Taarten

Tompouce taart

Snel naar recept
Zijn jullie al die lekkere tompouce varianten al een beetje zat? Hopelijk niet! Want vandaag deel ik opnieuw een top recept met jullie. We maken een heerlijke tompouce taart. Deze taart heeft een luchtige biscuitbodem met daarop een heerlijke laag Zwitserse room en natuurlijk hoort er ook slagroom bij en heeft deze tompouce taart de welbekende bladerdeegdakjes op de taart. Een echte feestelijke taart waar iedereen nog een puntje van wil, beloofd!
Tijd voor iets anders

Wat is een tompouce week zonder een recept voor een lekkere tompouce taart? Dan is de week niet compleet als je het mij vraagt. Nu staan er al langere tijd twee verschillende tompoucevlaaien op Bakkriebels. Er staat een oranje tompouce vlaai online waarbij je, net als bij deze tompouce taart een bladerdeegdakje maakt. En er staat een iets eenvoudigere roze tompouce vlaai online met kant en klare mini tompouces. Tijd om er een nieuwe, derde variant aan toe te voegen. En dan deze keer niet in de vorm van een vlaai maar meer zoals een slagroomtaart is.

De basis is biscuit

Voor de basis van deze tompouce taart maken we een biscuit. Een biscuit is een heerlijke luchtige bodem die als basis voor heel veel verschillende taarten kan dienen. Voor een uitgebreide beschrijving en meer opties om de taart groter of kleiner te maken verwijs ik je naar mijn handige basisrecept voor biscuit. Natuurlijk deel ik bij dit recept de juiste hoeveelheid ingrediënten voor deze 8-10 persoons tompouce taart.

Wat is de lekkerste tompouce vulling?

Wat vind jij de lekkerste vulling van een tompouce? Ga je voor banketbakkersroom of toch voor Zwitserse room? En waar kies je voor, met of zonder slagroom? Ik moet zeggen dat ik beide vullingen op zijn tijd weet te waarderen. En het liefst heb ik een tompouce zonder slagroom. Zonde van de roze glazuur. Voor de tompouce taart maken we een Zwitserse room en we gaan voor een versie met slagroom. Dat past echt heel goed bij deze taart.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Dat snap ik helemaal! Daarom heb ik twee Pinterest afbeeldingen gemaakt. Zo kan jij het recept altijd makkelijk terug vinden tussen je andere opgeslagen recepten.

Bladerdeeg in het kort

Dan blijft het maken van het bladerdeeg dakje nog over. Hiervoor gebruik ik 4 plakjes bladerdeeg. Na het ontdooien stapel ik ze op elkaar en rol ik het uit tot een doorsnee van 22 cm. Tijdens het bakken krimpt bladerdeeg altijd wel iets. Na het bakken heb je dan een bladerdeeg plak die ongeveer dezelfde doorsnede heeft als de taart zelf. Wist je dat je bladerdeeg voor tompouces altijd heel goed moet inprikken met een vork of een korstprikker? Hierdoor ontstaan er geen luchtbellen in het bladerdeeg tijdens het bakken.

En dan natuurlijk nog het glazuur

Na het bakken en afkoelen moet ook dat mooie roze glazuurlaagje nog op het bladerdeeg gemaakt worden. Glazuur dat op een tompouce zit wordt niet gemaakt van waterglazuur (poedersuiker met water) of van royal icing (poedersuiker met eiwit en water) maar van fondantglazuur. In het verleden heb ik weleens geprobeerd om zelf fondantglazuur te maken maar ik heb de perfecte techniek nog niet onder de knie. Geen nood! Want bij Baktotaal verkopen ze fondantglazuur in een pot van 300 gram of een kilo. En wist je dat FunCakes Dip ’n Drip hetzelfde is? FunCakes is misschien net wat makkelijker verkrijgbaar omdat het in meerdere webshops en in winkels verkocht wordt. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de glazuur roze kleuren met wat rode / roze kleurstof of frambozensap om dat typische kenmerkende tompouce kleurtje te krijgen.

Koemelkvrij

Deze taart is door mij (bijna volledig) koemelkvrij gemaakt. De basis van de taart, het biscuit, is sowieso al koemelkvrij. Hetzelfde geldt voor fondantglazuur. Als vulling gebruiken we bij deze taart Zwitserse room. Hiervoor maak je een banketbakkersroom. Dat meng je met slagroom. Beide passen niet in een koemelkvrij dieet. Daarom maak ik mijn banketbakkersroom tegenwoordig met havermelk. En in plaats van slagroom gebruik ik soya whipping van Alpro. Tja… En als laatste heb ik dus wat op te biechten 😉 want waar ik wel een koemelkvrije Zwitserse room maakte voor deze taart, heb ik gesmokkeld bij de slagroom toeven. Die zijn namelijk van echte slagroom gemaakt. Echte slagroom blijft nu eenmaal mooier stijf geklopt. Natuurlijk kan jij de toeven ook maken met alpro soya whipping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *