Grote koeken

Week van ‘De appels en peren’ ~ Dag 1: Peer-Speculaas crumble

Mmmh! Heerlijk die herfst. Wat betreft de temperatuur heb ik liever de zomer maar als het gaat om de smaken, de gezelligheid, de kleuren dan vind ik de herfst echt heerlijk. Ik had het dit jaar op mijn lijstje staan om een met de kinderen dit jaar appels en peren te gaan plukken. Als dat afgelopen zaterdag niet gelukt is dan verschuif ik het maar naar volgend jaar, helaas! Mocht het wel gelukt zijn dan hoop ik hier a.s. zaterdag een extra berichtje over online te zetten. Maar zonder dat berichtje heb ik deze week 5 recepten voor jullie waar je appels en peren voor nodig heeft. Tot voor kort durfde ik niet te bakken met peer. Dat komt niet, in de eerste plaats door het vocht maar meer door een flinke aversie tegen warm fruit. Toen ik, als kind op het internaat zat kregen wij één keer in het jaar tutti frutti. Brrr… Ik keek er de hele week tegenop als ik wist dat dat op het menu stond. En voor de stoofpeertjes kroop ik ook liever onder dan aan tafel. Appels vond ik tot daar aan toe maar met ander fruit ben ik wat voorzichter geweest. Met de komst van dit heerlijke recept voor een peer-speculaas crumble is mijn aversie tegen warme of gebakken peer verdwenen! Het past perfect bij deze tijd van het jaar, nog een paar weekjes dan komen Sint en zijn makkers weer aan. Dit dessert is ook super geschikt om te serveren met het heerlijk avondje 😉 Het is tevens het eerste baksel dat ik gemaakt heb met de nieuwste Philips Airfryer XXL die ik als bloginsider van Francesca kookt gekregen heb om te testen. Ik test hem nog verder maar ik zie er veel leuke mogelijkheden in dus binnenkort meer Airfryer recepten hier. 😀 In een later berichtje dus meer over de Airfryer en zijn mogelijkheden.

 

Dit heb je nodig:

450 gram peer

15 gram fijne kristalsuiker

snuf kaneel

5 gram aardappelzetmeel

60 gram koude roomboter

100 gram tarwebloem

snufje zout

7 gram speculaaskruiden

50 gram witte basterdsuiker

20 gram schuddebuikjes

handje amandelschaafsel

handje parelsuiker

Zo ga je te werk:

Meng de tarwebloem, roomboter, zout, speculaaskruiden en witte basterd suiker tot een kruimelig deeg.

Wordt de roomboter te zacht dan is het lastig om er kruimels van te wrijven. Om dit te voorkomen kan je het deeg nog even een half uurtje in de koelkast zetten en er dan kruimels van maken.

Schil de peer en snij deze in kleine stukjes.

Meng de stukjes peer met de kristalsuiker, de kaneel en de maïzena.

Doe het peermengsel in een kleine ovenbestendig schaal die ook in de Airfryer past. (Zelf gebruikte ik 2 kleinere)

Meng het kruimeldeeg met de schuddebuikjes en het amandelschaafsel.

Verdeel het kruimelmengsel over de stukjes peer.

Strooi nog wat amandelschaafsel en schuddebuikjes extra over de schaal heen.

Strooi als laatste de parelsuiker er over.

Bak de crumble in 13 minuten op 165 graden in de Airfryer of in 20 minuten of 175 graden in de oven.

 

 

Een gedachte over “Week van ‘De appels en peren’ ~ Dag 1: Peer-Speculaas crumble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *