Voor een taart van 20 cm doorsnee heb je nodig:
7 eieren (gescheiden) op kamertemperatuur
140 gram suiker
2 zakjes vanille suiker
7 gram citroenrasp
115 gram bloem
35 gram custard of maïzena
snuf zout
Baktijd: Ci. 30 minuten

Voor een taart van 22 cm doorsnee heb je nodig:
8 eieren (gescheiden) op kamertemperatuur
160 gram suiker
2 zakjes vanille suiker
10 gram citroenrasp
130 gram bloem
40 gram custard of maïzena
snuf zout
Baktijd: Ci. 35 minuten

Zo bak je een biscuitplak / rol + de hoeveelheden voor een bakplaat van ci. 37 x 30 cm en een biscuitplak van 22 cm doosnee en 2,5 cm hoog:
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Maak het beslag zoals hierboven beschreven is.
Bak de biscuitplak in het midden van de oven. Liever iets onder het midden, dan er boven.
Na het bakken verwijder je de plak biscuit van de bakplaat en leg hem op zijn kop op een afkoelrooster.

Wil je een biscuitrol maken?
Dan stort je de hete plak biscuit op een schone lichtvochtige theedoek.
Verwijder het bakpapier direct.
Rol de plak biscuit langs de lange zijde zo strak mogelijk op. Rol de theedoek mee op.
Laat de biscuitplak zo volledig afkoelen.

Dit zijn de juiste hoeveelheden voor de bakplaat:
4 eieren (gescheiden) op kamertemperatuur
80 gram suiker
1 zakje vanille suiker
5 gram citroenrasp
65 gram bloem
20 gram custard of maïzena
snufje zout
Baktijd: ci. 8-10 minuten

Dit zijn de juiste hoeveelheden voor een biscuitplak van 22 cm doorsnee en ci. 2,5 cm hoog:
2 m Eieren
40 gram suiker
1/2 zakje vanille suiker
2 gram citroenrasp
33 gram bloem
10 gram custard
snufje zout
Baktijd: ci. 10-12 minuten

Tip:
Gebruik nooit eieren die direct uit de koelkast komen. Het eiwit laat zich hierdoor minder makkelijk luchtig slaan waardoor je biscuittaart ook minder luchtig is.

Een gedachte over “Basisrecept biscuittaart en/of -rol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *