Grote koeken

Kiwi cake uit de airfryer

Ongeveer een jaar geleden kregen wij onze Philips Airfryer XXL via een bloginsiders actie van Fransesca Kookt. Wat ik een jaar geleden niet verwacht had maar wat nu werkelijkheid is geworden: Ik gebruik hem elke dag. Wat ik ook niet verwacht had maar wat wel gebeurd is: Ik gebruik hem niet waar hij voor op de markt gebracht is. Onze patatjes zwemmen nog gewoon lekker in het vet. Zo vinden wij ze het allerlekkerst. Waar ik de airfyer dan wel voor gebruik? Nou uh… Ik kan alleen maar bakken. Koken is mijn specialiteit niet. En 3 van de 4 hier in huis geven niet zo om een warme prak. Maar sinds de airfryer in huis is schil ik 5 aardappelen in plaats van 3. Als we aardappel eten komen ze dan ook altijd uit de airfyer. Net als de wortels… Die kook ik ook bijna nooit meer. Vlees braden is ook al niet aan mij besteed en dus besteed ik dat ook aan de airfryer uit. Hij kan het beter dan ik! Gehakballen, hamburgers, kipsaté, verse worst… Noem het op en de kans is groot dat ik het in de airfryer mik. Ik bak er ook met grote regelmaat een stokbrood in. Nadeel is dat die tot voor kort altijd zo weer een slappe korst kregen. Daarom zet ik hem tegenwoordig op de ‘kip’-stand. Dat in combinatie met een lagere temperatuur en langere baktijd zorgen voor stokbroodjes die lekker knapperig zijn en blijven. En mocht mijn vriend de airfryer ooit een keer het lootje leggen dan weet ik het zeker: Er komt een nieuwe! En snel ook 😀

(Dat hij goed gebruikt is is aan het mandje wel te zien, he 😉 We maken hem dagelijks schoon maar de marinade van onze favoriete kipsaté krijgen we er helaas niet uit… Gelukkig is het gewoon een gebruiksvoorwerp en mag je zien dat het gebruikt wordt)

Waar ik, naast de frieten niet van overtuigd ben is het bakken van cake en taart in de airfyer. Vorig jaar is het gelukt om 2 goed recepten er uit te halen. Daarna lukte er niets meer 🙁 Tot ik een poosje terug toch maar weer eens een poging waagde. Wat ik toen anders gedaan heb? Gewoon mijn gevoel volgen en niet (meer) naar ervaringen van anderen kijken. Hoe zij een appeltaart in 30 minuten gaar en goudbruin krijgen is mij een raadsel. Ik denk dat het enige juiste antwoord daar op is: Ze gebruiken maar een half pak. Dat in combinatie met de iets korte baktijd van baksels in een airfryer moet hun succes zijn. Gelukkig lukte mijn kiwicake wel! En daarom vind ik het hoogtijd voor een nieuw airfyer recept. Gewoon om te vieren dat wij al een jaar een airfryer hebben en die zoveel gebruiken. En om jullie te laten weten dat kiwi in een cake heel lekker is. Kiwi geeft namelijk net een beetje een zuurtje aan je cake. Lekker fris dus. En het vocht uit de kiwi trekt wat in de cake waardoor je cake heerlijk smeuïg is. Ik deelde de foto’s van deze cake een paar weken terug al op Facebook. Uitwerken was er nog niet van gekomen maar nu is het tijd om het recept echt met jullie te delen.

 

Dit heb je nodig:

2 M eieren

100 gram suiker

100 gram roomboter

citroenrasp

zakje vanillesuiker

100 gram bloem

snuf zout

2 kiwi’s

handje amandelschaafsel

handje suikerparels

 

En verder:

Keukenpapier

airfryer bakvorm (de mijne is 21×13 cm)

 

Zo ga je te werk:

Vet de bakvorm in en bestrooi hem met bloem.

Schil de kiwi’s en snij ze in stukjes van ongeveer 2×2 cm.

Leg ze op het keukenpapier zodat er wat vocht uit trekt.

Mix de roomboter met de beide suikersoorten, de citroenrasp en het zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.

Voeg één voor één de eieren toe. Mix het volgende ei er pas door als het ei volledig opgenomen is.

Zeef de bloem boven de kom.

Spatel de bloem voorzichtig door het cakebeslag.

Voeg 3/4 van de kiwistukjes toe aan het cakebeslag en spatel het er voorzichtig door.

Verdeel het beslag over de bakvorm.

Verdeel de achtergebleven kiwi over het cakebeslag.

Spreid de hagelsuiker en het amandelschaafsel over het beslag uit.

Bak de cake in de airfryer in ongeveer 35 minuten gaar op 150 graden.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *