Vandaag nog een idee voor een lekker niet te grote traktatie voor Sinterklaasavond. In deze blog laat ik je zien hoe je Sinterklaas bonbons met marsepein kunt maken. De decoratie maakt het natuurlijk helemaal af. Daarom laat ik je ook weten waar je dit kunt kopen en geef ik je wat tips als je niet alles wilt aanschaffen, want soms kan je het gewoon doen met dat wat je in huis hebt.
Geen rage meer maar nog net zo leuk en lekker
Jaren geleden was het een enorme rage om oreo bonbons te maken. Dit waren bonbons die gevuld waren met een oreo koekje. De oreo’s werden vervangen voor andere koekjes zoals speculoos en stroopwafeltjes. En zoals het met de meeste rages gaat zie je het na verloop van tijd zelden meer. Zonde! Want je kan er zoveel leuke kanten mee op. Kanten die ook nu nog heel erg hip zijn! In mijn kast ligt er door deze nog altijd een oreo cookie bonbonmal. En ik kan het niet na laten om die mal regelmatig tevoorschijn te halen en er iets lekkers mee te maken. Deze keer zijn dat dus bonbons gevuld met marsepein geworden. De mal is helaas niet meer op veel plaatsen te koop maar in de webwinkel van Bakmust nog wel. Wil je deze mal nog hebben? Dan kan je hem hier vinden. Naast dat je de mal voor deze sinterklaas bonbons met marsepein kunt gebruiken kan je er ook deze kerstbonbons met speculoos mee maken of voor moederdag een leuk cookie bonbons boeket.
Chocolade en marsepein
Deze keer heb ik er voor gekozen om de bonbons te vullen met marsepein. Ook dat is een ingrediënt dat rond deze tijd van het jaar in de keuken thuis hoort. Van complete varkens tot prachtige kunstwerken, met marsepein kan je alle kanten op. Vandaag vullen we er dus een bonbon mee. De combinatie van chocolade en marsepein is naast een traditionele ook een lekkere. Met name pure chocolade is hierbij de keuze van velen. Daarom heb ik die opgenomen in het onderstaande recept. Wil jij liever melkchocolade of witte chocolade gebruiken? Dan kan je de hoeveelheid pure chocolade daar 1:1 voor vervangen. Lekker toch?
De sintdecoraties van FunCakes
Vorige week deelde ik een recept voor kruidnoot – chocolade bites. Op die bites gebruikte ik een soortgelijke decoratie als op deze Sinterklaas bonbons met marsepein. Ook deze schildjes zijn van FunCakes. Ze zijn een maatje groter dan die van vorige week. Deze schildjes zitten verpakt per 12 stuks en je vind ze o.a. hier online bij de leukste taartenshop. Verder is ook het rode en gele musketzaad van FunCakes. De overige sprinkles komen uit verschillende mixen. Dit is gelijktijdig dus een tip die ik je wil geven: Kijk eens in je kast welke sprinkls je al hebt en kan gebruiken voor deze bonbons. Wees creatief en geef lekker je eigen draai eraan.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding om het recept snel en makkelijk terug te kunnen vinden.
Chocolade tempereren
Het belangrijkste en tegelijkertijd het meest frustrerende en lastige aan werken met chocolade is het tempereren van de chocolade. Ik heb het na al die jaren nog steeds niet 100% onder de knie. Dat komt vooral omdat ik vaak te snel wil en daardoor niet nauwkeurig genoeg werk. Bij deze sinterklaas marsepein bonbons is het tempereren goed gelukt! Wat een mooie beloning krijg je er dan voor terug. Kijk die prachtige glans maar eens. Omdat het mij zelden perfect lukt kan ik je geen tips geven voor het tempereren van de chocolade. Of misschien toch wel: Volg een workshop, ga zelf op onderzoek uit en probeer welke methode voor jouw werkt. Wie weet heb je het dan eerder perfect onder de knie dan ik.
Zelf marsepein maken
Heb jij wel eens je eigen marsepein gemaakt? Het neemt niet veel tijd in beslag en persoonlijk vinden wij het een stuk lekkerder dan gekochte marsepein. Voor het beste resultaat maak je de marsepein iets eerder zodat de smaken de tijd hebben om goed in te trekken en te ontwikkelen. Ben je op zoek naar een recept om zelf marsepein te maken? Zoek dan niet verder want ik heb het hier voor je.
Koemelkvrij
Marsepein bevat geen koemelk, daarom is het ook goed mogelijk om dit recept koemelkvrij te maken. Controleer de pure chocolade die je gaat gebruiken wel even op koemelk. Helaas is deze namelijk niet standaard koemelkvrij. De decoratie die ik op deze bonbons gebruikt heb bevat wel koemelk. Vervang dit voor een zelfgemaakte fondant of marsepein garnering. Gebruik je sprinkles? Controleer altijd de verpakking van de sprinkles op koemelk.
Sinterklaas bonbons met marsepein
Ingrediënten
- 200 gram pure chocolade
- 200 gram marsepein
- 20 gram witte chocolade
- FunCakes chocolade decoraties
- musketzaad rood en geel
- overige sprinkles naar keuze
Instructies
- Zorg dat je bonbon mal goed schoon en stofvrij is.
- Rol de marsepein uit tot een plak van ongeveer 4 mm dikte.
- Steek hier 6 rondjes van ongeveer 4,5 cm uit.
- Smelt en tempereer de pure chocolade.
- Verdeel ongeveer de helft van de chocolade over de bonbon mal.
- Leg in ieder kuiltje een plakje marsepein.
- Verdeel de overige chocolade over de marsepein en strijk het glad af.
- Zet de marsepein bonbons in de koelkast en laat de chocolade in ongeveer 20 minuten uitharden.
- Haal de bonbons uit de mal.
- Smelt de witte chocolade en doe dit in een puntzakje.
- Drizzle de chocolade over de bonbons.
- Verdeel wat musketzaad erover.
- Plak de chocolade decoratie van FunCakes en de grotere sprinkles ook vast met de chocolade.