Basisrecepten

Vormvaste vanillekoekjes

Irriteer jij je daar ook zo aan? Heb je zo’n super leuk idee hoe je koekjes wilt gaan versieren, haal je ze uit de oven is er weinig meer over van de vorm die ze voor het bakken hadden. Of hebben de kinderen zo hun best gedaan om mooie vormpjes uit te steken is daar na het bakken niets meer van te zien… O wat baalde ik daar toch altijd van. Tot ik ontdekte hoe dat anders kan. Er ik verzeker je: Vanaf vandaag steek jij (steken je kinderen) koekjes uit en komen ze keurig netjes met rechte randjes uit de oven. En deze koekjes smaken ook nog eens lekker!

DSC03115 met watermekr

  Dit heb je nodig:

200 gram half koude roomboter

150 gram poedersuiker

2 zakjes vanille suiker

1 L ei

375 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem

100 gram custard

snufje zout

En verder:

Uitrollatjes in gewenste dikte bijv. 3, 5, 7 of 10 mm

Huishoudfolie

Bakplaten bekleed met bakpapier 

Uitsteekvormpjes naar keuze

Deegroller

DSC03121 met watermerk

Zo ga je te werk:

Mix de roomboter en met de beide suikersoorten ongeveer 2 minuten tot ze lichter kleurt.

Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.

Zeef de bloem en het zout en boven de kom en mix tot het goed gemengd is.

Zeef de custard boven de kom en kneed deze met de hand door het deeg.

Leg een laag huishoudfolie op het aanrecht neer.

Leg de deegbal hierop.

Leg een laag huishoudfolie over het deeg.

Plaats de uitrollatjes verticaal langs het deeg.

Rol het deeg gelijkmatig uit.

Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast.

Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaten.

Rol de restjes van het deeg uit op dezelfde manier als hierboven beschreven. Koel het deeg zo nodig opnieuw.

Zet de bakplaat met de uitgestoken deegvormpjes ongeveer 1 uur in de koelkast. Vergeet het deeg niet af te dekken met huishoudfolie.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bak de koekjes (afhankelijk van de dikte en grootte) in ongeveer 10 – 20 minuten lichtbruin.

Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.

DSC03123 met watermerk

Tips:

Heb je geen custard in huis? Vervang het door maïzena of aardappelzetmeel. Verminder de suiker met 25 gram en voeg 5 zakjes vanillesuiker in plaats van 2 zakjes toe.

Geen zin/tijd om het deeg te laten koelen? Door het koelen krijgt het deeg de kans om smaak te ontwikkelen. Daarnaast blijven je uitgestoken koekjes veel mooier in vorm.

Na het uitsteken van de vormpjes kan je er eventueel voor kiezen om het deeg 15 minuutjes in de diepvries te zetten in plaats van 1 uur in de koelkast. Deze rust heeft voornamelijk als doel dat de boter koud de oven in gaat. Hierdoor houden koekjes hun vorm tijdens het bakken.

In plaats van het deeg uit te rollen tussen 2 lagen huishoudfolie kunt je ook bloem om je uitrolblad en deegroller strooien en het deeg daarop uitrollen.

Wil jij zeker weten dat de koekjes in vorm blijven? Ik gebruikte bij ‘Koektrommel of snoepdoos’ dit recept.

17 gedachten over “Vormvaste vanillekoekjes

  1. Kan ik er ook cacao poeder aan toevoegen voor een bruine kleur? Ik wil namelijk een cijferkoek maken met Nutella mascarpone ertussen en dit leek me er mooi bij te passen. Bedankt alvast.

    1. Ha Petra,
      Ik bedoel hier custardpoeder mee. Wanneer ik custardpudding had gebruikt, had ik de hoeveelheden en bereidingswijze in het recept opgenomen, omdat dit ook het recept beïnvloed. Veel bakplezier.

      Groetjes Adriënne

  2. Hoi lieve mensen van Bakkriebels .
    Bedankt voor het altijd delen van jullie overheerlijk bakrecepten .
    Ze smullen er hier lustig erop los .
    Ik vind jullie site top en ik hoop en wens dat het nog lang zal voortduren al die heerlijke recepten.
    Nogmaals mijn dank .
    Lieve groetjes van Petra.

    1. Ha Petra,

      Wat is dit leuk wakker worden! Onwijs bedankt voor je lovende woorden. Op dit moment komen er helaas geen nieuwe recepten online tot minimaal september. Mijn gezinnetje vraagt even wat meer aandacht en tijd waardoor bloggen er helaas bij in schiet. Gelukkig staan er, zoals jij al zegt al heel veel leuke en lekkere recepten online.

      Groetjes, Adriënne

    1. Ha Lynette,

      Zo droog dat het kruimelt of is het wel een klomp deeg geworden? Soms moet je nog even doorkneden, soms kan een klein beetje water helpen. Dit is een stevig maar niet kruimelig deeg. Doordat er weinig natte stoffen inzitten in verhouding tot de bloem loopt het dus niet uit tijdens het bakken.

      Groetjes,

      Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *