Kleine koekjes

Smiley tompouce koekjes

Snel naar recept
Vandaag een recept voor smiley tompouce koekjes. Koekjes die alleen maar op een tompouce lijken maar die er niet naar smaken. Voor de smiley tompouce koekjes gaan we namelijk aan de slag met royal icing. Wanneer de icing volledig gedroogd is, tekenen we er leuke smiley’s op.
Vormvaste koekjes voor de mooiste koekjes

Om royal icing koekjes zoals deze smiley tompouce koekjes te kunnen maken, gebruik je een ander recept dan het overbekende zandkoekjes recept. Het recept dat je hiervoor gebruikt zijn vormvaste vanille koekjes. In dit recept worden verhoudingsgewijs meer droge dan natte ingrediënten gebruikt waardoor de koekjes tijdens het bakken niet vervormen. Ook suiker valt onder de natte ingrediënten, deze koekjes zijn dus minder zoet. Dat maakt ze ideaal om te gebruiken voor royal icing koekjes.

Tompouce uitsteker

Tijdens het voorbereiden van deze tompouce week heb ik overwogen om Rosan van Roosbakt te vragen om een tompouce uitsteker te maken. Tot mijn grote verrassing had Roos dit zelf ook bedacht en hoefde ik niets meer aan haar te vragen. Deze uitsteker is nog maar net nieuw in het assortiment van Roos. Wil jij aan de slag met deze smiley tompouce koekjes? Ga dan deze week op de Creadoe langs bij de stand van Roos. Of koop de uitsteker in de webshop. In verband met de creadoe wordt je bestelling dan wel pas volgende week verstuurd.

Royal icing

Royal icing is, net als het roze fondant glazuur laagje op tompouces, een glazuur. Het grote verschil tussen deze twee is dat royal icing met eiwit gemaakt wordt. En je kunt het makkelijk zelf thuis maken, dat is met fondant glazuur een iets ander verhaal. Royal icing wordt gemaakt als een dikke hele stevige glazuur. Nadat royal icing op de koekjes aangebracht is hard het volledig uit en is het een knapperig laagje op de koeken. Wil je wat meer weten over royal icing? Lees dan dit basisrecept goed door, zodat je nog beter voorbereid bent voor je aan de slag gaat.

Kleuren van de icing

Voor deze koekjes heb ik de royal icing in 3 kleuren gekleurd. Als eerste kleur je de helft van de royal icing met gele kleurstof, dit is voor de banketbakkersroom. De overige royal icing verdeel je in drie porties. Eén portie kleur je roze, een andere kleur je oker of lichtbruin en de laatste portie hou je wit. Het kleuren van de royal icing doe je altijd voordat je het verdunt. Het kan namelijk zijn dat de kleurstof effect heeft op de dikte van de icing. Voeg de kleurstoffen in kleine hoeveelheden toe, liefst met een tandenstoker zodat je goed kunt doseren. Mijn ervaring is dat je makkelijk teveel gebruikt.

Dit artikel bevat niet alleen het recept voor deze Smiley Tompouce koekjes. Het is ook een fijne handleiding voor als je nog niet zoveel ervaring hebt met het maken van royal icing koekjes. Sla dit artikel dus zeker op je Pinterest account op om later nog eens terug te kunnen lezen.

20 seconden icing

Royal Icing wordt in verschillende diktes gebruikt. Om de smiley tompouce koekjes te maken moet de icing dunner gemaakt worden. Hiervoor moet je druppelsgewijs water toevoegen en tussentijds telkens doorroeren. De icing die voor deze koekjes gebruikt wordt noemen we 20 seconden icing. Dit betekend dat de icing voldoende verdund is wanneer je het van een lepel af laat lopen, stopt en dan telt tot 20. Is na 20 seconden de icing helemaal glad, dan heb je 20 seconden icing gemaakt. Duurt het langer dan 20 seconden, dan mag er nog wat water bij. Duur het korter dan 20 seconden dan heb je de royal icing helaas te dun gemaakt. Hier kan je helaas maar weinig aan doen.

Van buiten naar binnen

Wanneer je aan de slag gaat met de koekjes zijn er een paar dingen belangrijk. Als eerste moet je weten dat je allereerst de buiten randjes moet kleuren. Voor het ‘bladerdeeg’ en het ’tompouce glazuur’ is dat iets minder van belang omdat je deze strepen in één beweging kan maken. Beweeg de spuitzak hiervoor wat minder snel en knijp intussen in de spuitzak zodat de rand wat breder word dan het spuitmondje is. Hierdoor krijgt de icing ook een speels karakter, zoals bladerdeeg echt is. Het enige grotere oppervlakte bij deze koekjes is de ‘banketbakkersroom’. Hiervoor geldt wat ik net al schreef: eerst de buitenlijn en dan naar binnenwerken om het koekje op te vullen.

Kleur na kleur

Wanneer je met de smiley tompouce koekjes aan de slag gaat is het belangrijk dat de royal icing na het aanbrengen van elke kleur ongeveer 10 minuten kan drogen. Doe je dit niet, dan vloeien de verschillende kleuren royal icing in elkaar over. Dat is een leuke techniek, maar niet voor deze koekjes. Dit geldt trouwens alleen wanneer de royal icing direct naast elkaar aangebracht wordt. Voor deze tompouce koekjes betekend het dat je de icing met twee keer 10 minuten pauze aan kan brengen. Eerst breng je icing voor het ‘bladerdeeg’ aan, dan voor de ‘banketbakkersroom’ en de ‘roze tompouce glazuur. En als laatste stap breng je de ‘slagroom’ aan. Werk je met een aantal koekjes tegelijk, dan loopt deze ‘pauze’ tijd net wat sneller door en kan je gevoelsmatig sneller doorwerken.

Nog twee belangrijke tips

Na elke kleur royal icing die je aangebracht hebt is het belangrijk om met een naald de luchtbelletjes lek te prikken. Ook kan je met de naald de royal icing nog een beetje sturen, bijvoorbeeld om een rechtere hoek in de ‘banketbakkersroom’ te maken. Een ander belangrijk puntje is dat je de koekjes na het aanbrengen van de icing even moet schudden. Doe dit voorzichtig en zonder de icing aan te raken. Door dit schudden verdeelt de icing mooi gelijkmatig over het koekje.

Nog meer vragen?

Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk en zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe je deze koekjes kunt maken, zonder dat jij daar ervaring mee hebt. Dat was dus heel wat informatie! Laat deze stortvloed aan informatie je niet tegenhouden. Uiteindelijk zijn veel dingen weetjes en is het maken van royal icing koekjes vooral heel leuk als je die weetjes al weet. Bij zoveel informatie is er vast nog iets wat ik vergeten ben. Heb jij een vraag? Stel hem onder dit artikel zodat ik je vraag kan beantwoorden en eventueel het artikel kan aanpassen.

Koemelkvrij

Door het gebruik van een goede plantaardige roomboter vervanger, zoals Roombeter zijn deze koekjes makkelijk koemelkvrij te maken. Alle overige ingrediënten zijn van nature al koemelkvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *