Bakkriebels uit tips

Bakkriebels uit tips: Maastricht

Deze keer had ik gezelschap van mijn man en onze dochter. Omdat we met de trein zijn geweest begint dit rondje Maastricht op het station. Voor Maastricht is dit een uitstekende keuze. Je steekt de straat over en nog geen 200 meter de Stationsstraat in gelopen kom je links de eerste Brood en Patisseriezaak, Bread en Delicious tegen. Zorg dat je nog niet ontbeten heb, schuif aan een van de tafeltjes in deze mooie winkel en geniet van het lekkers dat de menukaart je bied. Kies vooral een plaatsje achterin de winkel. Zo kan je door een grote ruit de bakkerij in kijken en zien hoe de bakkers aan het werk zijn om hun prachtige producten te maken. Liever zelf bezig? Ze geven ook workshops. Kijk hiervoor op de website en zorg dat je die boekt voor je binnenloopt.

(Een kijkje in de oven van de Bisschopsmolen)

IJssalonnen en Chocolateriën heeft Maastricht in overvloed. De eerste ijssalon die je tegenkomt ligt iets verder dan Bread en Delicious in de Stationsstraat. Hij bevind zich aan de andere kant van de staat en heet Smakerij. Hier kan je niet alleen terecht voor een ijsje maar ook voor Pancakes en Macarons. Ik lust graag ijs maar het is helaas nog iets te vroeg en te koud om al een ijsje te nemen. Loop de stationstraat nog verder uit dan vind je aan je linkerhand de enige patisseriezaak die zo midden in het centrum van Maastricht gevestigd is. Patisserie Royale had op deze zaterdag geen gebrek aan klandizie. De vlaaien, gebakjes en andere paastraktaties vlogen als broodjes over de toonbank. Ik kocht een zakje Mestreechter koeken, een heerlijk krakend vers dun roomboterkoekje in de vorm van het wapen van Maastricht.

Loop je nu nog verder richting de Maas, dan kom je in de Wycker Brugstraat. Daar vind je op nummer 55 Chocolaterie Friandises. Dat dit een favoriet is mij vele Maastrichters werd mij op deze drukke zaterdag heel erg duidelijk. Wat was het druk bij deze chocolaterie. Dat zegt ook iets over de kwaliteit die geleverd wordt. Lees je dan op internet ook nog dat de pralines van deze chocolaterie bekend zijn tot Bill Clinton dan weet je dat je goed zit. Zelf sloeg ik dit adres even over vanwege de enorme drukte maar jij moet er, op een rustiger tijdstip zeker naar binnengaan! Neem je dan een bonbon voor mij mee?

Steek je hierna, via de Sint Servaasbrug, de Maas over dan kom je in het echte centrum van Maastricht. Blijf je rechtdoor lopen dan kom je in de Maastrichter Brugstraat. Hier vind je een filiaal van Le Creuset. Hoewel ik daar niets gekocht heb kan ik het niet laten om daar toch naar binnen te lopen en mij te verlekkeren bij hun producten. Ik weet in ieder geval wat er op mijn verlanglijstje komt: Een spatel, een cakeblik, een springvorm, een kwast, een ovenschaal, een … , een … haha… Ik wil gewoon alles!

Op het hoekje van de Maastrichter Brugstaat en de Kleine Straat vind je één van de vier filialen van Pinky. De verkoop in dit filiaal is vooral gericht op wafels en ijs. De wafels wordt vers gebakken terwijl je er op staat te wachten. Loop je daarna de Kleine Straat verder uit dan vind je links een klein filiaal van de Jamin, daar schuin tegenover zit een volgende filiaal van de Pinky, officieel is dit al de Grote Straat. Ook hier worden de wafels gebakken terwijl je er op staat te wachten. Verder is dit meer een snoepwinkel met een leuk assortiment zoete verleidingen.

Loop je de Grote Straat verder uit dan kom je langs de Hudson’s Bay, het is super leuk om even op de tweede etage een gaan kijken. Daar verkopen ze bakspullen van de luxere bekende merken, bijv. Rosti Mepal kommen, KitchenAid keukenmachines, chocoladerepen van Johnny Doodle, Delicious Producten, enzovoorts.

Ga je daarna bij de Tupperware winkel en het filiaal van de WE de Nieuwstraat in dan vind je daar, aan je linkerhand op nummer 10, de Italiaanse IJssalon ‘Venezia’. De eigenaren van de ijssalon bereiden het ijs dagelijks volgens een oud familierecept. Je kunt hier terecht voor een ijshoorntje met één of meerdere bolletjes van hun volle en romige ijs en daarna weer doorwandelen. Je kan ook even bijkomen aan één van de vele tafeltjes en een ijscoupe van de kaart bestellen. Liever een wafel, pannenkoek of een warm appelgebakje? Ook dat wordt hier met liefde voor je klaar gemaakt.

Loop aan het einde van de Nieuwstraat, rechtsaf de markt op. Loop linksaf richting het Mosae Forum, dan vind je recht voor je Chocolaterie Rousseau. Deze chocolaterie heeft meerdere filialen in Limburg. Maastricht heeft alleen al het geluk twee filialen te hebben. En wij hebben het geluk dat één van deze filialen in het hartje van het centrum gevestigd is. Het personeel nam, ondanks de drukke (zater)dag de tijd voor hun klanten. Zo zocht Rosalie daar haar eigen zakje paaschocolade uit. Je snapt dat dat niet zomaar gebeurd 😉 Welke kip, welke haas of welk kuikentje is nu het mooiste als je 3 jaar bent? Ik vond het daarna ook grappig om te zien dat de chocoladfiguurtjes die ze als eerste uitzocht (en waar ze niet over na hoefde te denken) als laatste opgegeten werden. Die waren schijnbaar echt het allermooist.

 

 

Ben je nu met kinderen in Maastricht en wil je even genieten van een kop koffie? Ik weet een super leuk adresje voor je: Confetti. Je komt bij deze Kids conceptstore & Family Café door richting de SNS bank, over de Markt te lopen. Daarna loop je rechtsaf de Boschstraat in. Daar vind je op nummer 68 Confetti. Je bent hier met kleine kinderen meer dan welkom. Naast dat ze er leuke kleertjes verkopen en de spullen van Little Lovely Company kan je er dus ook terecht voor een bak koffie, een kop thee, een ontbijt of wat dan ook. En ondertussen kunnen je kindjes zich heerlijk vermaken in de speelhoek.

Sla je bovenstaand adres liever over? Dan kan je bij de SNS bank links afslaan en een kijkje nemen in Kookhuis aan de Maes. Deze winkel is het Limburgse broertje van o.a. Kookpunt in Rotterdam. Je vind hier uiteraard tientallen vierkante meters bakspullen. Ik snuffel hier graag wat rond. Wat zou het dan leuk zijn als je (voor een half uurtje 😉 ) alles kan kopen wat je zou willen. Ik ben echt gek op dit soort winkels en moet er maar niet te vaak komen.

Vervolg je weg daarna verder naar ‘links’ (rechts als je deur uit komt 😀 ) en ga met de bocht mee de Grote Gracht op. Bij Chocolaterie Abbink, op nummer 57 lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Bijna 50 jaar geleden is deze chocolaterie geopend. Sindsdien is er niets aan het interieur veranderd. Het lijkt of je zo bij iemand in de woonkamer binnenstapt. Al staan er bij mij geen grote apothekerskasten in de woonkamer deze chocolaterie voelt aan als thuiskomen. Of in mijn geval misschien nog wel als binnenlopen bij opa en oma. Inmiddels is de chocolaterie van vader en moeder op zoon en schoondochter overgegaan. Vader en moeder waren, tijdens ons bezoekje beide in de winkel en ‘de keuken’ aan het werk. Zo leuk dat deze winkel geschiedenis laat zien! Ik hou er van. De onderstaande foto nam ik in deze winkel. Hij is niet zo heel bijzonder mooi, helaas. Op de website van de Chocolaterie vind je prachtige foto’s van het interieur en hun producten. Op deze zaterdagmiddag, net voor de Pasen, was de winkel al behoorlijk leeg verkocht. Dat is een goed teken, toch! Het is alleen niet zo fotogeniek.

 

Een heel ander, maar niet minder onaardig sfeertje hangt er bij Anders Taart, deze winkel ben je net al voorbij gelopen, hij zit namelijk op het hoekje van de Grote Gracht en de Helmstraat. Je kunt hier heerlijk neerploffen op de oude bank of een stoel en gneieten van een heerlijke grote punt huisgemaakte taart. Terwijl jij van je taartje genieten bakken de bakkers er lustig opl los. Je betaald hier zo’n €5,00 voor een grote taartpunt. Kan je nu niet kiezen dan staat er ook een proeverij van 3 kleinere punten op het menu. Hiervoor betaal je €9,50.

 

Wandel hierna verder richting en over het Vrijthof tot de Platielstraat. Dit stukje Maastricht zit vol met horeca. En je loopt dan ook lang talloze verleidelijke geurtjes. Ik kan ze goed weerstaan. En jij? In de Platielstraat vind je de Dille en Kamille. Nog zo’n winkel waar ik fan van ben. Gelukkig zit hij een eindje weg en kan hoef ik niet wekelijks de drang te weerstaan er naar binnen te gaan. Nu kan en mag ik er gewoon telkens binnenlopen van mijzelf. Ik struin er dan uiteraard vooral langs de bakafdeling waar ik telkens weer andere interessante dingen ontdekt. Maar net daarvoor zit nog een chocoladewinkel waar de nieuwe roze Ruby chocolade al in de winkel ligt: ChocaMosa. Deze chocolaterie en het bijhorende Chococafé is nog niet zo lang geleden hier geopend en is enorm modern. Het lijkt of je zo een deftige juwelierswinkel binnenloopt. En ook dat heeft weer zijn charme. Ik kocht hier 3 heerlijke Mestreechse Ingele Poene voor op de terugweg in de trein.

 

 Loop je hierna weer verder de Platielstraat uit loop dan niet, net als mij per ongeluk langs Marks. Helaas ontdekte ik thuis pas dat ik dit adresje vergeten was… Ik liep domweg verder de Platielstraat uit, linksaf de Vijfharingenstraat in. Hier vind je een klassieke bakker. Bij Boulangerie bakkerij Souren lijkt het of de tijd stilstaat. Je kan hier terecht voor klassieke maar o zo lekkere (banket)bakkerijproducten. Wat denk je van een heerlijke Limburgse Vlaai? Mmmh! Na de koop van zo’n heerlijke vlaai kan je weer rechtsom keer maken, de Platielstraat weer uit en dan linksaf Achter het Vleeshuis op, dan rechtsaf de Wolfstraat op.

Bij diverse horeca gelegenheden in Maastricht wordt er koffie van Mason Blanche Deal. Zij hebben ook een winkel in het centrum van Maastricht. Je raad het vast al: Deze vind je in de Wolfstraat, op nummer 23. Naast heel erg veel soorten losse koffie en thee verkopen ze ook o.a. koekjes en peperkoek. De winkel is net een klein museum en ademt een leuk en nostalgische sfeer uit.

Loop je de Wolfstraat verder uit, dan gaat hij uiteindelijk over in Onze Lieve Vrouweplein, neem daarna een klein stukje Kortenstraat en dan rechtsaf de Koestraat in. Daar vind je links Gelateria Candeiro. Zo jammer dat je niet overal een ijsje kan nemen… Deze sloegen wij over en ik heb er spijt van… 😀

Dat overslaan had een oorzaak: We wilden heel graag een broodje gaan eten bij de Bisschopsmolen. En die staat dus zo’n honderd meter verder op het hoekje van de Koestraat en Stenenbrug. Je kunt hier een kijkje nemen in de Watermolen. Niet alleen zie je het waterrad draaien, ook binnen zi

 

e je hoe de molen werkt. De dag dat wij er waren draaide de molen ook echt. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat dit elke dag zo is. Na een bezoekje aan de molen moesten wij even wachten op een leeg tafeltje in de eetgelenheid. Terwijl mijn man wachtte deed ik Rosalie een schortje voor en een bakkersmuts op. Daarna zelf ook een schort aan en een muts op. En toen begon het leuke: We liepen samen de bakkerij in. Er hangen hier 4 schorten klaar voor bezoekers. Dat is nog eens leuk! Jammergenoeg was het bakken bijna klaar. Maar we waren nog mooi op tijd om te zien hoe de laatste glutenvrije vlaaien uit de oven kwamen. Terwijl wij zaten te eten werden er nog zo’n 20 vlaaien bij gemaakt. Zo zagen wij het hele proces. Van het uitrollen van het deeg, het bekleden van de vlaaivormen met het deeg, het vullen van de vlaaidegen en het leggen van het rasterwerk. Rosalie stond vol bewondering toe te kijken hoe het deeg uitgerold werd met de machine:

 

Ze hebben hier ook een super eenvoudige manier voor een vlechtwerk. Wat een idee!  Nu zien of we dit thuis ook zo kunnen doen. Het ziet er vaak zo eenvoudig uit maar de praktijk is vaak heel anders.

 

 

Ben je uitgekeken in de molen en de bakkerij? Dan kan je nog even je hart ophalen in de aangrenzende winkel. Zeker een aanrader voor mensen die glutenvrij (moeten) eten.

Na een bezoek aan de Bisschopsmolen liepen wij weer terug de Koestraat uit, rechtsaf het Onze Lieve Vrouweplein uit. Hier vind je aan je rechterhand, net aan het begin van de Graanmarkt een kleine ijssalon. Hier moet je echt een ijsje kopen. Ook als je geen trek meer heb. Al is het alleen maar om te zien hoe prachtig het ijs er hier uit ziet. De ijsbakken zijn met zoveel zorg en liefde gevuld dat je sta te watertanden bij de aanblik van deze ijsvitrine. Mmm! Ik kan niet kiezen bij zoveel lekkers….

 

Hierna kan je de weer richting de Maas lopen en deze oversteken via de hoge voetgangersbrug. Loop daarna rechtdoor tot je linksaf de Rechtstraat in kan. Hier vind je de laatste stop van het rondje Maastricht: La Salonard. Je waan je hier even in een Mediteraanse bakkerij. Naast brood en wat zoete lekkernijen verkopen ze hier ook kaas en wijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *