Kerst·Taarten

Eclair Bûche de Noël

Snel naar recept
Ik weet niet hoe lang hij op het baklijstje staat, maar het is al een flinke tijd. Prachtig vind ik ze: De franse kerstklassieker ‘Bûche de Noël’. Echt heel veel prioriteit kreeg dit baksel echter niet. Tot ik, vorig jaar ineens bedacht dat ik het biscuit wilde vervangen door soezendeeg. Twee uur later stond de eerste versie van de Eclair Bûche de Noël op het aanrecht te paraderen.

Voor ik het recept met jullie wilde delen, wilde ik er zeker van zijn dat wat ik bedacht goed was. Dus ging de eclair Bûche de Noël een klein jaar later in de herhaling. En met succes! Het is echt een verrassend, anders dan standaard recept geworden. Een leuke variatie op een bekende klassieker. Eéntje die jij iedereen kan maken. Ondanks dat je aardig wat stapjes moet doorlopen. Laat je daar niet door tegenhouden. Het hoeft er niet gelijk zo goed uit te zien als bij iemand die meer bakervaring heeft. Je doet het! En dat is al geweldig.

Eén nieuw recept uit drie bestaande recepten

Weet je wat ik zo leuk vind aan een recept als deze? Dat je, met verschillende basisrecepten, een totaal nieuwe creatie neerzet. Zo is dit recept opgebouwd uit de recepten voor soezendeeg, makkelijke Zwitserse room en karamelsaus. Daarnaast heb ik ganache gebruikt voor het afsmeren van het recept. Wat betreft de ganache kan je er voor kiezen dat na afkoelen op te kloppen of om dit niet te doen. Zelf heb ik beide gedaan bij verschillende Bûches. Ik zal de verschillende resultaten eens laten zien.

Bij bovenstaande Bûche heb ik ervoor gekozen om de ganache na af koelen op te kloppen. Na het afsmeren van de Bûche heb ik met mijn vinger (Oeps… Je kan natuurlijk ook de achterkant van een houten pollepel gebruiken) de nerven er in gemaakt. Zorg hierbij vooral dat er nog wat ganache aan je vinger zit, zo krijg je een wat speelser effect. In de beschrijving van het recept ga ik uit van deze versie.

Bij deze Bûche heb ik ook opgeklopte ganache gebruikt. Het nerf patroon tekende ik met een naald.

Bij deze Bûche gebruikte ik ganache die niet opgeklopt is. Het nerf patroon is aangebrachte met een vork.

Koemelkvrij maken van dit recept

Ondanks dat ik afgelopen jaar heel wat geleerd heb over het bakken zonder koemelkallergie, ligt het buiten mijn vermogen om dit recept om te buigen naar een koemelkvrij recept.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto zodat je het makkelijk terug kunt vinden.

2 gedachten over “Eclair Bûche de Noël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *