Overige

Basisrecept: Eiwit glazuur / Royal Icing

Lang geleden postte ik een recept voor vanille- en chocoladekoekjes die niet uitlopen. Deze koekjes zijn de ideale basis, om koekjes te versieren met Royal Icing. Ik volg graag de geweldige Instagram accounts van de Nederlandse en Amerikaanse Cookiërs, de mensen die van gedecoreerde koekjes een ware kunst maken. Koekjes maken met Royal Icing heeft een hele magnetische aantrekkingskracht op mij. Meestal blijft het steken bij het vergapen aan andermans kunsten. Al heb ik zelf ook de spullen in huis om zulke mooie koekjes te maken. En volgde ik ooit een workshop bij ‘Roos bakt’, en heb ik haar geweldige boek ‘Andere koek’ in huis. Het ontbreekt mij vaak aan tijd om het te doen. Toen Rosalie haar 5e verjaardag vierde en ze op school over ‘De Bakker’ werkten trok ik toch de stoute schoenen aan en maakte zelf een grote set met verschillende koekjes. Voor die koekjes maakte ik uiteraard ook het glazuur zelf. Vandaag deel ik het recept voor Royal Icing, een glazuur die goed uithard en daarom ideaal is voor op koekjes. Zo kunnen jullie in deze periode met de kinderen thuis ook met hen aan de slag. Je kan nu niet alleen koekjes met hen bakken maar ze ook, met elkaar, vesieren met glazuur dat uithard.

Recept voor ci. 275 gram Royal Icing:
(dit is voldoende voor ongeveer een 1/2 recept vormvaste koekjes)
1 Eiwit M ei
250 gram poedersuiker
kneep citroensap
water

En verder:
Zeef
Diverse kommetjes
Diverse spuitzakken
Spuitmondjes no. 2
Andere spuitmondjes naar keuze
kleurstoffen naar keuze
adaptersets voor de spuitmondjes / spuitzakken
evt. dopjes en elastiekjes voor de spuitzakken

Zo maak je basis Royal Icing:
Doe het eiwit in een mixerkom.
Voeg een flinke kneep citroensap toe. Roer dit door elkaar.
Zeef 1/2 van de poedersuiker boven de kom.
Mix de poedersuiker voorzichting door het eiwit.
Zeef nogmaals de helft van de overige poedersuiker boven de kom en mix ook dit door het eiwit.
Voeg nu in kleine beetjes de overige poedersuiker toe. Afhankelijk van de hoeveelheid eiwit heb je de overige suiker nodig.
Er zit voldoende poedersuiker bij de Royal Icing als deze, zo blijft staan zoals de Royal Icing in het roze schaaltje op de foto.
Deze Icing wordt ‘stevige icing’ genoemd. Het is de basis die je nodig heb.
Je kunt deze icing verdunnen of zo gebruiken. Deze dikte wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het spuiten van strakke lijntjes, mooie bloemetjes en blaadjes.

20-seconden icing:
Koekjes worden gedecoreerd met ’20-seconden icing’. Dit houd in dat er net zoveel water toegevoegd wordt aan de stevige icing, tot het in 20 seconden een glad oppervlakte word.
Het is belangrijk om eerst kleurstof en dan pas water toe te voegen. De dikte van je icing kan namelijk reageren op de kleurstof.
Wil je meerdere kleuren icing? Verdeel de icing dan over verschillende schaaltjes en voeg hier de kleurstoffen aan toe.
Is de stevige icing de juiste kleur dan ga je voorzichtig water toevoegen. De hoeveelheid water die je nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid icing in een bepaalde kleur.
Voeg het water in hele kleine beetjes toe. Meer toevoegen kan, eruit halen gaat niet lukken.
Roer het water telkens door de icing en controleer de dikte van de icing.
Dit gaat het makkelijkst door het van een lepel af te laten lopen en tot 20 te tellen.
Is de icing niet glad in 20-seconden? Voeg nog wat water toe.
Is de icing binnen de 20-seconden glad? Dan heb je teveel water toegevoegd. Je kan er nog wat stevige icing aan toevoegen. Dit heeft echter ook invloed op de kleur.
Wordt de icing in 20-seconden mooi glad? Dan is het klaar voor gebruik.

De icing in spuitzakken doen:
Voor het decoreren van koekjes gebruik je meestal verschillende kleuren royal icing. Daarom heb je meerdere spuitzakken nodig.
Het kan handig zijn om halverwege de spuitmondjes te kunnen verwisselen. Daarom is het gebruik van een adapterset heel handig.
Knip een klein puntje van de spuitzak af.
Laat de ring even liggen. Doe het andere deel van adapterset in de spuitzak. Knip eventueel nog wat van de zak af.
Zet een spuitmondje naar keuze op de spuitzak, draai met de ring het spuitmondje vast. Zet eventueel het dopje op het spuitmondje.
Een alternatief voor een dopje is een licht vochtig keukenpapiertje.
Vul de spuitzak nu met de 20-seconden Icing of stevige icing.
Doe eventueel een elastiekjes aan het uiteinde van de spuitzak, zodat de icing niet uit kan drogen of er uit kan lopen.
Hou de spuitzak met het spuitmondje omhoog en kneed voorzichting in de icing. Hierdoor kunnen eventuele luchtbelletjes ontglippen.
De icing is nu klaar voor gebruik.

Het decoreren van koekjes:
Om koekjes te decoreren spuit je eerst een strakke buitenste lijn met de icing. Daarna vul je de binnenkant op.
Schud voorzichtig een beetje met het koekje zodat luchtbellen kunnen ontsnappen.
Laat de icing telkens minimaal 20 minuten drogen voor je een andere kleur aanbrengt. Dit om te voorkomen dat kleuren in elkaar overlopen.

Een gedachte over “Basisrecept: Eiwit glazuur / Royal Icing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *