Ik heb nog een allerlaatste fijn en klein recept voor de kerst. Eén die er indrukwekkend uitziet en toch heel snel te maken is. En één met een verassende smaakcombinatie. Voor dit recept gebruikte ik rode bessen van Berry Brothers. In combinatie met de zoete marshmallow is het een fantastisch lekkere tartelette geworden.
De bessen van Berry Brothers
Deze mooie rode bessen zijn van het familiebedrijf Berry Brothers. Dit bedrijf is gevestigd in Limburg. Ze weteb zelfs nu deze heerlijke smaak volle vruchten vers in de winkel te krijgen. En dat ook nog van Nederlandse bodem. Hoewel het bedrijf ook een buitenlandse tak heb, zijn deze bessen op Hollandse bodem geteeld. Op de website vind je daar trouwens een prachtige kalender van terug. Zo weet je altijd waar jouw bes vandaan komt. Ik kreeg deze bessen de Foodybox Kerst van PR-bureau ‘Kroon op het werk’. Natuurlijk kan je zelf ook rode bessen van een andere teler kopen. Wil je toch deze bessen? Dan zijn ze te koop bij Albert Heijn.
Zoet – zuur
De rode bes is een zuurdere bes, dan de meeste andere soorten zacht fruit. Om hier een goede balans mee te maken combineerde ik ze met iets zoets. Met de feestdagen voor de deur is het handig om een klein beetje vooruit te werken en dat is met marshmallow heel goed mogelijk. Persoonlijk vond ik het niet te zoet. Maar het kan altijd dat het van jou wat zuurder mag. Kies er dan gerust voor om minder marhsmallow op de tartelettes te doen.
Yes! Lucky shots
Ik hoor regelmatig dat mijn foto’s erg mooi zijn. Zelf zie je er al snel iets aan. En is er altijd wel iets dat je nog beter zou willen dan dat lukt. Want weet je wat mijn grootste struikelblok is… Ik snap mijn fototoestel niet zo goed. Natuurlijk snap ik hem goed genoeg om mooie plaatjes te maken. Toch blijft het een wens om dit nog meer zelf in de hand te hebben. Maar vandaag… Vandaag was ik gewoon helemaal blij met deze lucky shots. Heerlijke winterse plaatjes, bijna ijzig koud en toch gezellig. De oude en veelgebruikte bakringen, die ik van een bakker kocht, geven een prachtig sfeertje aan deze foto’s. Terwijl ik bezig was, vroeg ik mij ineens af of het zou lukken om een doorkijk foto te maken. YES! En geweldig gaaf. Op de bovenste foto zie je het taartje op de achtergrond wazig. Op de foto hieronder heb ik dat precies opgedraaid. En ik vind ze echt zoohoo mooi geworden!
Koemelkvrij
Deze tartelette zijn door mij koemelkvrij gemaakt. Hiervoor heb ik FloraPlant, een plantaardige boter gebruikt. De smaak van FloraPlant zit erg dicht tegen de smaak van roomboter aan. Het is dan ook mijn favoriete roomboter vervanger.
Wil je dit recept tot de volgende kerst onthouden? Gebruik onderstaande foto om op één van je Pinterest borden op te slaan. Zou vind je het recept altijd makkelijk terug.
Rode bessen – Marshmallow tartelette
Ingrediënten
- voor de taartbodems
- 175 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 50 gram witte basterd suiker
- 50 gram fijne kristal suiker
- 25 gram ei
- snuf kaneel
- voor de marshmallow
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 65 gram koud water
- 6 gram poedergelatine
- 30 gram heet (niet kokend) water
- 1 M eiwit
- 5 gram poedersuiker
- 5 gram maïzena
- 1 dopje vanillearoma
- voor de afwerking
- 300 gram rode bessen
- 20 gram water
- 1 eiwit
- suiker
- 1 theelepel poedersuiker
- 1 theelepel maïzena
- chocolade decoratie
- sneeuwvlok sprinkels
- en verder
- 6 bakringen van 10cm doorsnee
- pan
- bakplaat met bakpapier
- kwast
Instructies
- Begin met het maken van de gesuikere rode bessen Zoek de mooiste takjes rode bessen uit.
- Breng met een kwasje op iedere tak wat eiwit aan.
- Rol de takjes door de suiker.
- Laat ze opdrogen aan de lucht.
- Maak nu de rode bessen saus Rits hiervoor 150 gram rode bessen van de steeltjes.
- Weeg 125 gram bessen af en doe deze in de pan.
- Voeg er 20 gram water water en 5 gram suiker aan toe, breng dit aan de kook.
- Laat het ongeveer 5 minuten koken.
- Pureer de bessen en zeef de pitjes er uit.
- Laat de saus afkoelen.
- maak de bodems Vet hiervoor de bakringen in en bebloem ze.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de bakringen er op.
- Mix de boter met de beide suikersoorten door.
- Voeg het ei toe en mix het weer kort door.
- Voeg de bloem, het zout en een snuf kaneel toe.
- Mix ook dit er goed door.
- Verdeel het deeg over de 6 vormpjes en druk het goed aan.
- Bak de bodems in 8 – 10 minuten goudbruin en gaar.
- Laat ze volledig afkoelen.
- Schep op ieder afgekoeld taartje een theelepel rode bessensaus.
- Schep daarna wat overgehouden afgeriste rode bessen op de bodems.
- Maak de marshmallow
- Doe de suiker met het koude water in een pan en laat het koken tot 116 graden.
- Los ondertussen de gelatine op in het hete water.
- Klop het eiwit stijf.
- Giet de opgeloste gelatine voorzichtig in de pan suikersiroop.
- Giet de suikerstroop voorzichtig in het stijfgeklopte eiwit. Laat de mixer ondertussen draaien.
- Mix nog ongeveer 5 minuten door.
- Werk de taartjes af
- Verdeel de marshmallows over de taartjes.
- Meng de maïzena met de poedersuiker.
- Leg takjes rode bessen op de marshmallow.
- Bestrooi de taartjes met het poedersuiker – maïzenamengsel.
- Werk de taartjes af met een chocolaatje en wat sneeuwvlok sprinkels.
Ik mis de printfunctie van het recept?
Hoi Margo,
Dat klopt inderdaad. In eerste instantie zat die er wel bij. Helaas hebben de makers van de plugin er iets aan veranderd en is die functie nu verdwenen. Je kan het recept wel zelf kopiëren naar Word en dan uitprinten.
Groetjes,
Adriënne
Zo fijn dat ik op uw blog terecht ben gekomen. Ik ben verrast door de lekkere en degelijk uitgeschreven recepten.
Wat vind ik dat een mooi compliment, Emmy! Dankjewel! Ik hoop je nog vaak te mogen verrassen.
Groetjes,
Adriënne
Ik mis bij het maken van de marshmellow wat ik moet doen met de maizena, poedersuiker en de vanille extract, of zijn deze niet benodigd?
Ha Pepijn,
De vanille extract mag tijdens het opkloppen aan de marshmallow toevoegd worden. De maïzena en poedersuiker staan wel vermeld in het recept. Deze twee moeten gemengd worden en over de marshmallow laag gestrooid worden.
Groetjes, Adriënne
Dank je wel voor de uitleg.
Het recept ziet er geweldig lekker uit.
Ga ik deze zo meteen maken voor de familie.
Fijne feestdagen!