Cupcakes·Recepten

Tompouce cupcakes

Deze cupcakes zijn het zusje van de aardbeien cupcakes met een soortgelijke toef. Ik maakte ze op dezelfde dag, mijn man trakteerde zijn collega’s de dag er na. Het idee zat in mijn hoofd en ik kreeg het er niet meer uit tot ik ze gemaakt had. En omdat we niet alles zelf op kunnen eten wat in mijn hoofd ontstaat delen we het regelmatig met anderen. Gelukkig zijn manlief zijn collega’s hele trouwe fans 😉 Jasper heeft nog nooit iets mee terug genomen omdat ze het niet hoefden. Het enige wat ik terug krijg is de lege gebaksdoos. En daar doen we het voor. Overigens heb ik voor deze cupcakes niet alles helemaal zelf gemaakt. De mini tompouces zijn diepvriestompouces. Ik durfde het (nog) niet aan om zelf zulke kleine tompouces te maken. Dat bewaar ik nog maar voor een later bakkriebels avontuurtje.

 

Dit heb je nodig voor 8 cupcakes:

Voor de cupcakes:

2 eieren M

100 gram suiker

100 gram roomboter

100 gram zelfrijzend bakmeel

3 gram citroenrasp

6 druppels citroensap

10 gram melk

snufje zout

 

Voor de Zwitserse room:

115 + 20 gram melk

1 zakje vanille suiker

12 gram custard

1 blaadjes gelatine

70 ml slagroom

15 gram fijne kristalsuiker

 

Voor de afwerking:

125 ml slagroom

40 gram mascarpone

2 zakjes vanillesuiker

suiker naar smaak

8 mini tompouces

 

 

En verder:

cupcake bakblik

8 papieren vormpjes

2x Spuitzak met stervormige spuitmond

Glas

Garde

Spatel

Magnetronbestige schaal

Pan

 

 

 

Zo ga je te werk:

Maak eerst de cupcakes:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zet de papieren bakvormpjes in het cupcakebakblik.

Meng de roomboter met de suiker en klop dit in ongeveer 10 minuten tot een lichte en luchtige massa.

Voeg de eieren één voor één toe en mix het steeds goed door. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei volledig opgenomen is.

Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de mixerkom.

Spatel het bakmeel licht en luchtig door het beslag heen.

Voeg de melk en de citroensap toe en spatel ook dit door het beslag.

 

 

Verdeel het beslag over de 8 vormpjes.

Bak de cupcakes in ongeveer 22 minuten gaar. Laat ze daarna volledig afkoelen voor je de room er op spuit.

 

Maak intussen de Zwitserse room:

Meng 115 melk met de vanillesuiker. Doe het in een magnetron bestendige bak en breng het aan de kook in de magnetroon, roer hem tussentijds één of twee keer door.

Meng in glas de overige melk en custard tot alle custard opgelost is en het mengsel geen klontjes meer bevat.

Voeg wat kokende melk toe aan het custard mengsel en roer door met de garde.

Breng de banketbakkersroom opnieuw aan de kook in de magnetron.

Kook door tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Roer het af en toe even goed door.

Laat de banketbakkersroom ongeveer 30 minuten afkoelen op een bord. Leg een velletje huishoudfolie op de banketbakkersroom, dit voorkomt een vel.

Week intussen de gelatine in ruim koud water.

Smelt de gelatine in een pannetje op een laag vuur.

Voeg wat banketbakkersroom toe aan de gelatine en roer tot de klontjes weg zijn.

Voeg de overige banketbakkersroom toe aan de gelatine en roer het met de garde goed door.

Doe de banketbakkersroom terug op een bord, leg er een velletje huishoudfolie op en laat het zo verder afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom met de suiker stijf.

Voeg wat slagroom toe aan de banketbakkersroom en klop het met de garde goed door elkaar.

Voeg de overige slagroom toe en roer het door tot alles goed vermengd is.

Doe de room in de spuitzak en laat het een half uurtje opstijven in de koelkast.

 

Ga verder met de afwerking van de cupcakes, maar doe dit zo kort mogelijk voor het serveren:

Klop intussen de slagroom met de mascarpone en de suiker

Doe de slagroom in de tweede spuitzak met spuitmondje.

Spuit een rozet Zwitserse room op de cupcakes.

Spuit daarop een toef slagroom

Garneer iedere toef met een mini tompouce.

Bewaar de cupcakes tot serveren in de koelkast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *