Basisrecepten

Bladerdeeg

Snel naar recept

Het is zaterdagochtend als ik dit type. Inmiddels ligt er een bijna stille blog maand achter me. Toen de feestdagen achter ons lagen was ik er wel even klaar mee. Met de kinderen weer thuis, besloot ik om in ieder geval de eerste twee weken van januari geen nieuw bericht online te zetten. Wat ik toen al vermoedde is inmiddels uitgekomen: De kinderen zijn langer thuis dan in eerste instantie gezegd is. Waar het mij lukt om af en toe nog lekker te bakken, lukt het minder vaak om de baksels op de foto te krijgen. En een blogje schrijven is inmiddels iets van vorig jaar. Deze week voel ik echter een niet te stuiten drang om ook dat weer op te pakken. Ik vraag me alleen nog af waar ik begin. En daarom begin ik maar gewoon waar ik zelf ook het jaar mee begon: Met bladerdeeg!

Gemak uit een pak of liever zelf?

Over het algemeen is bladerdeeg één van de gemaksproducten dat kant en klaar in de supermarkt te koop is. Of het nu verpakt is in vierkante diepvries plakjes of op een rol in het koelschap, iedere supermarkt verkoopt het. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Zelf bladerdeeg maken kost meer tijd dan een ritje naar de supermarkt. Maar net als met ieder recept geeft ook het maken van bladerdeeg voldoening. Met iedere stap die je zet veranderen bloem, zout, water en boter tot prachtige getoerde lagen. Lagen die je al ziet zitten voor het de oven in geweest is. Met ieder toer die het bladerdeeg krijgt groeit mijn verwondering: Dat je met zo weinig ingrediënten hetzelfde kan maken dan het product uit de supermarkt. En dat is alleen al reden waarom ik het recept ook met jullie kan delen.

Thuisonderwijs en bladerdeeg

Overigens is bladerdeeg één van de recepten die heel goed samengaan met het thuisonderwijs van de kinderen. Ja, echt! Na het maken van het basisdeeg moet het eerst rusten in de koelkast. Na het uitrollen van de boter moet het eerst koelen. Als je die twee dan samengevoegd heb, uitgerold en in elkaar gevouwen heb dan gaat het alweer de koelkast in. Het deeg ligt langer in de koelkast dan op je aanrecht. En dat maakt het dus zo ideaal! Voor mij in ieder geval. Want op het moment dat de Steven zelfstandig zijn rekensommen maakt en Rosalie aan het knutselen is heb ik tijd voor de volgende toer. Als hun huiswerk klaar is, is mijn bladerdeeg ook klaar. En zo genieten we met elkaar van een verse zelfgemaakte krakeling bij de thee. Maar daarover later meer.

Toerdeeg

Het is je vast al duidelijk dat bladerdeeg maken niet zozeer tijdrovend is, maar dat het wel tijd in beslag neemt. Bladerdeeg is namelijk een zogenoemd toerdeeg. Dit betekend dat je een basisdeeg maakt met bloem, zout, water en een beetje boter. Daarnaast heb je een plak boter nodig. Door het basisdeeg uit te rollen, de boter er op te leggen en het deeg dicht te vouwen ontstaat als het ware een dichte envelop, waarbij de boter een verstopte brief is. Nu is het de bedoeling dat de boter en het deeg miniscule kleine laagjes worden. Een tompouce is een bladerdeegproduct en wordt in Frankrijk millefeuille genoemd. Letterlijk vertaald betekend dit duizend lagen. Die duizend langen slaan vooral op het bladerdeeg. Om deze duizend lagen te krijgen moet het deeg uitgerold en opgevouwen worden, wat we dus toeren noemen. Rol en vouw je het deeg achterelkaar uit, dan zal je merken dat het deeg inkrimpt. Door het deeg tussendoor goed te koelen voorkom je dit. Ben je aan het uitrollen en merk je dat het deeg inkrimpt? Dan moet je het deeg tussendoor langer laten koelen.

Koemelkvrij

Voor dit recept heb je veel boter nodig. Roomboter is helaas niet koemelkvrij. Gelukkig hebben we tegenwoordig een hele goede plantaardige roomboter vervanger: FloraPlant. Dit is mijn favoriet om mee te bakken. De smaak komt namelijk erg dicht bij roomboter. Ook de prijs is ongeveer hetzelfde.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaand afbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *