Kleine koekjes

Banaan-Nutella schuitjes

Als restjes plaatjes worden, worden plaatjes onvergetelijke recepten. Dit is er weer zo eentje! Zo’n heerlijkheid die uit niet meer dan bijna alleen maar restjes tot stand kwam. Een restje zandtaartdeeg, een restje slagroom, een paar rijpe bananen, een paar vergeten chocolaatjes. En niet te vergeten Nutella. Maar daar heb ik nooit restjes van 😀 Het nadeel van zulke restjes is dat ik wat moet gokken naar de juiste hoeveelheden. Daar hou ik eigenlijk niet zo van en soms is het een reden om een recept dan maar niet met jullie te delen. Maar deze zijn daar te lekker voor. Een beetje gegok dus bij dit recept… De recepten zijn altijd de juiste verhoudingen maar het kan zijn dat je net wat meer over heb of per ongeluk toch iets te kort kom… Kom je nu iets tegen waarvan je denkt: Adrienne, dat heb je echt helemaal verkeerd gegokt! Laat het dan vooral in de reacties weten. Dan moet ik die hoeveelheden wellicht aanpassen. Maar nogmaals… de verhoudingen in de losstaande onderdelen / recepten zullen wel kloppen.

 

Dit heb je nodig voor circa 15 schuitjes:

Voor het zandtaartdeeg:

120 gram roomboter
120 gram witte basterd
10 gram koud water
3 gram zout
25 gram ei
250 gram bloem
5 gram bakpoeder
Voor de Nutella room:

125 gram slagroom

30 gram melk chocolade

40 gram Nutella

Voor de afwerking:

125 gram slagroom

1/2 zakje klop-fix

2 zakjes vanille suiker

eetlepel poedersuiker

2 rijpe bananen

Paar eetlepels Nutella

handje nougatine

chocolade naar keuze

En verder:
15 kleine schuitvormige bakvormpjes ongeveer 7 cm lang
blindbakvulling
Maatkan
Deegroller
Huishoudfolie
Uitrollatjes 3 mm
Bakpapier
spuitzak met stervormig spuitmondje

 

Zo ga je te werk:
Begin met het zandtaartdeeg:
Meng de boter met de suiker, het ei, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
Maak intussen een begin aan de Nutella room:

Breng hiervoor de slagroom aan de kook. Schakel de hittebron uit.

Voeg de chocolade en Nutella toe. Laat het even staan.

Roer alles goed door elkaar tot er een egale massa ontstaat.

Laat het afkoelen tot kamertemperatuur, zet het daarna nog minimaal 3 uur in de koelkast.

Ga verder met het zandtaartdeeg:

Beboter en bebloem de vormpjes goed.
Leg een vel bakpapier op je werkblad.
Leg een stuk deeg op het bakpapier en leg hier nog een vel bakpapier op.
Rol een stukje deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte.
Bekleed hiermee het vormpje. Druk het deeg goed aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatje is de bodem.
Zet het vormpje terug in de koelkast.
Bekleed op deze manier alle vormpjes.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Knip stukjes bakpapier zo groot dat ze over de rand van de vormpjes heen komen.
Leg in ieder vormpje een stuk bakpapier en vul het bakpapier op met de  blindbakvulling.
Bak de vormpjes in ongeveer 12-15 minuten gaar.
Verwijder na 12 minuten de blinbakvulling, bak hem daarna af tot de gewe
nste kleur.
Laat de schuitjes volledig afkoelen.
Zo werk je de schuitjes af:

Klop de nutella room op. Let op dat je niet te stijf opklopt.

Bewaar de room tot verwerking nog even in de koelkast.

Klop de slagroom met de klop-fix, vanille suiker en poedersuiker stijf.

Doe het in de spuitzak met stervormig spuitmondje.

Doe de Nutella in een spuitzakje, maak hem eventueel iets vloeibaarder door het spuitzakje in een kommetje heet water te leggen. Pas dan wel op dat het water niet de spuitzak in kan lopen.

Snij één banaan in dunne plakjes.
Leg in ieder schuitje twee dunne plakjes banaan.
Verdeel hier een beetje Nutella over.
Schep wat Nutella room in de schuitjes.
Laat het eventueel nog een half uurtje opstijven.
Spuit een dotje slagroom op de schuitjes.
Garneer het met een plakje banaan, een chocolaatje en wat nougatine.
Bewaar de schuitjes tot serveren in de koelkast.

Een gedachte over “Banaan-Nutella schuitjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *