Grote koeken·Kleine koekjes

No bake Millionaire shortbread

Millionaire shortbread, wat is dat? Denk jij dat misschien? Als ik het een twixkoek of twixtaart zou noemen heb je er waarschijnlijk gelijk een beeld bij: een koeklaag, een karamellaag en een chocoladelaag. Dat is nu precies wat deze plaatkoek ook heeft. En het leuke is: Voor deze versie hoef je de oven niet aan te zetten. Hoe warm het ook is, je kan hem makkelijk maken zonder dat de temperatuur in huis gelijk omhoog schiet. En dat is wel zo lekker in deze maanden. Bovendien kost het ook niet eens zo heel veel moeite en kan je er een hele tijd mee vooruit. Één keer dit recept maken betekend 30 stukken koek. Laat je daar niet door tegenhouden: Er zijn altijd mensen die dit met je willen delen. Je zit er echt niet alleen voor 😉

Dit heb je nodig voor een koek van 25×25 cm:

Voor de bodem:

200 gram theebiscuits

100 gram roomboter

Voor de karamellaag:

1 blikje gecondenseerde melk

100 gram roomboter

165 gram karamelstroop

Voor de chocoladetopping:

100 gram melk chocolade

200 gram pure chocolade

Chocochuncks extra puur en melk

En verder:

Blender / foodprocessor / staafmixer / aardappelstamper

Pan

Bakblik 25 x 25 of 28 cm rond

Bakpapier

 

Zo ga je te werk:

Bekleed de bodem en de zijkanten van het bakblik. (Bij een vierkant bakblik volstaat het om 2 zijkanten te bekleden.

Verkruimel de theebiscuits tot zeer fijne kruimels. Dit gaat het makkelijkst met bijvoorbeeld een blender of foodprocessor. (Zelf heb ik die beide niet en gebruikte eerst de aardappelstamper en daarna de staafmixer. Kost wat meer tijd maar het resultaat is hetzelfde.)

Smelt de roomboter in een pannetje.

Voeg de roomboter toe aan de kruimels en mix ze goed door elkaar.

Spreid de kruimels uit over de bodem van het bakblik en druk ze goed aan met de achterkant van een lepel of glas.

Zet het bakblik in de koelkast voor ongeveer 10 minuten.

Doe alle ingrediënten voor de karamellaag in een pan.

Breng het al roerend langzaam aan de kook.

Blijf roeren tot de karamel ingedikt is. Zodra het tijdens het roeren blijft borrelen duur dat ongeveer nog 3 minuten.

Giet de kokende karamel voorzichtig op de koekbodem en spreid het gelijkmatig uit.

Zet opnieuw in de koelkast voor ongeveer drie uur.

Smelt en tempereer de chocolade.

Spreid de chocolade uit over de karamel.

Bestrooi de nog niet gestolde chocolade met melk en extra pure chocolade chunks.

Zet de millionairs shortbread opnieuw in de koelkast voor ongeveer één uur.

Snij de koek in 30 stukken. (Gebruik bij voorkeur een scherp, niet gekarteld mes dat je heet maak in kokend water.)

Zelf bewaar ik de koek het liefst in de koelkast. Dit is niet perse noodzakelijk maar met de warmte wel handig om smeltende chocolade tegen te gaan.

 

11 gedachten over “No bake Millionaire shortbread

  1. Hoi, karamelstroop wat bedoel je daar mee en wat is de inhoud van een blikje gecondenseerde melk?
    Ga het zeker een keer maken.

  2. Hoi Adrienne,
    Dankjewel voor dit recept. Zoals altijd weer zo duidelijk uitgewerkt. Het is voor mij ook makkelijk om glutenvrij te maken. Gewoon glutenvrije biscuitjes gebruiken.
    Fijn dat je de ingrediënten van de chocolade er bij hebt gezet ivm gluten.
    Groetjes, Riny

    1. Graag gedaan, Riny. Mooi dat de link je zo van pas komt. Ik deed het zodat iedereen wist wat het precies was. Misschien moet ik maar vaker van die linkjes gebruiken dan 😉

      1. Extra informatie in altijd heel fijn, zeker als je een dieet hebt.
        Jouw recepten zijn all flink bekend bij mensen met coeliakie.
        We zijn blij met jou Adrienne.

  3. Gisteren deze verrukkelijke taart gemaakt. Alleen 1 probleem: mijn bodem blijft kruimelig en valt in kleine kruimels uiteen bij het snijden. Door de koek op z’n kop te leggen verhelp dat deels, maar het lijkt alsof de verhoudingen niet helemaal kloppen. Ik heb het recept en aanwijzingen precies opgevolgd. De smaak is er gelukkig zeker niet minder om!

    1. Hoi Janske,

      Dat op zijn kop leggen is voor zover ik weet echt niet nodig. Bij dit recept gebruik ik al aardig wat roomboter meer dan in andere recepten met een koekkruimel bodem juist om te voorkomen dat hij erg kruimelt. Gebruik je nog meer roomboter dan kan de bodem vet worden en, dat is echt niet lekker. Kijk eens op de foto’s daar zie je wel wat kruimels naast leggen maar niet heel veel. Was het bij jou meer? Weet je zeker dat je de bodem echt stevig aangedrukt heb? Het kan ook zijn dat je een ander merk biscuits gebruikt heb die wat droger zijn en dus toch wat meer boter nodig hebben.

      1. Dank voor je reactie! Het was eigenlijk niet eens een bodem meer… Hij viel er in kruimels vanaf. Ik ga het nog eens proberen met een ander merk koekjes en nóg beter aandrukken 🙂

          1. Inmiddels alweer 2 nieuwe, geslaagde pogingen gedaan. Nu met digestive koekjes (dus wat vetter) en dat gaat uitstekend! Mijn biscuits waren dus toch te droog denk ik. Echt superlekker zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *