Hartig·Recepten

Frikandellenvlaai

Ik had, tot zaterdagochtend, niet echt de intentie om al zo snel een  hartig recept op de blog te delen. Wat ik wel in mijn hoofd had was het oefenen van een vlaaibodem met gistdeeg. Al langer speelde het door mijn hoofd om een frikandellenvlaai te maken. Vorig jaar mei was er een Limburgse bakker die als eerste een vlaai vulde met frikandellen. Het werd al snel een ware hit op o.a. Facebook, waarbij er zowel veel positieve als negatieve reacties kwamen. Mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval gewekt! De eerste poging om een frikandellenvlaai te maken liep op niets uit omdat het deeg niet goed was. Die van afgelopen zaterdag kwam echter glansrijk door de keuring! Mmmh… wat was dat lekker zeg! Ik postte een foto op Facebook, daardoor was het snel duidelijk dat jullie hier ook wel een stuk van wilden proeven. Daarom vandaag maar gelijk het recept voor jullie. Ik ben benieuwd wie van jullie hem als eerste gaat maken. Laat je het wel even weten? Deel je foto gerust op Instagram of Facebook!

 

Dit heb je nodig voor een vlaai van 28cm doorsnee:

250 gram tarwebloem

10 gram suiker

1,5 gram zout

1 zakje gedroogde gist

1 ei

30 gram roomboter + iets extra

100 gram melk

10 mora frikandellen

150 gram Hela kruiden curry + iets extra

7 gram maïzena

beetje water

mayonaise

uitjes

En verder:

mixer met stevige deeghaken.

vlaaivorm 28 cm

Evt. vlaairuiten roller

Zo ga je te werk:

Laat de frikandellen ontdooien.

Beboter de vlaaivorm.

Verwarm de melk tot lauwwarm.

Doe de hittebron uit.

Doe de boter bij de melk.

Doe de bloem met de suiker, het zout en de gist in een mengkom.

Mix op lage snelheid deze ingrediënten door elkaar.

Voeg langzaam de melk en boter toe.

Voeg het ei toe.

Kneed stevig door tot er een mooie, niet plakkende deegbal ontstaat. Kneed het deeg totaal ongeveer 15 minuten.

Doe het deeg in een ruime bak en laat het op een warme plaats, afgedekt met huishoudfolie rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 1 uur.

Verwarm de oven voor op 195 graden.

Kneed het gerezen deeg kort door.

Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 32 cm doorsnee.

Bekleed de bodem en zijkanten van de vlaaipan met het deeg.

Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het nog ongeveer 10 minuten rusten /rijzen op een warme plek.

Doe de curry met de maïzena in een pannetje en roer het goed door tot de maïzena opgenomen is.

Zet de hittebron aan en laat de curry iets indikken.

Prik her en der wat gaatjes in de bodem.

Verdeel de curry over de vlaaideeg bodem.

Snij de ontdooide stukken frikandel in 8 gelijke stukjes.

Verdeel de stukjes, rechtopstaand over de bodem.

Rol het achtergehouden deeg uit en maak met hulp van de ruitenroller een raster voor op de bovenkant.

Bak de vlaai in ongeveer 30 minuten goud bruin en gaar.

Doe een klein beetje curry in de pan, verdun dit met wat water en breng het heel even aan de kook.

Verdeel dit met een kwastje over de nog warme vlaai.

Laat de vlaai afkoelen of serveer hem warm.

Vlak voor het serveren kan naar smaak mayonaise en uitjes toegevoegd worden.

Tip:

een afgekoelde vlaai warm je in de een voorverwarmde oven op 150 graden in ongeveer 10 minuten weer op.

(meer en betere foto’s volgen later)

2 gedachten over “Frikandellenvlaai

  1. Apart, leuk om te maken. Deeg was enorm gerezen en had zelfs wat deeg over. Ik heb echter wel de fricandellenstukjes gebakken zodat ze een mooi kleurtje krijgen. Ook heb ik 2 fijngesneden uien gebakken en die op de curry verdeeld. We hebben hem koud gegeten. Volgende keer warm wellicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *