Basisrecepten·brood e.d.

(Koemelkvrije) Scones

Snel naar recept
Scones worden zowel in Amerika als in Engeland regelmatig gemaakt. Inmiddels zijn ze ook in Nederland al bekend geworden. Bij een high tea of een brunch staan regelmatig scones op de tafel. Traditioneel Engels geserveerd met clotted cream en jam. Maar ook steeds vaker in verschillende smaakvariaties die vanaf Amerika komen overwaaien.
Verschil tussen de Engelse en Amerikaanse scones

Natuurlijk zit er verschil tussen de recepten voor Engelse en Amerikaanse scones. Met een heel leger aan diverse recepten die op Google te vinden zijn is het een vraag wat nu eigenlijk het verschil is. Er zijn recepten met en zonder ei te vinden. Recepten met karnemelk en recepten met melk en citroen. En ga zo maar door. Wat voor mij tot nu toe het grootste verschil is: De Engelse scone wordt uitgestoken met een ronde uitsteker en kent niet zoveel varianten. De Amerikaanse scone is er wel in heel veel verschillende varianten. Ook wordt hiervoor het deeg in triangels gesneden na het uitrollen. Omdat dit recept een basisrecept is ben ik deze keer voor ronde, uitgestoken scones gegaan.

Havermelk i.p.v. koemelk

Koemelkvrije scones, zou dat kunnen? Het kostte mij even om ze goed te krijgen, maar ja! Hier is hij dan, een heerlijk recept voor koemelkvrije scones. Waar ik soya- of kokosmelk in de meeste recepten geen succes vind, ligt dat anders voor havermelk. Als ik kijk naar de trends ben ik overigens niet de enige en zijn er heel veel Nederlanders die havermelk in de koelkast hebben staan. Er zijn veel verschillende merken op de markt en voor deze scones gebruikte ik havermelk van Natrue. Natrue oat drink bevat geen toegevoegde suikers of andere smaakstoffen. Het bestaat alleen uit water en haver. Ik kreeg de Natrue oat drink onlangs opgestuurd in de Foodybox. Het is te koop bij Albert Heijn voor €2,19 per liter.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeeldingen zijn daar perfect voor! Hierdoor herken je het recept eenvoudig en snel tussen al je andere gepinde afbeeldingen.
Scones met …

Op een scone hoort eigenlijk Clotted cream. Deze kan je zelf maken door een gelijk deel mascarpone met een gelijkdeel slagroom op te kloppen. Geen suiker toevoegen maar alleen puur de slagroom en mascarpone. Of je koopt een potje bij de supermarkt van bijvoorbeeld Devon. Probleem voor iedereen met een melkallergie: Zowel de slagroom als de mascarpone bevat koemelk. Ben jij op zoek naar een alternatief? Mijn persoonlijke voorkeur heeft dan een plantaardige kwark, al dan niet met een smaakje. Naast kwark of clotted cream hoort natuurlijk ook jam wel echt tot DE vulling van een scone. Kies ook hierbij je eigen favoriet. Mijn favoriet zijn de jams van Bonne Maman, verkrijgbaar in verschillende smaken en variaties.

Toch scones met koemelk maken?

Natuurlijk kan ook dit recept toch met koemelk gemaakt worden. Hiervoor vervang je de haver drink voor melk. Let op dat melk een andere samenstelling heeft en ‘dikker’ is. Dit betekend concreet dat je wellicht een paar gram / milliliter meer nodig hebt om een goed deeg te krijgen. Gebruik daarnaast geen plantaardige roomboter vervanger maar echte roomboter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *