pannenkoeken

Hollandse poffertjes

Ga je met mij mee op reis? We reizen iedere eerste woensdag van de maand naar een ander land. Wat we er gaan doen? We gaan op zoek naar een recept dat lijkt op onze Nederlandse poffertjes of pannenkoeken. Er zijn namelijk veel meer landen die een soort gelijke lekkernij kennen. De Franse crêpes en Amerikaanse pancakes zijn zo ongeveer over de hele wereld bekend. Maar wist jij dat er nog een aantal landen zijn met minder bekende variaties? Dus… waar wacht je nog op? Ga je mee?

Voor het recept van vandaag gaan we nog even niet over de grenzen heen. Vandaag blijven we dicht bij huis en houden we het gewoon bij onze eigen Hollandse poffertjes! Onze poffertjes zijn overigens oorspronkelijk helemaal niet zo Hollands. De basis voor deze oer-Hollandse lekkernij ligt in een klooster in Frankrijk. Daar bakten ze  ook o.a. hosties. Hoe ze dan bij ons gekomen zijn is mij helaas niet helemaal duidelijk. Dat ze meer bij ons dan bij de Franse horen weet ik wel zeker. Of zou dat komen door dat ik gewoon niet beter weet dan dat poffertjes Hollands zijn? Eigenlijk doet het er helemaal niet toe en gaat het er alleen maar om dat ik jullie vandaag laat zien dat jij echt geen pakje mix nodig heb om lekkere, luchtige poffertjes te maken. Zorg jij voor een goede (liefst) gietijzer pannenkoekenpan en de ingrediënten? Dan zorg ik voor het recept.

Dit heb je nodig:

50 gram roomboter + extra voor de pan

150 gram melk

10 gram suiker

2 M eieren

3,5 gram gist (1/2 zakje)

125 gram tarwebloem

1 gram zout

En verder:

Garde

Poffertjespan (liefst gietijzer)

trechter of fles voor het poffertjesbeslag

kwastje

Zo ga je te werk:

Smelt de roomboter in een steelpannetje.

Voeg daar de koude melk aan toe en roer dit goed door elkaar.

Voeg hier de gist aan toe en roer het goed door elkaar tot de gist opgelost is.

Voeg de eieren één voor één toe en roer deze met de garde goed door.

Zeef de tarwebloem boven de steelpan. Voeg de suiker en het zout toe.

Roer het met een garde tot een glad beslag.

Dek de pan af met een theedoek en laat het op een warme, tochtvrije plaats ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Zet na ongeveer 45 minuten de poffertjespan op een middenlage hittebron aan.

Doe het beslag in de fles.

Beboter alle kuiltjes de pan met behulp van de kwast.

Schenk ieder kuiltje voor ongeveer 3/4 vol met beslag.

Keer de poffertjes, met hulp van een satéprikker, om als ze makkelijk loslaten van de poffertjespan.

Laat ook de andere kant mooi goudbruin bakken.

Herhaal dit tot al het beslag op is.

Tip:

Serveer de poffertjes traditioneel met een klontje roomboter en poedersuiker. Of vervang dit door bijv. jam, slagroom of chocolade(pasta)

In tegenstelling tot veel andere recepten gebruik ik een klein beetje suiker in dit recept. Ik doe dit bewust. Persoonlijk vind ik een poffertje zonder suiker door het beslag een nare smaak hebben. Misschien heb jij dit helemaal niet. Voel je dan vooral vrij om de suiker achterwege te laten.

Ervaring leerde mij dat een poffertjespan die niet warm genoeg is de poffertjes niet loslaat. Hierdoor wordt het keren van de poffertjes lastig!

Een te warme pan daar en tegen zorgt er weer voor dat de boter waarmee je de pan invet verbrand en dat de poffertjes te snel bruin worden. Iedere hittebron is anders. Daardoor is het onmogelijk om te zeggen wat voor jou pan / hittebron goed is. Probeer het uit en je zult er snel genoeg achter komen.

Ben je op zoek naar een gietijzeren poffertjespan? Ik vond de mijne in een kringloop en betaalde er €2,50 voor. Hij heeft zijn geld nu al opgebracht 😉

Een gedachte over “Hollandse poffertjes

  1. Pingback: My Homepage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *